Weerpraatje van vrijdag 13 april:

Er is op de algemene weerkaart niet zo veel veranderd. Een sterk hogedrukgebied bepaalt nog altijd het weer ten noorden van ons en zit stevig boven Scandinavië genesteld. Wij, en niet alleen wij, zitten onder invloed van lagedrukgebieden. Die strekken zich uit van bij ons tot over het volledige westelijke deel van de Middellandse Zee. In dat laag zitten diverse kernen en die draaien rondjes zodat het overal in de wijde omgeving onstabiel is en blijft.

Vandaag lijken de meeste buien en neerslagzones wel uit onze buurt weg te blijven. Het ziet er een wisselend bewolkte dag uit met opklaringen en wolkenvelden die elkaar wat afwisselen. De bewolking lijkt echter wel te gaan overheersen en de opklaringen gaan beperkt blijven tot lokaal wat kleine interventies van de zon. Gaandeweg de dag loopt dat opnieuw uit op een aantal buien, maar net als de vorige dagen geldt daarbij dat het erg moeilijk en zelfs ondoenbaar is om daar een precieze verwachting op te zetten van waar en wanneer die buien vallen. In de loop van de dag stijgt alleszins de kans op een enkele bui, maar zoals het er nu naar uitziet, zou dat voor ons maar tot een heel enkel exemplaar beperkt blijven. De meeste buien lijken later vanmiddag en vanavond voor het oosten van Vlaanderen weggelegd te zijn. Wij houden het overwegend of op diverse plekken zelfs helemaal droog. De wind is daarbij vanochtend wat veranderlijk van richting met een voorkeur voor het zuiden tot het zuidwesten en waait erg zwakjes. Vanmiddag komt er dan aan de kust een zeebries te staan. De temperaturen lopen daarbij op tot maxima van een 14 graden aan zee, maar vallen daar in de middag dan terug op 12 op de stranden en 13 in de kuststeden. Landinwaarts kan het tot een 15 graden worden in West-Vlaanderen en tot een 16 à 17 graden in Oost-Vlaanderen.

Vanavond en vannacht is het ook rustig. Aanvankelijk is nog een enkele bui niet uitgesloten, maar dat is tijdelijk en erg lokaal. Later blijft het overal droog en wisselend bewolkt met minima die tegen de ochtend dalen naar waarden rond een 8 graden.

Morgen lijkt de wisselvalligheid weer wat toe te nemen. We kijken ook dan aan tegen een mix van wolkenvelden, zonnige perioden en gaandeweg ook weer kans op een paar verspreide buien. De grootste buienkans zit ook dan aan het eind van de middag, voordien is het overwegend droog. De kans dat er dan ook bij ons meerdere actievere buien gaan vallen, is een stuk groter dan vandaag want we zitten dan dichter bij een kern van lagedruk. De temperaturen lopen op naar ongeveer dezelfde waarden als op vandaag met die kanttekening dat er ook zaterdag in de loop van de dag aan zee een zeebries opduikt. Die gaat daar dan de temperaturen weer een paar graden lager zitten.

Zondag krijgen we nog meer van hetzelfde scenario. Eerst een mix van wolkenvelden en opklaringen met zonnige perioden. Ook dan is er gaandeweg de dag kans dat er een enkele bui opduikt, al ziet het er dan eerder naar uit dat we het opnieuw de hele dag droog zouden kunnen gaan houden. Er komt later op de dag wel wat meer bewolking opzetten en de temperaturen zouden dan weer een graadje lager gaan zitten ten opzichte van zaterdag. Ook zondag duikt er in de loop van de dag aan de kust een zeebries op en gaan de maxima daar dan weer een graad achteruit met waarden rond een 12 tot 14 graden. Landinwaarts zitten dan we weer rond 15 tot 17 graden met steeds als regel: hoe verder naar het binnenland, hoe warmer het is.

Volgende week wordt het flink beter! Vanaf maandag zorgt een opbouwend hogedrukgebied voor warme en droge en zonnige dagen. Later in de week kunnen de maxima zelfs naar 25 graden gaan oplopen!

Samenvattend: We krijgen een mix van wolken en opklaringen met een kleine kans op een enkele bui. Maxima tussen 12-13 graden aan zee tot 16-17 in het oosten van de regio. Het weekend verloopt ook licht wisselvallig. Morgen kan het een graadje warmer worden, zondag gaat er weer wat vanaf. Op beide dagen krijgen we een mix van wolken en zonnige perioden met vooral morgen een grotere kans op meer en actievere buien.

Geert, vrijdag 13 april, 09.15 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen