Weerpraatje van woensdag 18 april:

Een sterk hogedrukgebied bepaalt nog steeds het weer in onze omgeving en houdt storingen op een afstand. Het zorgt voor rustig en helder weer met aanvoer van erg zachte lucht.

De buitenspeeldag van vandaag kon dan ook onder geen beter gesternte staan! Er zijn vandaag amper of helemaal geen wolken meer over. Ook geen hoge sluierwolken die gisteren hier en daar nog opdoken want het front dat over de Britse Eilanden lag, is een flink stuk verder opgeschoven waardoor ook die wolken ons niet meer hinderen. De zon is en blijft alleen baas met heel misschien in de loop van de dag hier of daar eens een heel enkel en heel tijdelijk stapelwolkje. Een matige zuidoostelijke wind voert daarbij erg zachte lucht aan die tot aan de kust aangevoerd wordt. De wind is immers sterk genoeg om een zeebries in de kiem te smoren waardoor ook de zee dit keer meedoet met de hoge maxima. Die kunnen overal oplopen tot een 22 à 23 graden.

Vanavond is het helder en koelt het geleidelijk aan af. We houden daarbij in de avonduren nog lang erg hoge temperaturen vast. Het is pas laat in de avond als die opnieuw onder de 15 graden gaan uitkomen. Ook de nacht verloopt in heldere omstandigheden met temperaturen die geleidelijk aan weer dalen naar minima die wat hoger blijven zitten dan tijdens de vorige nachten. Tegen de ochtend hebben we nog een 10 tot 11 graden over bij een nog steeds zwakke wind die nog altijd uit een zuidoostelijke richting komt. Het kan daarbij lokaal wat nevelig worden en er is amper of helemaal geen wind meer.

Morgen doen we dat alles nog eens over met ook dan een overvloed aan zon en opnieuw erg hoge maxima die overal weer een stuk in de 20 graden gaan terechtkomen. Het wordt dan zelfs nog wat warmer dan vandaag met maxima rond 23 graden aan de kust en landinwaarts zelfs richting een zomerse 25 graden. Daarbij geldt net als de voorbije tijd nog steeds de regel: hoe verder naar het oosten, hoe zachter het kan worden. De absolute pieken in onze regio zitten ook dan in het oosten van Oost-Vlaanderen en halen daar rond een 24-25 graden. Later op donderdagmiddag draait de zuidelijke tot zuidoostelijke wind aan zee via het oosten naar het noorden en gaat het daar in de late middag serieus afkoelen. De temperaturen gaan dan geleidelijk aan dalen naar de late middag toe doordat er koelere zeelucht kan gaan binnenlopen.

Dat binnenlopen van koelere en ook vochtigere zeelucht kan in de nacht naar vrijdag wel aanleiding geven tot de vorming van wat nevel of zelfs mist. Zeker is dat laatste nog niet, maar het is wel in de gaten te houden.

Vrijdag wisselen we dan ons ene hogedrukgebied in voor een ander, maar dat komt dan wel meer ten westen van ons te liggen, waardoor de wind dan niet meer zuid, maar noordelijk van richting wordt. Het blijft dan na het optrekken van de eventuele ochtendlijke mist wel vrij zonnig. Niet meer zo zonnig als de voorbije dagen want er zitten dan ook wolkenvelden in de aanvoerrichting, maar de zon maakt zeker nog een erg goede beurt. Echter moeten de temperaturen dan toch een stuk prijs geven. Die noordelijke wind zet de maxima aan zee terug op 15-16 graden. Landinwaarts halen we dan nog wel 18 tot 19 in West-Vlaanderen, rond de 20 graden elders.

Ook in het weekeind wordt dat dan het weerbeeld. Het is droog met vrij veel zon, maar ook wat wolkenvelden en de maxima zitten dan rond een 16-18 graden aan de kust tot rond een 20-tal graden landinwaarts (in het oosten van de regio) op zaterdag. Zondag zou het dan wel weer een stukje zachter kunnen worden en kan de temperatuur weer een graad of 2 hoger gaan zitten.

Samenvattend: Het is vandaag en morgen erg zacht en zonnig. De maxima stijgen overal tot boven de 20 graden met toppers tussen 22 en 24 graden. De zon is volop aanwezig. Vanaf vrijdag wel wat meer bewolking en hoewel de hoogste maxima er dan wel uitgaan, blijven we toch erg hoge temperaturen noteren.

Geert, woensdag 18 april, 06.15 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen