Weerpraatje van maandag 16 april:

Vandaag zitten we nog een laatste dag met de invloed van wat storingen en wegtrekkende lagedrukgebieden voordat een hogedrukgebied vanaf morgen de regie voor een aantal dagen gaat overnemen. We krijgen dan tot en met donderdag met de invloed van dat hoog te maken dat storingen op een afstand gaat houden. Vrijdag zou dit hoog dan vervangen worden door een ander, maar dat komt meer ten westen van ons te liggen.

Concreet betekent dat voor ons weer vandaag dat we de dag starten met brede opklaringen en temperaturen die tot rond een graad of 8 gedaald zijn. Dit nadat er gisterenavond nog een aantal verspreide buien zijn gevallen die toch wel net wat actiever en meer uitgebreid waren dan in de verwachting zat. De reden is dat het zwakke frontje dat de buien triggerde, wat is geactiveerd tijdens de avond. Vandaag trekt er ook nog een oude en zwakke storing over, maar die zal zo actief niet meer zijn. Toch is de kans op een enkel buitje niet volledig uit te sluiten. Gaandeweg de ochtend krijgt de zon gezelschap van wolkenvelden en vooral ook een aantal stapelwolken. Vanmiddag is het dan wisselend bewolkt met kans dat er links of rechts een enkele stapelwolk net tot een klein buitje weet uit te groeien. De meeste plekken houden het gewoon de hele dag droog, maar het is dus toch niet uitgesloten dat net bij jou die ene bui dan toch tevoorschijn komt. De wind is vandaag naar een zuidwestelijke hoek getrokken en waait eerst zwak tot matig. Vanmiddag wordt die meer westelijk, zeker aan de kust, en kan dan ook wat meer vlagerig gaan waaien. De maxima bereiken dan waarden van een 13 tot 14 graden vlak aan de kust, terwijl dat landinwaarts een 15 tot 16 graden zal zijn.

Vanavond en vannacht verdwijnen de meeste wolken dan weer en krijgen we een licht bewolkte tot zelfs heldere avond en nacht. De temperaturen dalen daarbij tegen de ochtend net zoals de vorige nachten tot rond een graad of 8. De wind valt daarbij dan grotendeels weg terwijl er hier en daar wat nevel of mist zou kunnen opduiken.

Vanaf morgen krijgen we een aantal dagen met mooi zonnig en droog weer. Een naar zuid draaiende wind voert dan erg warme lucht aan. Die wind is bovendien zeker later in de week ook sterk genoeg om de zeebries buiten spel te zetten. Misschien dat er morgen nog net een zeebries kan opsteken aan de kust want morgen is die zuidelijke wind nog net niet sterk genoeg, maar de dagen daarna blijft ze buiten spel. We halen morgen al een 17-tal graden aan zee, 18 tot 19 in het West-Vlaamse binnenland en 19 tot 20 graden verder landinwaarts. Daarbij is er alleen maar zon en hoogstens nog een enkele lokale stapelwolk.

Woensdag en donderdag worden ook twee volle en échte lentedagen met alles wat je op een lentedag verwacht: een zwakke tot matige zuidelijke wind. Droog en met een overvloed aan zon. De maxima halen op beide dagen gemakkelijk waarden tussen 19 en 23 graden.

Vrijdag wisselen we dan ons ene hogedrukgebied in voor een ander, maar dat komt dan wel meer ten westen van ons te liggen, waardoor de wind dan niet meer zuid, maar noordelijk van richting zou gaan worden. Het blijft dan wel vrij zonnig met wel weer wat wolken ook, maar de temperaturen zouden dan toch een stuk moeten prijs geven. Dit wordt dan waarschijnlijk ook het beeld voor het komende weekend, maar die evolutie bekijken we later deze week nog in detail. Laat ons eerst maar die mooie lentedagen consumeren die nu voor ons gereserveerd zijn.

Samenvattend: We krijgen vandaag nog een mix van wolken en opklaringen. De wolken nemen gaandeweg de dag wel toe met een kleine kans op een heel enkele bui. Maxima tussen 13-14 graden aan zee tot 16 in het oosten van de regio. Vanaf morgen volgt een reeks échte lentedagen met veel zon, geen regen of buien meer en warme maxima van 20 graden en meer.

Geert, maandag 16 april, 06.30 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen