Weerpraatje van donderdag 19 april:

De invloed van het sterke hogedrukgebied waar we de voorbije dagen mee te maken hadden, wordt minder, maar het bepaalt nog steeds het weer in onze omgeving en houdt storingen op een afstand. Het zorgt voor rustig en helder weer met aanvoer van erg zachte lucht. We wisselen het morgen wel in voor een ander exemplaar waardoor de wind gaat draaien naar noord tot noordwest. Dit nieuw hoog trekt sneller weg dan het vorige en in de loop van zondag komen we onder invloed van lagedrukgebieden met stijgende kans op buien. Vanaf maandag zet een westelijke circulatie in met veel koeler weer en wisselvalligheid.

Vandaag doen we de prachtige dag van gisteren nog eens helemaal over met ook vandaag weer een overvloed aan zon en opnieuw erg hoge maxima. Het wordt dan zelfs nog wat warmer dan gisteren met maxima die overal vrij snel gaan oplopen naar net geen of zelfs net wel zomerse waarden van 24 tot 26 graden. Daarbij geldt net als de voorbije tijd nog steeds de regel: hoe verder naar het oosten, hoe zachter het kan worden. De absolute pieken in onze regio zitten ook dan in het oosten van Oost-Vlaanderen en halen daar rond een 26-27 graden. We hebben daarbij te maken met een zwakke tot matige wind uit een zuidelijke tot zuidoostelijke richting die de warme lucht opnieuw tot aan de kust aanvoert, maar later vanmiddag is die wind niet sterk genoeg meer en gaat in de kustregio weer een zeebriescomponent krijgen. Daarbij draait die daar naar een noordelijke hoek waarmee dan koelere zeelucht binnenloopt en vlak aan zee en in de kustregio de temperaturen tegen het eind van de middag terugvallen op een 17-18 graden.

Vanavond en vannacht is het opnieuw rustig en helder. De wind gaat weer grotendeels liggen en trekt overal weer naar een zuidelijke hoek toe. Het is helder. Alleen aan zee en in het westen, daar waar een zeebries heeft gewaaid, is er tegen de ochtend kans op vorming van enkele nevel- of mistbanken door de aanwezigheid van wat vochtigere lucht. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar waarden rond een erg zachte 12 tot 15 graden.

Morgen wisselen we dan ons ene hogedrukgebied in voor een ander, maar dat komt dan wel meer ten westen van ons te liggen, waardoor de wind dan niet meer zuid, maar noordelijk van richting wordt. Het blijft dan na het optrekken van de eventuele ochtendlijke mist wel vrij zonnig. Niet meer zo zonnig als de voorbije dagen want er zitten dan ook wolkenvelden in de aanvoerrichting, maar de zon maakt zeker nog een erg goede beurt. Echter moeten de temperaturen dan toch een stuk prijs geven. Die noordelijke tot noordwestelijke wind zet de maxima aan zee terug op 17-18 graden. Landinwaarts halen we dan nog wel 18 tot 19 in een brede kustregio, terwijl dat verder landinwaarts in zowel West- als Oost-Vlaanderen toch weer gemakkelijk 20 graden en zelfs wat meer kan zijn. De absolute maxima zitten echter vooraan in de 20 en die hele hoge zomerse waarden van vandaag staan morgen niet in herhaling.

Ook op zaterdag wordt dat dan het weerbeeld. Het is droog met vrij veel zon, maar ook wat wolkenvelden en de maxima zitten ook dan weer rond een 17-18 graden aan de kust tot rond een 21 à 22-tal graden landinwaarts (in het oosten van de regio) op zaterdag. We houden het droog en er is opnieuw erg veel ruimte voor de zon.

Zondag zou het dan wel weer een stukje zachter kunnen worden en kan de temperatuur weer een graad of 2 hoger gaan zitten. Ook de kust doet dan weer mee met 20’ers want de wind wordt weer aflandig en gaat overal weer uit een zuidelijke hoek waaien. Het wordt dan wel weer onstabieler met in de loop van de zondag duidelijk steeds meer wolken die gaan binnenlopen. Uiteindelijk gaan daar een aantal buien van komen later op zondagmiddag. Daarbij is er zelfs kans op een aantal lokale donderklappen.

Volgende week schakelen we dan over naar een veel koeler weertype. Er zet zich een westelijke circulatie in met veel koelere maxima en opnieuw regelmatig regen of buien.

Samenvattend: Vandaag een zomerse dag! Laat in de middag aan de kust wat afkoelend door een zeebries. Morgen en zaterdag minder warm, maar nog steeds tussen 17 graden aan zee tot 22 landinwaarts. Af en toe wat wolken. Zondag opnieuw warmer, maar onstabiel met later kans op regen- en onweersbuien. Vanaf maandag veel koeler en wisselvalliger.

Geert, donderdag 19 april, 06.40 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen