Weerpraatje van zondag 15 april:

We hebben nog altijd te maken met de invloed van lagedrukgebieden, maar die zijn stilaan hun greep op ons weer aan het verliezen. We zitten in een gebied met weinig luchtdrukverschillen, maar wel met een aantal storingen dicht in de buurt. Vanaf morgen bouwt zich een sterk hogedrukgebied in onze omgeving op dat de regie voor een aantal dagen zal overnemen met erg zonnig, droog en warm weer. Dat zal dan zeker tot het eind van de week ons weer bepalen.

We zitten vandaag wel nog geplaagd met een aantal oudere storingen en restanten van storingen en die spelen ons nog parten met wolkenvelden en kans op een bui. Zo start de dag wisselend bewolkt met op de ene plaats flink wat zon, op de andere plek een aantal wolkenvelden. Dat beeld wisselt van plaats tot plaats en van tijd tot tijd gedurende de ochtend. Ook vanmiddag is dat beeld er eerst nog, maar de bewolking neemt dan toch gaandeweg wel geleidelijk aan verder toe. Er is daarbij gaandeweg de dag kans dat er een enkele bui opduikt, al ziet het er dan eerder naar uit dat we het opnieuw de hele dag droog zouden kunnen gaan houden. De temperaturen gaan weer rond dezelfde waarden uitkomen als gisteren. Ook vandaag duikt er dus in de loop van de dag aan de kust een zeebries op en gaan de maxima daar dan weer een graad achteruit met waarden rond een 12 tot 14 graden. Landinwaarts zitten dan we weer rond 15 tot 17 graden met steeds als regel: hoe verder naar het binnenland, hoe warmer het is. Daar staat een zwakke zuidelijke bries.

Vanavond en vannacht is er eerst nog veel bewolking met kans op een enkele bui in de avond. Daarna verdwijnen de meeste wolken weer en wordt het licht tot wisselend bewolkt met vorming van wat lokale nevel of een enkele mistbank. De wind valt grotendeels weg en de minima dalen tegen de ochtend tot rond een graad of 8.

Vanaf morgen wordt het flink beter! Een opbouwend hogedrukgebied zorgt dan voor warme en droge en zonnige dagen.  Voordat het zover is, moeten we morgen wel eerst nog veel bewolking verwerken met zelfs kans op een tijdelijk drupje regen, maar dat wordt de overgangsdag waarbij de zachte lucht met een naar zuidwest tot west draaiende wind binnenloopt. Contradictorisch genoeg wordt het morgen daarbij eerst een graadje koeler, maar dat komt door de bewolking en de meer westelijke wind. We halen maxima rond een 14 graden aan zee tot 15-16 elders.

Vanaf dinsdag krijgen we een aantal dagen met mooi zonnig en droog weer. Een naar zuid draaiende wind voert dan erg warme lucht aan. Die wind is bovendien zeker later in de week ook sterk genoeg om de zeebries buiten spel te zetten. Daardoor wordt het ook aan zee later volgende week erg zacht met ook daar maxima die kunnen meedoen met de hoge maxima landinwaarts. Naar het midden van de week toe halen we gemakkelijk 20 graden en meer. Het is daarbij erg zonnig.

Woensdag en donderdag worden échte lentedagen met alles wat je op een lentedag verwacht: een zwakke tot matige zuidelijke wind. Droog en met een overvloed aan zon. De maxima halen op beide dagen gemakkelijk waarden tussen 19 en 23 graden.

Samenvattend: We krijgen vandaag nog een mix van wolken en opklaringen. De wolken nemen gaandeweg de dag wel toe met een kleine kans op een enkele bui. Maxima tussen 13-14 graden aan zee tot 16-17 in het oosten van de regio. Morgen komt er tijdelijk nog veel bewolking voor met een drup regen. Vanaf dinsdag volgt een reeks échte lentedagen met veel zon, geen regen of buien meer en warme maxima van 20 graden en meer.

Geert, zondag 15 april, 09.30 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen