Weerpraatje van woensdag 02 mei:

We profiteren vandaag eerst nog tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk, maar een zwakke storing loopt hier snel op in en komt tegen de avond / nacht door. Na de storing bouwt zich morgen een nieuw, sterk en groot hogedrukgebied op dat ons voor een lange periode zal voorzien van mooi, droog en steeds zachter voorjaarsweer.

Vandaag komt de 15 graden weer in zicht en wordt die vanmiddag ook alweer op meerdere plekken overschreden. We starten de dag echter wel frisjes met temperaturen die zo goed als overal tussen een 5 en 7 graden zijn beland om de dag af te trappen. Die waarden lopen echter vrij snel op want het is daarbij eerst rustig weer en het blijft eerst nog droog. De zon krijgt daarbij weer een klein beetje grip op ons weer en kan de eerste uren van de dag flink haar gang gaan. Zonder daarin te overdrijven echter, want in de loop van de ochtend al, neemt de bewolking weer snel toe vanaf de kust op nadering van een zwakke storing. Die zorgt dan aan zee zeker in de namiddag weer voor een overheersen van de wolken bij een weer aantrekkende wind uit het zuidwesten. Die storing zal tegen de avond dan wel weer voor wat lichte regen kunnen zorgen, waarschijnlijk zelfs al in de loop van de namiddag beginnend aan de kust en dan verder landinwaarts trekkend. Dat is echter een zwakke storing. Een waterballet zoals bij de storing van het voorbije weekend wordt dat zeker niet meer.

Vanavond regent het eerst nog een tijdje licht tot matig, Geen grote hoeveelheden. Later in de nacht wordt en blijft het dan zo goed als droog. Er komen dan opklaringen achteraan en de wind gaat weer grotendeels liggen. Morgenochtend starten we de dag dan ook weer met minima die ongeveer rond dezelfde waarden gaan zitten als deze ochtend het geval was met waarden rond een 5 tot 7 graden.

Vanaf morgen wordt het allemaal fors beter! Een hogedrukgebied krijgt vat op ons weer en houdt storingen dan op een afstand. Er is eerst nog wel wat bewolking met misschien landinwaarts nog een enkel buitje, maar dat zijn achterhoedegevechten. Die laatste bui gaat er snel uit en de zon komt steeds meer en beter tevoorschijn, op nog wat kleine stapelwolkjes niet te na gesproken. De temperaturen zitten ook morgen rond een 15-tal graden als maxima terwijl de wind zwak tot matig waait en geleidelijk naar een noordoostelijke hoek gaat draaien.

Na nog een frisse nacht naar vrijdag toe, wordt het vrijdag overdag vrij zonnig tot zonnig met slechts enkele kleine stapelwolken die zich hier en daar vormen. Het blijft droog en de maxima zitten in de lift met een graad of 15 als hoogste waarden aan zee terwijl dat landinwaarts een 18 tot 19 graden zal worden met een landinwaarts zwakke, aan zee matige noordoostelijke wind.

Tegen het weekeind en ook begin volgende weekeind schakelen we nog een versnelling hoger met dit aangenaam lenteweer met veel meer zon, droge dagen en een verder afnemende wind die uit het noordoosten tot oosten blijft waaien. De maxima gaan er verder op vooruit en vanaf zondag zou het landinwaarts zelfs gemakkelijk een 25 graden kunnen worden. Misschien dat dit dan maandag op een enkele lokale regen- of onweersbui zou kunnen uitlopen, maar dat is nog niet zeker.

Samenvattend: We starten de dag erg zonnig, maar fris. De zon duwt het kwik echter snel richting de 15 graden, maar helaas komen er later vandaag snel weer wolken opzetten, gevolgd door een storing die in de late middag / avond met wat regen doortrekt. Vanaf morgen krijgen we een reeks erg fraaie en zonnige lentedagen waarbij de temperaturen dagelijks enkele graden oplopen om tegen zondag zomers te eindigen!

Geert, woensdag 02 mei, 06.35 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen