Weerpraatje van dinsdag 24 april:

Lagedrukgebieden en (zwakke) storingen beïnvloeden ons weer de eerste 48 uur. Daarbij trekken enkele zwakke storingen door onze omgeving met relatief veel wind. Donderdag en vrijdag komen we tijdelijk onder invloed van een zwakke rug van hoge luchtdruk en kan het tijdelijk wat stabieler worden met minder wind. We zitten daarbij die hele periode in relatief koele lucht lucht. In het weekeind neemt de invloed van lagedrukgebieden opnieuw toe waarbij vooral naar zondag toe de onstabiliteit weer flink kan toenemen.

Vandaag houden we het dan ook niet volledig en niet de hele dag droog. Een storing ligt de hele dag in de buurt voor de kust en kan vooral later op de dag bij momenten wel voor wat regen of een bui zorgen. Grote hoeveelheden staan niet geprogrammeerd, maar de kans op wat regen of een bui is er wel de hele dag. Zeker aan de kust en in het noordwesten zijn ze daar het meest gevoelig voor. Verder landinwaarts overheersen de droge perioden aanvankelijk en kan het nog droog blijven. Het is wel overal de hele dag lang meest zwaar bewolkt tot betrokken en in tegenstelling tot de voorbije dagen zullen we de zon vandaag niet al te veel of zelfs helemaal niet te zien krijgen. Er is verder ook een matige tot vrij krachtige wind aanwezig, zeker aan de kust. Daar kan die gemakkelijk per momenten een volle 5 Bft bereiken met uitschieters die tot een 50 km per uur kunnen halen. Die wind zit in een zuidwestelijke hoek genesteld. De temperaturen maken geen zo’n goede beurt meer en gaan eerder nog een graadje lager zitten dan gisteren waarbij we maximaal een graad of 15 halen in de kustregio en rond een 16-tal graden elders.

Vanavond en vannacht hebben we aanhoudend te maken met veel bewolking. Opklaringen zijn schaars, al kan er tijdelijk toch wel een opklaring voorkomen. Er is ook in de nachtperiode wel eens wat lichte regen of een bui mogelijk, maar het blijven sowieso kleine hoeveelheden. De minima blijven wel weer vrij zacht en dalen tegen het einde van de nacht tot rond een 8 à 9 graden. De wind blijft wel vrij stevig doorwaaien en is nog altijd vrij krachtig aan zee met daar nog steeds uitschieters die tot een 50 km per uur kunnen halen. Tegen het eind van de nacht draait die wel meer naar een westelijke hoek.

Morgen hebben we ook eerst te maken met een storing dicht in de buurt. Het is ook dan aanvankelijk nog zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of een buitje in de ochtend. Daarachter trekt nog een buienlijn door met een paar verspreide buien. In de loop van de latere namiddag komen er dan geleidelijk aan opklaringen binnen vanaf de kust en krijgt het weer een vriendelijker karakter, al blijft een buitje mogelijk. Het waait eerst nog stevig uit een zuidwestelijke hoek, maar in de loop van de dag zal de wind geleidelijk wat gas terugnemen en opnieuw naar een meer westelijke richting trekken. De maxima zitten op woensdag opnieuw rond ongeveer dezelfde waarden als vandaag met een 14 graden aan zee en rond 15 graden landinwaarts.

Donderdag ziet het er tijdelijk weer wat beter uit. We krijgen dan een mobiele wig van hoge luchtdruk die storingen weer heel even op afstand houdt. Niet dat het meteen schitterend weer zal worden, maar het wordt dan wisselend bewolkt met in de loop van de dag vooral landinwaarts de ontwikkeling van een aantal verspreide en lokale buien. Aan zee zou het best volledig droog kunnen blijven. De maxima zitten daarbij rond 13-14 graden aan zee tot een 15 elders. De wind is dan wel merkbaar afgezwakt en komt nog meest matig aanwaaien uit een richting ergens tussen zuidwest en west.

Vrijdag lijken we het volledig droog te kunnen houden bij een afwisseling van wolken en opklaringen. De temperaturen krabbelen weer wat recht en gaan dan weer richting 15-16 graden bij een naar zuid draaiende wind.

In het weekend komen we weer in zachtere lucht terecht. Een zuidelijke wind zorgt dan voor wat hogere temperaturen. Zaterdag overheersen de droge perioden, maar zondag zou best wel eens nat kunnen gaan verlopen met veel neerslag. Zeker is dat nog niet, maar met een lagedrukgebied dicht in de buurt is dat een zeer reële optie.

Samenvattend: Grijs en bewolkt met later wat regen of een bui. Veel wind en maxima rond 15 graden. Ook morgen is dat het weerbeeld. Donderdag en vrijdag minder wind, droger en meer opklaringen en iets zachter. Ook in het weekeind weer iets zachter, maar vooral naar zondag toe verder toenemend onstabiel met mogelijk veel regen.

Geert, dinsdag 24 april, 06.35 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen