Weerpraatje van zaterdag 21 april:

We zitten nog altijd onder de invloed van een hogedrukgebied dat vandaag storingen nog op een afstand houdt. Morgen trekt dit hoog echter verder naar het oosten en maakt de weg vrij voor (zwakke) storingen die meer invloed op ons weer krijgen. Het wordt dan ook licht wisselvallig en vooral een flink stuk minder warm, maar vandaag en morgen profiteren we nog van erg hoge maxima!

nam intussen de controle over ons weer over en zorgt voor rustig en bijzonder zacht voorjaarsweer. In de loop van het weekeind neemt de invloed van storingen geleidelijk aan toe en vanaf zondag gaan die overheersen met toenemende kans op een bui. Begin volgende week komen we dan in een wisselvallige westelijke stroming terecht.

Vandaag is de zon alweer zo goed als de hele dag van de partij. Het is daarbij zo goed als of volledig wolkenloos. De aangevoerde lucht is nog altijd erg droog op hoogte en dat laat geen wolkenvorming toe. Aan de grond kan het wel wat nevelig zijn, vooral in de kustregio. De noordoostelijke wind die zwak tot matig waait, voert daarbij nog altijd erg zachte lucht aan met maxima die gemakkelijk weer naar 18-19 graden oplopen vlak aan de kust tot rond een 20-22 in de West-Vlaanderen en zelfs nog een graad meer in Oost-Vlaanderen. Alweer een erg mooie en zonnige dag dus!

Vanavond en vannacht verschijnen er geleidelijk aan wel wat wolkenvelden. Vooral later in de nacht. Het is daarbij niet ondenkbaar dat er hier of daar een buitje aan te pas komt want de wolken zijn de eerste tekenen dat er een zwakke storing nadert. Minima daarbij tegen de ochtend rond een 12 graden.

Morgen zou het dan wel weer een stukje zachter kunnen worden en kan de temperatuur weer een graad of 2 hoger gaan zitten. Ook de kust doet dan weer mee met 20’ers want de wind wordt weer aflandig en gaat overal weer uit een zuidelijke hoek waaien. Het wordt dan wel weer onstabieler met in de loop van de zondag duidelijk steeds meer wolken die gaan binnenlopen. Uiteindelijk gaan daar een aantal lokale buien van komen in de loop van de dag. Daarbij is er zelfs kans op een aantal lokale donderklappen. Waar en wanneer die echter precies gaan vallen, is echter onmogelijk te zeggen. Het gaat niet over veel buien, dus vele plekken zullen er letterlijk van tussen vallen, maar de kans dat er een bui valt is de hele dag wel aanwezig.

Maandag schakelen we dan over naar een veel koeler weertype. Er zet zich een westelijke circulatie in met veel koelere maxima. We krijgen dan vrij veel wolkenvelden, maar de droge perioden overheersen toch weer. Er is kans op het voorkomen van een enkele lokale bui die in de loop van de dag hier of daar kan vallen, maar de meeste plekken houden het toch gewoon droog. Er komt wel duidelijk meer wind te staan die uit een west tot zuidwestelijke hoek komt. Die gaat echt wel matig tot vrij krachtig blazen en voert een stuk koelere lucht aan. De maxima zitten dan op een hoogste waarde van ongeveer 16 tot 17 graden. Twintigers zitten er dan echt even niet meer in.

Dinsdag worden de kansen op nattigheid snel groter. Een storing ligt dan in de buurt en kan dan bij momenten wel voor wat regen of een bui zorgen. Er is ook dan een matige tot vrij krachtige wind aanwezig met maxima die ongeveer dezelfde waarden bereiken als op maandag.

Samenvattend: Vandaag nog een erg zonnige en opnieuw warme dag. Morgen zelfs nog wat warmer, maar dan neemt de kans op een bui toe. Vanaf maandag draait de wind naar west tot zuidwest en komt er meer wisselvalligheid met lagere temperaturen en van tijd tot tijd wat regen of een bui, maar geen grote hoeveelheden.

Geert, zaterdag 21 april, 09.30 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen