Weerpraatje van donderdag 26 april:

Vandaag profiteren we tijdelijk van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Morgen nadert een storing en in het weekend verzinken we volledig in een lagedrukgebied dat ons vooral vanaf zondag parten zal spelen.

Vandaag ziet het er dan ook tijdelijk toch weer wat beter uit. We krijgen bezoek van die mobiele wig van hoge luchtdruk die storingen weer heel even op afstand houdt. Niet dat het meteen schitterend weer zal worden want er is nog veel wind en het is koel, maar de dag start wel met flinke zonnige perioden. Later vandaag wordt het dan weer wisselend bewolkt met in de loop van de dag vooral landinwaarts toch nog de ontwikkeling van een aantal verspreide en lokale buien. Erg actief ogen die allemaal niet en de buitjes zijn vooral voor de gebieden die verder landinwaarts zitten, maar ook in onze regio kan er landinwaarts later vandaag toch links of rechts wel een enkele bui opduiken. Niet aan zee echter: daar kan het best volledig droog blijven en is het zelfs vrij zonnig tot zonnig. De wolken ontwikkelen zich immers vooral landinwaarts en laten de kust wat links liggen. De maxima zitten daarbij rond 13-14 graden aan zee tot hooguit een 14-15 elders. We zitten immers duidelijk in een pak frissere lucht dan de voorbije dagen. De wind is in tegenstelling tot wat in eerdere verwachtingen zat, nog altijd erg nadrukkelijk aanwezig in het weerbeeld uit een westelijke richting. Die waait nog steeds matig tot vrij krachtig boven land en vrij krachtig aan zee en er blijven nog tot lang uitschieters mogelijk die in de buurt van een 50 km per uur uitkomen.

Het is pas vanavond en in de nacht dat de wind gaat liggen. Het is tegen dan licht bewolkt tot helder en omdat we in van oorsprong koele lucht zitten, kan het dan ook fel afkoelen. We houden tegen de ochtend nog maar minima over van een 6-tal graden aan de kust tot rond een 4-5 graden landinwaarts. Lokaal misschien zelfs nog net wat minder.

Morgen lijken we het in tegenstelling tot eerdere vooruitzichten, dan toch niet volledig droog te kunnen houden bij eerst een afwisseling van wolken en opklaringen. De bewolking neemt op nadering van een storing die tegen de kust aanschuurt, echter snel toe en later op de dag kunnen er wat perioden van lichte regenval of enkel verspreide buitjes gaan voorkomen. De temperaturen krabbelen dan wel weer wat recht en gaan dan weer richting 15-16 graden bij een naar zuid draaiende wind. Later kan die zelfs zuidoostelijk worden. Er is morgen ook een pak minder wind dan vandaag.

In het weekend neemt de wisselvalligheid verder toe. De temperaturen blijven aan de koele kant zitten met maxima rond een graad of 15. Zaterdag overheersen de droge perioden, maar volledig droog zal het zeker niet zijn. In de loop van de dag neemt de kans op een aantal lokale buien toe. De wind zit dan in een zuidwestelijke, later naar west draaiende hoek en er is veel bewolking. De zon kan er van tijd tot tijd wel bij komen, maar de wolken overheersen meer dan duidelijk.

Zondag zou best wel eens erg nat kunnen gaan verlopen met veel neerslag. Een actieve storing komt dan uit Frankrijk dichterbij. Een scenario dat al een paar dagen al op de weerkaarten stond en dat vandaag steeds verder bevestigd wordt. De wind trekt dan naar een noord tot noordoostelijke hoek en er wordt bij ons aan de noordkant van die storing erg koele lucht aangevoerd met amper 12-13 graden aan zee, een graad of 14 landinwaarts. Die wind trekt bovendien ook flink aan en gaat weer matig tot vrij krachtig waaien.

Die storing zou ons ook maandag nog beïnvloeden met erg koele maxima en regelmatig perioden van regen of buien, begeleid door flink wat wind. Een herstel naar stabiel en warmer voorjaarsweer zit voorlopig niet in de weerkaarten, integendeel. We lijken steeds verder weg te zakken in een moeras van lagedrukgebieden met aanhoudende en verder toenemende wisselvalligheid.

Samenvattend: Vandaag vrij zonnig met een kleine buienkans. Wel koel en winderig. Morgen meer wolken, iets zachter en wat regen. In het weekeind aanhoudend koel en vooral vanaf zondag opnieuw veel regen, wind en verder wegzakkende temperaturen.

Geert, donderdag 26 april, 06.40 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen