Weerpraatje van maandag 23 april:

We zitten de hele week geplaagd met lagedrukgebieden ten noorden van onze omgeving waarbij er van tijd tot tijd zwakke storingen passeren in een westelijke circulatie. Ten zuiden van ons bevindt zich hogedruk en die belet de eerste tijd dat de lagedrukgebieden al teveel invloed krijgen. Het wordt wel veel koeler en er is meer wind. Naar het eind van de week toe zakt een laag wel in onze richting af, maar voor hetzelfde geld trekt dat richting het Iberisch schiereiland zodat de onzekerheid naar het eind van de week toe groter wordt.

Vandaag is de overgangsdag waarbij we overschakelen naar een veel koeler weertype. Er zet zich een westelijke circulatie in met veel koelere maxima. Er komt daarbij veel meer wind te staan die uit een west tot zuidwestelijke hoek komt. Die gaat echt wel matig tot vrij krachtig blazen en voert een stuk koelere lucht aan. De maxima zitten vandaag dan ook maar op een hoogste waarde van ongeveer 16 tot 17 graden landinwaarts. Rond een graad of 15 aan de kust. Twintigers zitten er dan echt even niet meer in.

Het algemene weerbeeld zal vandaag echter wel nog heel goed meevallen! Er is doorheen de dag nog altijd erg veel ruimte voor de zon. Die zal gemakkelijk in totaal nog een 8 à 9 uur zonneschijn bij elkaar weten te sprokkelen. Er komen daarbij af en toe wel eens een paar wolkenvelden voor, maar het is absoluut zeker de zon die vandaag nog de hoofdrol zal spelen en we houden het daarbij ook nog volledig droog! In de loop van de dag komen er wel geleidelijk aan meer sluierwolken opzetten en krijgt de zon het wat moeilijker, maar ze houdt het zeker nog tot de avond vol.

Vanavond en in de loop van de nacht verschijnen er verder steeds meer wolken. Dit op nadering van een zwakke storing die tegen de ochtend tegen de kust aan komt schuren. Er kan daar tegen die tijd al een drupje regen vallen. De westelijke wind gaat daarbij geleidelijk meer zuidwest worden en zwakt aanvankelijk wat af om tegen de ochtend weer aan te trekken. De minima dalen tegen de ochtend geleidelijk naar een 8 tot 9 graden.

Morgen houden we het dan ook niet droog. Een storing ligt dan de hele dag in de buurt en kan dan bij momenten wel voor wat regen of een bui zorgen. Grote hoeveelheden staan niet geprogrammeerd, maar de kans op wat regen of een bui is er wel de hele dag. Het blijft dan ook meest zwaar bewolkt tot betrokken en in tegenstelling tot vandaag zullen we de zon morgen niet al te veel te zien krijgen. Er is ook dan een matige tot vrij krachtige wind aanwezig, zeker aan de kust. Daar kan die gemakkelijk per momenten een volle 5 Bft bereiken. De temperaturen maken geen zo’n goede beurt meer en gaan eerder nog een graadje lager zitten dan op vandaag het geval zal zijn.

Woensdag hebben we ook eerst te maken met een storing dicht in de buurt. Het is ook dan aanvankelijk nog zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of een buitje in de ochtend. In de namiddag komen er dan geleidelijk aan opklaringen binnen vanaf de kust en krijgt het weer een vriendelijker karakter, al blijft een buitje mogelijk. Het waait eerst nog stevig uit een zuidwestelijke hoek, maar in de loop van de dag zal de wind geleidelijk wat gas terugnemen en naar een meer westelijke richting trekken. Vooral in de namiddag kunnen er dan vanaf de kust toch ook wel bredere opklaringen binnenlopen. De maxima zitten op woensdag rond 14 graden aan zee en rond 15 graden landinwaarts.

In de tweede helft van de week blijven we met licht wisselvallig weer te maken hebben. Donderdag is het daarbij wisselend bewolkt met in de loop van de dag vooral landinwaarts de ontwikkeling van een aantal verspreide en lokale buien. Aan zee zou het best volledig droog kunnen blijven. De maxima zitten daarbij rond 13-14 graden aan zee tot een 15 elders. Vrijdag lijken we het volledig droog te kunnen houden bij een afwisseling van wolken en opklaringen. Het gaat op die beide dagen wel minder hard waaien.

Samenvattend: Veel minder warm dan de voorbije dagen! Die warmte is weg en we moeten het stellen met maxima tussen 15-18 graden vandaag, rond 13-15 graden de rest van de week. Het is vandaag nog zonnig. Morgen en overmorgen wat regen of wat buitjes en amper zon. Later in de week aanhoudend licht wisselvallig.

Geert, maandag 23 april, 06.40 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen