Weerpraatje van dinsdag 17 april:

Een hogedrukgebied bepaalt het weer in onze omgeving. Boven de Britse Eilanden ligt een storing, maar die bereikt ons niet. Dit hoog blijft tot en met donderdag liggen en zorgt voor lenteweer met alles op en aan. Vrijdag wisselen we dit hoog in voor een ander dat vanuit het westen de regie zal overnemen.

We krijgen vandaag een erg mooie lentedag. De dag start met temperaturen die gedaald zijn tot rond een graad of 8 tijdens de voorbije nacht en die temperaturen zetten vanochtend snel de weg opwaarts in. We halen vanmiddag uiteindelijk maxima rond een 18 tot 19 graden aan zee tot een 20-21 landinwaarts. Daarmee scoren we op veel plaatsen meteen een warme dag, want 20 graden is de grens waarbij we van warme dagen spreken. Daarbij is er heel veel zon, al kan er aan de kust en in het westen af en toe wel eens wat hoge sluierbewolking binnenwaaien van het front dat zich boven de Britse Eilanden bevindt. Dit front blijft daar echter liggen en bereikt ons totaal niet. Verder verschijnt er hier en daar eens een enkel klein stapelwolkje. De wind tenslotte, waait daarbij uit een zuidelijke, later meer zuidwestelijke richting en is zwak tot matig. Er is daarbij toch nog altijd een kleine kans dat er aan het eind van de middag op de stranden en vlak aan zee een tijdelijke, zij het zwakke, zeebries opduikt.

Vanavond is het helder en koelt het geleidelijk aan af. Ook de nacht verloopt in heldere omstandigheden met temperaturen die geleidelijk aan weer dalen naar minima die net als de voorbije nachten tegen de ochtend weer rond een graad of 8 gaan uitkomen. Het kan daarbij lokaal wat nevelig worden en er is amper of helemaal geen wind meer.

met alles wat je op een lentedag verwacht: een zwakke tot matige zuidelijke wind die zelfs eerder naar een meer zuidoostelijke hoek neigt. Droog en met een overvloed aan zon. De maxima halen daarbij morgen gemakkelijk waarden van een 21-22 graden aan zee terwijl dat landinwaarts best nog wat meer kan worden. Aan zee is er aan het eind van de dag toch ook weer een kans op een tijdelijke en zwakke zeebries.

Donderdag doen we dat alles nog eens over met ook dan een overvloed aan zon en opnieuw erg hoge maxima die overal weer een stuk in de 20 graden gaan terechtkomen met maxima rond 21 graden aan de kust en nog steeds de regel: hoe verder naar het oosten, hoe zachter het kan worden. De absolute pieken in onze regio zitten ook dan in het oosten van Oost-Vlaanderen en halen daar rond een 24 graden. Later op donderdagmiddag draait de zuidelijke wind aan zee naar het noorden en gaat het daar in de late middag serieus afkoelen.

Vrijdag wisselen we dan ons ene hogedrukgebied in voor een ander, maar dat komt dan wel meer ten westen van ons te liggen, waardoor de wind dan niet meer zuid, maar noordelijk van richting wordt. Het blijft dan wel vrij zonnig met wel weer wat wolken ook, maar de temperaturen zouden dan toch een stuk moeten prijs geven. Die noordelijke wind zet de maxima aan zee terug op 15-16 graden. Landinwaarts halen we dan nog wel 18 tot 19 in West-Vlaanderen, rond de 20 graden elders.

Ook in het weekeind wordt dat dan het weerbeeld. Het is droog met vrij veel zon, maar ook wat wolkenvelden en de maxima zitten dan rond die 15-16 graden aan de kust tot rond een 20-tal graden landinwaarts (in het oosten van de regio).

Samenvattend: De lente is er vandaag en morgen in optima forma. Zon en nog eens zon met slechts af en toe een veeg sluierwolken of een klein stapelwolkje en hoge maxima die landinwaarts geen enkele moeite hebben om de 20 graden-grens te bereiken en te overschrijden. Vanaf donderdag wisseling van de wacht met de komst van een nieuw hogedrukgebied met aanhoudend veel zon en lenteweer, maar dan wel maxima die een aantal graden lager komen te zitten, zeker aan de kust.

Geert, dinsdag 17 april, 06.15 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen