Weerpraatje van zaterdag 28 april:

Een lagedrukgebied gaat vandaag en de komende dagen ons weer compleet beïnvloeden. Het zorgt de komende 48 tot 72 uur voor veel wind, regen en wolken. Door de ligging van het laag op de zuidelijke Noordzee krijgt de westelijke helft van ons land morgen en overmorgen ook met erg koel weer te maken door aanvoer van koude lucht uit het noorden. Het zuiden en oosten daarentegen krijgt vooral morgen zelfs erg zachte maxima want daar waait de wind rond dat laag uit de andere richting. Vanaf dinsdag komt er geleidelijk weer een voorzichtig herstel.

Vandaag neemt de wisselvalligheid dan ook gestaag verder toe en gaat het van kwaad naar erger … De temperaturen zitten daarbij al aan de koele kant met maxima rond een graad of 15, maar het is wel nog de meest zachte dag van het weekend. Daarbij overheersen de droge perioden nog wel, maar volledig droog zal het zeker niet zijn. In de loop van de dag neemt de kans op een aantal lokale buien of hier en daar eens wat regen verder toe. Er viel vanochtend ook hier en daar al eens wat regen of een buitje en die kans blijft er vanmiddag dus in zitten, maar het zijn telkens kleine hoeveelheden. De wind zit de hele dag in een zuidwestelijke, later naar west draaiende hoek en er is veel bewolking. De zon kan er van tijd tot tijd wel bij komen, maar de wolken overheersen meer dan duidelijk. Die wind neemt daarbij wel geleidelijk in kracht af naarmate de dag vordert.

Vanavond en vannacht valt de wind op nadering van dat lagedrukgebied geleidelijk verder weg en wordt zelfs tijdelijk veranderlijk van richting. Er kan zich daarbij eventueel hier en daar wat nevel of mist gaan vormen tegen de ochtend. De minima dalen naar een gemiddelde waarde van een graad of 8 en er is kans op het voorkomen van een enkele lokale bui. Tegen de ochtend neemt de bewolking vanuit Frankrijk verder toe en kan er wat regen gaan vallen vanaf de Franse grens.

Morgen is het volledig om zeep. Een actieve storing komt dan uit Frankrijk dichterbij. De wind trekt dan naar een noord tot noordoostelijke hoek en er wordt bij ons aan de noordkant van die storing erg koele lucht aangevoerd met amper 12-13 graden aan zee, een graad of 14 landinwaarts. Die wind trekt bovendien ook flink aan en gaat weer matig tot vrij krachtig waaien boven land. Aan zee haalt die wind krachtige snelheden en er zijn uitschieters mogelijk die een 50 tot 60 km per uur neerzetten. Er valt daarbij veel neerslag waarbij het in de loop van de dag regelmatig erg fel kan gaan regenen. Een complete dip-dag dus want de totale hoeveelheid neerslag kan vooral in de late middag flink gaan oplopen met enkele tientallen liters water per vierkante meter! Er is zelfs kans dat er in de loop van de dag (zelfs al in de ochtend) links of rechts ook een aantal donderklappen voorkomen.

Ook in de nacht van zondag op maandag kan er nog flink wat regen aan te pas komen in de vorm van felle regen of buien en ook nog steeds erg veel wind. Die zit ook dan nog steeds in een noordelijke tot noordoostelijke hoek en kan fel uithalen.

Ook maandag zal die storing ons nog beïnvloeden met erg koele maxima en regelmatig perioden van regen of buien, begeleid door flink wat wind. Die komt dan nog altijd uit die noordoostelijke richting en waait nog steeds vrij krachtig tot krachtig. De aangevoerde lucht is dan nog koeler en we hebben het dan zelfs moeilijk om dan aan 12-13 graden te geraken. Regen, wind en erg koele temperaturen bepalen het weerbeeld. In de loop van de dag wordt het dan wel geleidelijk aan iets droger en komen er stilaan meer opklaringen binnen vanaf de kust.

Vanaf dinsdag zet zich dan een langzaam herstel in met opnieuw overwegend droge perioden, al kan zeker en vooral in de ochtend nog geruime tijd neerslag vallen in de vorm van regen of buien. De wind neemt langzaam af en de temperaturen krabbelen weer wat overeind. Dinsdag is nog een koele dag met een 13-tal graden, vanaf woensdag komt de 15 weer in zicht en wordt later ook weer overschreden. Helaas voor de lenteliefhebbers, gaat die de komende dagen toch wat op de pauzeknop duwen.

Samenvattend: Vandaag veel wolken met gaandeweg kans op wat lichte regen of een bui. Maxima rond 15-16 graden. Morgen wordt het allemaal snel nog een stuk slechter met in de loop van de dag diverse perioden van zware regenval of buien en erg lage maxima van amper 13 graden, begeleid door flink wat wind uit het noorden tot noordoosten. Ook maandag nog perioden met regen en buien, koele maxima en veel wind. Vanaf dinsdag zet een geleidelijk herstel in.

Geert, zaterdag 28 april, 09.50 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen