Weerpraatje van zaterdag 14 april:

Noot vooraf: er was gisteren iets misgelopen met de tabel van de verdere vooruitzichten. Enkele mensen hadden mij hierop attent gemaakt, waarvoor dank. De tabel is intussen hersteld en staat weer op zijn vertrouwde pagina die je via deze link kunt vinden: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm.

Verder zitten we wat ons weer betreft vandaag nog steeds onder invloed van lagedrukgebieden. Dat blijft nog tot en met maandag zo. Vanaf dan bouwt er zich een sterk hogedrukgebied in onze omgeving op en mogen we ons opmaken voor een aantal dagen met flink veel zon en hoge lentetemperaturen. Dit weekend zit er echter nog wat ruis op de verwachtingen in de vorm van wolken en kans op een bui.

Vooral vandaag is er kans op enkele buien later op de dag. Vanochtend is het eerst nog overwegend wisselend bewolkt met eerst een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. De bewolking neemt daarbij gaandeweg toe en in de namiddag kunnen er enkele verspreide buien gaan vallen. De kans op buien neemt toe met het vorderen van de middag. De grootste buienkans zit ook dan aan het eind van de middag, voordien is het overwegend droog. Er is daarbij zelfs kans dat er links of rechts ook een donderklap aan te pas kan komen. De temperaturen lopen op naar ongeveer dezelfde waarden als op vrijdag. Dat wil zeggen dat het kwik aan de kust tijdelijk een 14-tal graden kan halen, maar met die kanttekening dat er in de loop van de dag aan zee weer een zeebries opduikt en dat dan het kwik daar weer een één à twee graden prijs zal geven. Landinwaarts halen we waarden tussen 15 en 17 graden. De regel is nog steeds: hoe verder landinwaarts, hoe hoger de temperaturen kunnen oplopen. De algemene windrichting is zuid tot zuidwest, maar aan de kust dus in de loop van de dag weer noordelijk.

Vanavond en vannacht valt er eerst nog een lokale bui, daarna wordt en blijft het droog. De minima dalen tegen het einde van de nacht naar een 8-tal graden. Verder is het wisselend tot zwaar bewolkt en zeker in de kustregio kan het daarbij ook wat nevelig worden.

Morgen krijgen we nog meer van hetzelfde scenario. Eerst een mix van wolkenvelden en opklaringen met zonnige perioden. Ook dan is er gaandeweg de dag kans dat er een enkele bui opduikt, al ziet het er dan eerder naar uit dat we het opnieuw de hele dag droog zouden kunnen gaan houden. Er komt later op de dag wel wat meer bewolking opzetten en de temperaturen gaan weer rond dezelfde waarden uitkomen als gisteren. Ook morgen duikt er in de loop van de dag aan de kust een zeebries op en gaan de maxima daar dan weer een graad achteruit met waarden rond een 12 tot 14 graden. Landinwaarts zitten dan we weer rond 15 tot 17 graden met steeds als regel: hoe verder naar het binnenland, hoe warmer het is. Sommige mensen vragen zich af hoe dat komt, maar die uitleg is heel simpel: dat is de invloed van het koude zeewater dat speelt. De zeebries die telkens de kop opsteekt, is niet meer dan ‘tocht’ die er komt te staan van de koude lucht boven het nog koude zeewater, die met een aanlandige wind landinwaarts getrokken wordt doordat het daar warm is. Die warme lucht boven land stijgt op en maakt daarmee de weg vrij voor de koude lucht om het land op te trekken. Daardoor is het in de kustgebieden koeler dan boven land 😉

Volgende week wordt het flink beter! Vanaf maandag zorgt een opbouwend hogedrukgebied voor warme en droge en zonnige dagen. Later in de week kunnen de maxima zelfs naar 25 graden gaan oplopen! Voordat het zover is, moeten we maandag wel eerst nog veel bewolking verwerken met zelfs kans op een tijdelijk drupje regen, maar dat wordt de overgangsdag waarbij de zachte lucht met een naar zuidwest draaiende wind binnenloopt.

Vanaf dinsdag krijgen we een aantal dagen met mooi zonnig en droog weer. Een naar zuid draaiende wind voert dan erg warme lucht aan. Die wind is bovendien zeker later in de week ook sterk genoeg om de zeebries buiten spel te zetten. Daardoor wordt het ook aan zee later volgende week erg zacht met ook daar maxima die kunnen meedoen met de hoge maxima landinwaarts. Naar het midden van de week toe halen we gemakkelijk 20 graden en meer.

Samenvattend: We krijgen een mix van wolken en opklaringen met een kleine kans op een enkele bui. Maxima tussen 12-13 graden aan zee tot 16-17 in het oosten van de regio. Het weekend verloopt ook licht wisselvallig. Morgen kan het een graadje warmer worden, zondag gaat er weer wat vanaf. Op beide dagen krijgen we een mix van wolken en zonnige perioden met vooral morgen een grotere kans op meer en actievere buien.

Geert, zaterdag 14 april, 07.00 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen