Weerpraatje van dinsdag 01 mei:

Het kleine lagedrukgebied dat ons de voorbije twee dagen beïnvloedde, trekt vandaag verder via de Noordzee naar het noorden. We zijn intussen achter het laag terechtgekomen in een soort niemandsland. Morgen komt er nog een zwakke storing onze kant op, waarna dan vanaf donderdag een hogedrukgebied zich gaat opbouwen.

Het laag zorgde de voorbije 48 uur voor een waar waterballet in onze streken. De totale neerslaghoeveelheden die op deze twee dagen samen gevallen zijn, lopen op van een 20-tal liter water per vierkante meter in de Vlaamse Ardennen, over een 20 à 30 liter in de rest van Oost-Vlaanderen, met pieken tot 35-40 in het Waasland. In West-Vlaanderen zijn de hoeveelheden nog impressionanter met 30 tot 45 liter water in de wijde Brugse omgeving, rond een 30-40 in het centrum van de provincie tot zelfs een kleine 60 (!!) aan de Westkust. Dat zijn allemaal erg indrukwekkende cijfers.

Vandaag kan het opdrogen daarvan echter beginnen. De neerslagzone is weg getrokken en het blijft in grote lijnen droog. Het is niet onmogelijk dat er eerst in de ochtend of het eerste deel van de middag links of rechts nog een miniem buitje valt, maar de droge perioden overheersen absoluut. De dag start wel erg fris met temperaturen rond een 6-tal graden. Heel langzaam loopt het kwik daarbij op naar maxima die vanmiddag rond een 12 tot 13 graden uitkomen. In de loop van de middag breekt vanaf de kust ook de zon wat door en komen er een aantal voorzichtige opklaringen tevoorschijn. Vooral later in de namiddag wordt dat allemaal wat meer overtuigend. Daarbij staat een matige wind uit westelijke richtingen die aan de kust eerst nog vrij krachtig tot krachtig kan waaien. Die wind neemt in de loop van de middag ook geleidelijk aan in kracht af.

Vanavond en vannacht blijft het wisselend bewolkt met afwisselend wolkenvelden en opklaringen. De minima dalen daarbij tegen het eind van de nacht tot rond een 7 à 8 graden aan zee, een graad of 6 elders. Het blijft dan droog bij een verder afzwakkende wind uit een zuidwestelijke richting.

Morgen komt de 15 graden weer in zicht en wordt dan ook alweer op meerdere plekken overschreden. Het wordt dan rustig en het blijft eerst nog droog en de zon krijgt weer een klein beetje grip op ons weer. Zonder daarin te overdrijven echter, want in de loop van woensdag, neemt de bewolking weer snel toe op nadering van een zwakke storing. In de tweede helft van de voormiddag al en zeker in de namiddag, overheersen de wolken dan ook weer bij een wat aantrekkende wind uit het zuidwesten. Die storing zal tegen de avond dan wel weer voor wat lichte regen kunnen zorgen, waarschijnlijk zelfs al in de loop van de namiddag beginnend aan de kust en dan verder landinwaarts trekkend. Dat is echter een zwakke storing. Een waterballet zoals bij de storing van gisteren en vandaag wordt dat zeker niet meer.

Vanaf donderdag wordt het allemaal beter. Een hogedrukgebied krijgt vat op ons weer en houdt storingen dan op een afstand. Tegen het eind van de week en volgende weekeind zou het zelfs volop aangenaam lenteweer gaan worden met veel meer zon, droge dagen en een verder afnemende wind die uit het zuidwesten gaat waaien. De maxima gaan er verder op vooruit en tegen donderdag – vrijdag halen we 16 tot 18 graden.

In het weekeind kan het nog warmer worden en lopen de maxima verder op. Het kan dan landinwaarts 20 graden en meer worden.

Samenvattend: Het waterballet is voorbij. Vandaag is het overwegend of volledig droog, maar wel nog met veel wolken en een langzaam afnemende wind. Het is koel met maxima van 12-13 graden. Geleidelijk aan komen er wat opklaringen. Ook morgen is het nog meest bewolkt, maar tegen de avond wel met wat lichte regen. Vanaf donderdag is het droog, wordt het zonniger en zachter.

Geert, dinsdag 01 mei, 08.25 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen