Weerpraatje van zondag 29 april:

Een oplossend laag boven de zuidelijke Noordzee zorgt bij ons voor een noordelijke aanvoer van koele lucht en veel bewolking. Een tweede, erg actief laag, trekt vanuit Frankrijk ook richting de zuidelijke Noordzee. De fronten verbonden aan dat tweede laag, beïnvloeden ons weer vandaag en morgen in negatieve zin met perioden van felle regenval, soms erg zware buien en later ook veel wind. Vanaf dinsdag komen we geleidelijk aan weer onder invloed van hogedruk en zet een herstel van de lente in.

Vandaag zorgt een actief lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk dichterbij komt, de hele dag door voor veel bewolking en perioden met regen en buien. De wind trekt daarbij geleidelijk aan naar een noord tot noordoostelijke hoek en er wordt bij ons aan de noordkant van die storing erg koele lucht aangevoerd met amper 12-13 graden aan zee en een graad of 14 landinwaarts als hoogst haalbare waarden. Die wind trekt bovendien ook flink aan. In de ochtend is het nog relatief kalm, maar stilaan gaat die matig tot vrij krachtig waaien boven land. Aan zee haalt de wind tegen de late middag / avond krachtige snelheden en er zijn uitschieters mogelijk die een 50 tot 60 km per uur neerzetten. Er valt daarbij veel neerslag waarbij het in de loop van de dag regelmatig erg fel kan gaan regenen. De neerslag valt niet continu, maar in perioden. Er zijn momenten waarop het erg fel kan gaan regenen en er zijn momenten waarop het allemaal minder erg is, maar in totaliteit kan er flink wat neerslag gaan vallen. Een complete dip-dag dus want de totale hoeveelheid neerslag kan vooral in de late middag en vanavond flink gaan oplopen met enkele tientallen liters water per vierkante meter! Er is zelfs kans dat er in de loop van de dag (zelfs al in de ochtend) links of rechts ook een aantal donderklappen voorkomen al lijkt die kans meer weggelegd te zijn voor de gebieden meer naar het oosten van Vlaanderen. Toch is ook bij ons een enkele donderklap zeker niet volledig uitgesloten.

Ook vanavond en vannacht kan er nog flink wat regen aan te pas komen in de vorm van felle regen of buien en ook nog steeds erg veel wind. Die zit ook dan nog steeds in een noordelijke tot noordoostelijke hoek en kan fel uithalen. Die wind trekt zelfs nog wat aan met uitschieters die vlak aan zee tot een 60-70 km per uur zouden kunnen halen. De minima zitten daarbij rond ongeveer een graad of 10 tegen de ochtend.

Ook morgen zal het lagedrukgebied ons weer nog compleet beïnvloeden met erg koele maxima en regelmatig perioden van regen of buien, begeleid door flink wat wind. Omdat het laag met haar kern waarschijnlijk net over West-Vlaanderen zal komen te trekken, kan die wind eerst wel wat capriolen vertonen. Op nadering van het laagje, trekt die overdag eerst naar een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek en neemt flink af, zeker in West-Vlaanderen. Op passage van het laag zelf, waarschijnlijk ergens in de namiddag, valt die wind zelfs tijdelijk weg om dan vlak na het laagje opnieuw erg fel te komen opzetten, dit keer uit een west tot noordwestelijke, later opnieuw noord tot noordoostelijke richting. Die trekt dan weer erg fel aan en wordt boven land matig tot vrij krachtig en aan de kust morgen in de namiddag zelfs weer vrij krachtig tot krachtig met felle windstoten. De aangevoerde lucht is morgen nog koeler en we hebben het dan zelfs moeilijk om dan aan 12-13 graden te geraken. Regen, wind en erg koele temperaturen bepalen dus het weerbeeld. Toch is het ook morgen geen hele dag aan het regenen. Er zijn ook droge perioden en inn de loop van de dag wordt het dan wel geleidelijk aan iets droger en komen er stilaan meer opklaringen binnen vanaf de kust.

Vanaf dinsdag zet zich dan een langzaam herstel in met opnieuw overwegend droge perioden, al kan zeker en vooral in de ochtend nog geruime tijd neerslag vallen in de vorm van regen of buien. De wind neemt langzaam af en de temperaturen krabbelen weer wat overeind. Dinsdag is nog een koele dag met een 13-tal graden, maar zeker later op de dag en dan vooral in de namiddag, gaan de droge perioden met wat zon overheersen. De wind neemt dan ook geleidelijk in kracht af.

Vanaf woensdag komt de 15 weer in zicht en wordt later ook weer overschreden. Het wordt dan rustig, blijft droog en de zon krijgt weer grip op ons weer. Tegen het eind van de week en volgende weekeind zou het zelfs volop aangenaam lenteweer gaan worden, maar helaas voor de lenteliefhebbers, gaat die lente zeker de komende twee dagen toch eerst wat op de pauzeknop duwen.

Samenvattend: Vandaag en morgen zitten we onder invloed van een actief Frans lagedrukgebied met erg veel bewolking en perioden van soms felle regen of buien. Er is per momenten overvloedige neerslag mogelijk. Het zwaartepunt van de neerslag zal vanaf de tweede helft van de middag tot morgenvroeg vallen. Het is daarbij koud en winderig met zeker later vanavond en vannacht veel wind. Morgen overdag luwt die tijdelijk om dan in de namiddag weer fors aan te trekken.

Geert, zondag 29 april, 09.50 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen