Weerpraatje van vrijdag 20 april:

Een nieuw hogedrukgebied nam intussen de controle over ons weer over en zorgt voor rustig en bijzonder zacht voorjaarsweer. In de loop van het weekeind neemt de invloed van storingen geleidelijk aan toe en vanaf zondag gaan die overheersen met toenemende kans op een bui. Begin volgende week komen we dan in een wisselvallige westelijke stroming terecht.

Vandaag wisselen we dus ons ene hogedrukgebied in voor een ander, maar dat komt dan wel meer ten westen van ons te liggen, waardoor de wind dan niet meer zuid, maar noordelijk van richting wordt. Het blijft dan na het optrekken van de eventuele ochtendlijke mist wel vrij zonnig. Er kan daarbij van tijd tot tijd wel al eens een wolkje opduiken want de aangevoerde lucht is een tikkeltje vochtiger dan de voorbije dagen, maar het leidt geen enkele twijfel dat de zon absoluut nog steeds heer en meester is. Echter moeten de temperaturen dan toch een stuk prijs geven. Die noordelijke tot noordwestelijke wind zet de maxima aan zee terug op 17-18 graden. Landinwaarts halen we dan nog wel 18 tot 19 in een brede kustregio, terwijl dat verder landinwaarts in zowel West- als Oost-Vlaanderen toch weer gemakkelijk 20 graden en zelfs meer wordt met maxima die in het oosten van de regio weer doorlopen tot een 22 à 23 graden. Een zomerse 25 zoals gisteren, zit er echter voor vandaag niet meer in.

Vanavond en vannacht is het opnieuw erg rustig met een bijna volledig wegvallende wind. Het koelt dan ook weer gestaag af naar minima die tegen het eind van de nacht uitkomen rond een 12 tot 13 graden. Daarbij kan er later in de nacht wel wat nevel of mist gevormd worden, zeker in de kustregio is het daarvoor uitkijken. De noordelijke wind heeft immers wat vochtigere zeelucht binnen geblazen en in combinatie met de nachtelijke afkoeling kan het vocht wat zich daarin bevindt gaan condenseren in de vorm van nevel en mist tegen de ochtend.

Morgen moeten we dat dan eerst opgeruimd krijgen, maar dat zal geen groot probleem vormen. Er verschijnen al snel brede opklaringen en het wordt dan ook weer droog met vrij veel zon, maar ook wat wolkenvelden die van tijd tot tijd kunnen passeren. De maxima zitten ook dan weer rond een 17-18 graden aan de kust tot rond een 21 à 22-tal graden landinwaarts (in het oosten van de regio). We kunnen dus ook morgen genieten van een erg mooie en zonnige voorjaarsdag.

Zondag zou het dan wel weer een stukje zachter kunnen worden en kan de temperatuur weer een graad of 2 hoger gaan zitten. Ook de kust doet dan weer mee met 20’ers want de wind wordt weer aflandig en gaat overal weer uit een zuidelijke hoek waaien. Het wordt dan wel weer onstabieler met in de loop van de zondag duidelijk steeds meer wolken die gaan binnenlopen. Uiteindelijk gaan daar een aantal lokale buien van komen in de loop van de dag. Daarbij is er zelfs kans op een aantal lokale donderklappen. Waar en wanneer die echter precies gaan vallen, is op dit moment nog onmogelijk te zeggen.

Begin volgende week schakelen we dan over naar een veel koeler weertype. Er zet zich een westelijke circulatie in met veel koelere maxima.

Zo krijgen we op maandag vrij veel wolkenvelden, maar de droge perioden overheersen toch weer. Er is kans op het voorkomen van een enkele lokale bui die in de loop van de dag hier of daar kan vallen, maar de meeste plekken houden het toch gewoon droog. Er komt wel duidelijk meer wind te staan die uit een west tot zuidwestelijke hoek komt. Die gaat echt wel matig tot vrij krachtig blazen en voert een stuk koelere lucht aan. De maxima zitten dan op een hoogste waarde van ongeveer 16 tot 17 graden. Twintigers zitten er dan echt even niet meer in.

Dinsdag worden de kansen op nattigheid snel groter. Een storing ligt dan in de buurt en kan dan bij momenten wel voor wat regen of een bui zorgen. Er is ook dan een matige tot vrij krachtige wind aanwezig met maxima die ongeveer dezelfde waarden bereiken als op maandag.

Samenvattend: Vandaag opnieuw een heel mooie lentedag, maar niet meer zo warm als de voorbije dagen. Toch halen we landinwaarts nog gemakkelijk waarden van vooraan de 20. Dat is ook morgen en overmorgen het geval, maar zondag neemt de kans op een bui toe. Vanaf maandag draait de wind naar west tot zuidwest en komt er meer wisselvalligheid met lagere temperaturen en van tijd tot tijd wat regen of een bui, maar geen grote hoeveelheden.

Geert, vrijdag 20 april, 06.25 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen