Weerpraatje van zondag 22 april:

We krijgen de komende dagen meer en meer te maken met de invloed van lagedrukgebieden op ons weer. In de loop van de week wordt de invloed daarvan alleen maar groter en komen we in een westelijke circulatie terecht. Naar het eind van de week toe zakken we zelfs helemaal weg in een groot gebied van lagedruk dat zich in onze buurt gaat nestelen. Het mooie weer loopt dan ook stilaan op zijn einde.

Vandaag zijn de eerste tekenen van het aflopen van het mooie weer meer dan duidelijk te zien. Vanochtend al, zijn een paar onweerachtige buien binnengelopen. Vooral in West-Vlaanderen zijn ze op vele plaatsen al getrakteerd op een paar van die buien, maar ook in het oosten van Oost-Vlaanderen waren er al enkele actief. Het zijn snel bewegende buien en ze zijn maar heel lokaal, maar waar een bui passeert, kan die meteen ook fel zijn met onweer en zelfs kans op hagel. Lokaal kan het daarbij even erg fel regenen, maar lang duurt het allemaal niet. Het is daarbij wisselend bewolkt en dat is het beeld voor de hele dag; er zijn perioden waar de zon zich nog heel goed kan laten zien en flink gaat schijnen, maar die worden afgewisseld met wolkenpartijen en enkele lokale buien mét onweerachtig karakter. De meeste buien voor onze regio worden in de ochtend verwacht. Na de middag zijn de meeste buien voor de gebieden verder landinwaarts gereserveerd. Vanaf de kust wordt de buienkans dan een stuk kleiner. In West-Vlaanderen is er vanmiddag nog een kleine kans op een enkele bui, in Oost-Vlaanderen is die kans dan nog wel wat groter, zeker landinwaarts.
Verder kan het vandaag wel weer een stukje zachter worden dan gisteren en kan de temperatuur weer een graad of 2 hoger gaan zitten dan op zaterdag het geval was. Ook de kust doet weer volop mee met 20’ers want de wind wordt weer aflandig en gaat overal weer uit een zuidelijke hoek waaien. Tijdelijk toch, want later op de dag is er dan weer kans op het doorkomen van een zwakke zeebries en gaan daar de maxima weer wat omlaag. We verwachten toch een 22 graden aan zee, terwijl we landinwaarts weer op zoek kunnen gaan naar een 24 tot 25 graden. De wind komt daarbij overwegend uit het zuiden, maar is lokaal wel verstoort door de aanwezigheid van buien.

Vanavond en vannacht moeten we met de passage van een zwakke storing rekening houden. Het betreft een koufront dat de eigenlijke grens vormt tussen de zomerse lucht waar we al enige tijd inzitten en veel koelere lucht waar we vanaf morgen rekening moeten mee houden. Er is dan vrij veel bewolking en vooral later in de nacht is een drupje regen mogelijk, maar het zijn geen grote hoeveelheden. De minima dalen naar een 13-14 graden terwijl de wind later naar het westen draait. Tegen de ochtend is het overal weer droog.

Morgen schakelen we dan over naar een veel koeler weertype. Er zet zich een westelijke circulatie in met veel koelere maxima. We krijgen dan vrij veel wolkenvelden, maar het blijft droog. Aan zee kunnen de opklaringen later wel weer vrij breed gaan uitvallen. Er komt wel duidelijk meer wind te staan die uit een west tot zuidwestelijke hoek komt. Die gaat echt wel matig tot vrij krachtig blazen en voert een stuk koelere lucht aan. De maxima zitten dan op een hoogste waarde van ongeveer 16 tot 17 graden landinwaarts. Rond een graad of 15 aan de kust. Twintigers zitten er dan echt even niet meer in.

Dinsdag worden de kansen op nattigheid snel groter. Een storing ligt dan in de buurt en kan dan bij momenten wel voor wat regen of een bui zorgen. De timing van de storing ligt nog niet helemaal vast. Waarschijnlijk gaat het pas later op de dag wat regenen en verloopt het grootste deel van de dag eerst nog droog, maar wel met veel bewolking. Er is ook dan een matige tot vrij krachtige wind aanwezig met maxima die ongeveer dezelfde waarden bereiken als op maandag. De temperaturen maken geen zo’n goede beurt meer en gaan eerder nog een graadje lager zitten dan op maandag het geval was.

De rest van de week blijven we met wisselvallig weer te maken hebben. Er is meer en meer invloed van lagedrukgebieden op ons weer te merken met veel bewolking en af en toe wel nog zonnige perioden, maar die overheersen niet meer. Gaandeweg neemt de kans op eens wat regen of een bui verder toe en ook de temperaturen gaan er verder op achteruit. We noteren in de tweede helft maxima die soms maar moeilijk meer aan de 15 graden raken.

Samenvattend: Vandaag nog erg warm, maar onstabiel met vooral in de ochtend enkele onweerachtige buien. Vanaf morgen flink koeler en wisselvalliger. Morgen is nog droog, daarna valt er af en toe een bui of wat regen.

Geert, zondag 22 april, 09.30 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen