Weerpraatje van woensdag 25 april:

De wisselvalligheid blijft hoogtij vieren met lagedrukgebieden dicht in onze buurt. Er is veel bewolking en wind en het is koel, maar veel regen valt er niet. Donderdag profteren we tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk, vanaf vrijdag neemt de depressie-invloed verder toe met vooral vanaf zondag ook actieve storingen die onze kant op komen. Het blijft voorlopig dan ook erg wisselvallig.

Vandaag hebben we ook eerst te maken met een storing die vanochtend nog dicht in de buurt zit. Het is dan ook aanvankelijk nog zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of een buitje in de ochtend. Daarachter trekt nog een buienlijn door met een paar verspreide buien. In de loop van de dag, en dat kan al in de ochtend zijn, komen er dan geleidelijk aan wel een aantal opklaringen binnen vanaf de kust en krijgt het weer een beetje een vriendelijker karakter, al blijft een buitje mogelijk. Tot die tijd is het toch allemaal een flink stuk minder. Het waait immers eerst ook nog stevig uit een zuidwestelijke hoek, maar in de loop van de dag zal de wind geleidelijk wat gas terugnemen en opnieuw naar een meer westelijke richting trekken. Toch blijven zeker aan de kust rukwinden mogelijk die gemakkelijk nog tot een 50 km per uur uithalen. De temperaturen doen het niet goed. We starten de dag rond een 10 tot 11 graden en daar komt maar langzaam wat bij. Uiteindelijk stranden we vanmiddag rond waarden van een graad of 13-14 aan de kust als hoogst haalbare terwijl dat landinwaarts rond een 15-tal graden is.

Vanavond neemt de wind geleidelijk verder in kracht af, maar een enkele bui blijft toch nog mogelijk. Er trekt later in de avond en nacht ook nog een zwakke buienlijn door en daarop kan er ook nog een lokale bui opduiken. De minima dalen daarbij naar een 8 à 9 graden tegen de ochtend..

Morgen ziet het er tijdelijk weer wat beter uit. We krijgen dan een mobiele wig van hoge luchtdruk die storingen weer heel even op afstand houdt. Niet dat het meteen schitterend weer zal worden, maar het wordt dan wisselend bewolkt met in de loop van de dag vooral landinwaarts toch nog de ontwikkeling van een aantal verspreide en lokale buien. Erg actief ogen die allemaal niet, maar het blijft zeker niet overal droog. Aan zee zou het daarentegen morgen best wel volledig droog kunnen blijven. De maxima zitten daarbij rond 13-14 graden aan zee tot een 15 elders. De wind is dan wel merkbaar afgezwakt en komt nog meest matig aanwaaien uit een richting ergens tussen zuidwest en west.

Vrijdag lijken we het volledig droog te kunnen houden bij een afwisseling van wolken en opklaringen. De temperaturen krabbelen weer wat recht en gaan dan weer richting 15-17 graden bij een naar zuid draaiende wind. Later kan die zelfs zuidoostelijk worden. Er is echter sowieso toch ook flink wat bewolking met weliswaar ook ruimte voor de zon, maar ze is er zeker niet alleen.

In het weekend neemt de wisselvalligheid verder toe. De temperaturen blijven aan de koele kant zitten met maxima rond een graad of 15. Zaterdag overheersen de droge perioden, maar zondag zou best wel eens nat kunnen gaan verlopen met veel neerslag. Een actieve storing komt dan uit Frankrijk dichterbij. Een scenario dat ook gisteren al op de weerkaarten stond en dat vandaag bevestigd wordt. Die storing zou ons ook maandag nog beïnvloeden. Een herstel naar stabiel en warmer voorjaarsweer zit voorlopig niet in de weerkaarten, integendeel. We lijken steeds verder weg te zakken in een moeras van lagedrukgebieden met aanhoudende en verder toenemende wisselvalligheid.

Samenvattend: Wisselvallige dag met veel wolken, wat regen en veel wind. Het is koel. Ook de komende dagen houden we vrij koele maxima met veel bewolking en af en toe wat lichte regen of een buitje. Donderdag lijkt de betere dag te worden, zondag zou het veel kunnen gaan regenen.

Geert, woensdag 25 april, 06.45 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen