Weerpraatje van maandag 30 april:

Een klein lagedrukgebied beïnvloedt nog de hele dag ons weer. Het zijn bij aanvang van de dag in feite twee kleine kernen van lagedruk waarvan er ééntje in de buurt van Limburg ligt en een ander boven Frankrijk. Beide smelten tijdens de dag samen tot één laagje dat boven West-Vlaanderen en later Zeeland terechtkomt. Met een laag zo dicht in de buurt mag er dan ook opnieuw veel regen verwacht worden en later vandaag ook veel wind wanneer het laag naar het noorden zal trekken.

Er is de voorbije 24 uur in onze regio al flink wat neerslag gevallen. Zoals verwacht is er in de hele regio al een erg groot pak regen aan te pas gekomen. Grosso modo viel er tot vanochtend overal tussen de 10 en 20 liter water per vierkante meter met pieken tot 25 in de oostelijke hoek van het Waasland. De verdeling in West-Vlaanderen tot vanochtend vroeg, is van een dikke 20 aan de Franse grens tot een 15-tal tegen de Nederlandse grens. In Oost-Vlaanderen gaan we van een 10-tal in het Meetjesland over 15 elders tot een 25 in de oostelijke hoek van het Waasland.
Er komt daar vandaag nog een flink pak water bij. Het hierboven genoemde lagedrukgebied zal ons weer nog de hele dag volledig beïnvloeden met erg koele maxima en regelmatig perioden van regen of buien, later vandaag ook begeleid door flink wat wind. Omdat het laag dus met haar kern waarschijnlijk net over West-Vlaanderen zal komen te trekken, kan die wind eerst wel wat capriolen vertonen. Op nadering van het laagje, is die vanochtend zwak oost tot noordoost. Dat blijft voorlopig nog even zo. Na passage van het laagje, ergens in de namiddag, komt die vervolgens erg fel opzetten, dit keer uit een west tot noordwestelijke, later opnieuw noord tot noordoostelijke richting. Die trekt dan weer erg fel aan en wordt boven land matig tot vrij krachtig en aan de kust zelfs weer vrij krachtig tot krachtig met felle windstoten. Die kunnen in de late middag / vanavond gemakkelijk 70 km per uur halen, mogelijk zelfs nog wat meer!
De aangevoerde lucht is vandaag erg koel en we hebben het zelfs moeilijk om aan 11-12 graden te geraken.
Verder is het vanochtend eerst overal kletsnat met flink wat regen. Die regenband trekt westwaarts, zodat het landinwaarts tijdelijk droog kan worden, maar aan zee blijft het nat met daar aanhoudend regen. Die regenband beweegt vanmiddag weer naar het oosten en we krijgen dan allemaal weer zware regenval en dat duurt tot laat in de avond / nacht. Er kan in totaal tot morgenochtend nog eens overal 20 tot 30 liter water per vierkante meter bij vallen!

Vanavond en vannacht blijft het dus nog geruime tijd regenen. Het wordt laat in de avond / nacht als de achterzijde van het regengebied de Westkust zal bereiken. Vandaar uit komen er dan geleidelijk aan droge perioden opzetten die in de loop van de nacht de hele regio inpalmen. Er is daarbij eerst nog erg veel wind, nog steeds uit noord tot noordwest met zeker aan de kust nog felle uitschieters. Die wind neemt geleidelijk af in de loop van de nacht met minima die tegen de ochtend dalen naar een 8 graden.

Vanaf morgen zet zich dan een langzaam herstel in met opnieuw overwegend droge perioden, al kan zeker en vooral in de ochtend nog een lokaal buitje vallen, maar de continue regen is er dan wel helemaal uit. De wind neemt daarbij wel maar heel langzaam verder af. Het kan zeker aan de kust ook morgen nog de hele dag flink doorwaaien, maar de felste wind is er wel uit. De temperaturen krabbelen morgen daarbij dan ook weer wat overeind. Het is weliswaar nog een koele dag met een 13-tal graden, maar zeker later op de dag en dan vooral in de namiddag, komt ook de zon weer meer overtuigend tevoorschijn zodat het er dan toch allemaal wat vriendelijker gaat uitzien. De wind neemt dan ook geleidelijk in kracht af.

Woensdag komt de 15 weer in zicht en wordt dan ook alweer op meerdere plekken overschreden. Het wordt dan rustig, blijft droog en de zon krijgt weer grip op ons weer. In de loop van woensdag echter, neemt wel de bewolking weer toe op nadering van een zwakke storing. Die zou tegen de avond dan wel weer voor wat lichte regen kunnen zorgen. Dat is echter een zwakke storing. Een waterballet zoals bij de storing van gisteren en vandaag wordt dat zeker niet meer.

Vanaf donderdag wordt het allemaal beter. Een hogedrukgebied krijgt vat op ons weer en houdt storingen dan op een afstand. Tegen het eind van de week en volgende weekeind zou het zelfs volop aangenaam lenteweer gaan worden met veel meer zon, droge dagen en een verder afnemende wind die uit het zuidwesten gaat waaien. De maxima gaan er verder op vooruit en tegen donderdag – vrijdag halen we 16 tot 18 graden. In het weekeind is landinwaarts zelfs 20 graden haalbaar.

Samenvattend: Vandaag een echte herfstdag. Het is bewolkt en er valt overvloedig veel regen. Later vandaag gaat het ook fel waaien en veel meer dan 12 graden halen we niet. Pas vannacht wordt het overal droog met dan vanaf morgen een heel langzaam en voorzichtig herstel van de lente. Die komt pas tegen het eind van de week weer goed op dreef.

Geert, maandag 30 april, 06.35 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen