Weerpraatje van vrijdag 27 april:

Lagedrukgebieden beïnvloeden ons weer en daar komt voorlopig niet veel goeds van. De komende dagen wordt een Frans lagedrukgebied belangrijk voor ons en zal vooral zondag en maandag ons weer 100% beïnvloeden met wolken, regen, wind en erg lage maxima. Vanaf dinsdag krijgen we geleidelijk aan met drukstijgingen te maken en treedt er langzaam wat verbetering op.

Vandaag start frisjes met temperaturen rond een 6-tal graden. Een naar zuid tot zuidwest gedraaide en ten opzichte van gisteren flink afgenomen wind voert wel weer wat zachtere lucht aan. De maxima halen vanmiddag een 15 tot 16 graden waarbij de wind tegen dan zelfs zuid tot zuidoost wordt en hoogstens matig gaat waaien. Er is daarbij wel veel bewolking. Die neemt op nadering van een storing die tegen de kust aanschuurt snel toe en later op de dag kunnen er wat perioden van lichte regenval of enkel verspreide buitjes gaan voorkomen. De grootste kans op wat lichte regen of wat gedruppel zit in het noordwesten van de regio.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend wisselend tot zwaar bewolkt met minima die tegen de ochtend dalen naar een 8 tot 9 graden. Er kan eventueel hier of daar nog wel eens een bui vallen, maar de meeste plekken houden het dan toch droog bij een matige wind die uit een zuidwestelijke hoek komt aanwaaien.

In het weekend neemt de wisselvalligheid verder toe en gaat het van kwaad naar erger … De temperaturen blijven aan de koele kant zitten met maxima rond een graad of 15 op zaterdag. Dan overheersen de droge perioden nog wel, maar volledig droog zal het zeker niet zijn. In de loop van de dag neemt de kans op een aantal lokale buien toe. De wind zit dan in een zuidwestelijke, later naar west draaiende hoek en er is veel bewolking. De zon kan er van tijd tot tijd wel bij komen, maar de wolken overheersen meer dan duidelijk.

Zondag is het volledig om zeep. Een actieve storing komt dan uit Frankrijk dichterbij. De wind trekt dan naar een noord tot noordoostelijke hoek en er wordt bij ons aan de noordkant van die storing erg koele lucht aangevoerd met amper 12-13 graden aan zee, een graad of 14 landinwaarts. Die wind trekt bovendien ook flink aan en gaat weer matig tot vrij krachtig waaien boven land. Aan zee haalt die wind krachtige snelheden en er zijn uitschieters mogelijk die een 50 tot 60 km per uur neerzetten. Er valt daarbij veel neerslag waarbij het in de loop van de dag regelmatig erg fel kan gaan regenen. Een complete dip-dag dus.

Dat wordt nog minder op maandag. Ook dan zal die storing ons nog beïnvloeden met erg koele maxima en regelmatig perioden van regen of buien, begeleid door flink wat wind. Die komt dan nog altijd uit die noordoostelijke richting en waait nog steeds vrij krachtig tot krachtig. De aangevoerde lucht is dan nog koeler en we hebben het dan zelfs moeilijk om aan de tien graden te geraken. Regen, wind en erg koele temperaturen bepalen het weerbeeld. In de loop van de dag wordt het dan wel geleidelijk aan iets droger.

Vanaf dinsdag zet zich dan een langzaam herstel in met opnieuw overwegend droge perioden. De wind neemt langzaam af en de temperaturen krabbelen weer wat overeind. Dinsdag is nog een koele dag met een 13-tal graden, vanaf woensdag komt de 15 weer in zicht en wordt later ook weer overschreden. Helaas voor de lenteliefhebbers, gaat die de komende dagen toch wat op de pauzeknop duwen.

Samenvattend: Vandaag veel wolken met gaandeweg kans op wat lichte regen of een bui. Maxima rond 15-16 graden. Ook morgen licht wisselvallig, maar zondag en maandag worden natte, koude en winderige dagen met veel regen en wind en koele maxima. Vanaf dinsdag geleidelijk aan herstellende lenteweer.

Geert, vrijdag 27 april, 06.40 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen