Weerpraatje van donderdag 12 april:

Een erg complex lagedrukgebied dat al dagen erg lelijk huis houdt in de westelijke delen van de Middellandse Zee, komt geleidelijk onze kant op. Het laag verpestte de voorbije dagen het weer danig aan de Spaanse en Franse kusten en zorgde vooral daar plaatselijk voor dagenlang aanhoudende zware regens en ook vandaag is dat nog het geval. Dat laag komt richting het Kanaal gekropen en ligt vandaag boven Frankrijk. Ook daar vallen er in de loop van de dag zo goed als in alle regio’s tal van buien. De fronten en buienlijnen die rond en in dit laag zitten, komen daarbij ook geleidelijk onze kant op en vandaag raken we onder invloed van dat lagedrukgebied. Het laag heeft diverse kernen zodat een gedetailleerde verwachting erg moeilijk wordt want alles hangt af van details. Meerbepaald van de precieze plaats waar buien gaan opduiken en dat kan je in een weersverwachting niet in detail van voordien opnemen.

In elk geval wordt het vandaag een stuk wisselvalliger dan de voorbije dagen. Er is om de dag te starten alvast al erg veel bewolking aanwezig die zich niet op 1-2-3 laat wegbranden door de zon. Integendeel. Het wordt een wisselend tot zwaar bewolkte dag met gaandeweg de dag ook een steeds verder oplopende kans op het ontstaan of binnenlopen van een aantal buien. De eerste buien vallen vanochtend al boven de Ardennen, terwijl het dan in onze regio nog droog is, maar dat blijft zeker niet zo. Later vanochtend en zeker vanmiddag kunnen er ook bij ons buien opduiken en die kunnen best fel worden. Het is onmogelijk te zeggen waar en wanneer precies de buien vallen of hoe zwaar die gaan worden, maar hou er in elk geval rekening mee dat zeker vanaf de middag en dan bij voorkeur in de tweede helft van de middag en de vooravond, er een aantal buien kunnen gaan vallen. Sommige buien kunnen daarbij erg fel zijn met veel regen op een korte periode en zelfs kans op hagel en onweer. Het waait daarbij de hele dag zwak tot hoogstens matig uit een noordoostelijke richting. Aan zee is de wind meer noord gericht. We zitten daarbij in van oorsprong nog altijd erg zachte lucht, maar door de noordoostelijke, aan zee noordelijke component, wordt die lucht wel afgekoeld. Zo wordt het op het strand vandaag niet veel meer dan een graad of 12. Vlak aan zee en in de kuststeden wordt dat ongeveer 13 graden. Het verdere binnenland noteert dan maxima die rond een 14-15 graden uitkomen in West-Vlaanderen, oplopend tot een enkele 16 in Oost-Vlaanderen.

Vanavond is het dan nog uitkijken voor enkele buien die nog kunnen opduiken, maar gaandeweg wordt die kans wel kleiner. Toch kunnen de buien in de avond best nog fel zijn en ook dan is er nog tijdelijk kans op enkele donderklappen of wat hagel tijdens de felste buien. Later tijdens de nacht wordt het dan rustiger en verdwijnen de buien opnieuw. Het is dan wisselend bewolkt en droog. Aan zee verschijnt er wel vrij veel lage bewolking, landinwaarts zitten nog wel enkele opklaringen. De minima dalen tegen de ochtend naar waarden rond een 6-tal graden aan de kust. Landinwaarts kan dat wat lager zijn, zeker daar waar het uitgebreider zou gaan opklaren.

Ook morgen speelt de wisselvalligheid nog mee met ook dan nog een mix van opklaringen, wolkenvelden en enkele buien. Het wordt alleszins minder wisselvallig dan vandaag het geval zal zijn, maar stabiel is het zeker niet. Er blijft kans op een paar verspreide buien, maar die zouden dan toch minder in aantal en in intensiteit moeten zijn dan vandaag. De wind zoekt morgen een meer zuidelijke hoek op, al moet wel direct gezegd worden dat die wind maar erg zwak waait en bij tijden niet goed weet welke kant te kiezen. Dat heeft ook direct gevolgen voor de kustregio want omdat er maar een zwakke wind staat, ontwikkelt er zich gaandeweg weer een zeebries en die zorgt dan in de namiddag weer voor de nodige afkoeling. De maxima komen morgen uit rond een waarde tussen 14-15 graden aan de kust tot een 17-tal graden landinwaarts. Daarbij gaat het aan zee in de namiddag onder invloed van die zeebries later weer een graadje afkoelen.µ

Zaterdag wordt een beetje een doorslag van de vrijdag. We kijken ook dan aan tegen een mix van wolkenvelden, zonnige perioden en gaandeweg ook weer kans op een paar verspreide buien. De grootste buienkans zit ook dan aan het eind van de middag, voordien is het overwegend droog. De temperaturen lopen op naar ongeveer dezelfde waarden als op vrijdag met die kanttekening dat er ook zaterdag in de loop van de dag aan zee een zeebries opduikt. Die gaat daar dan de temperaturen weer een paar graden lager zitten.

Zondag krijgen we nog meer van hetzelfde scenario. Eerst een mix van wolkenvelden en opklaringen met zonnige perioden. Gaandeweg de dag toch ook weer een oplopende kans op een paar verspreide buien. De temperaturen zouden dan een graadje hoger kunnen gaan zitten.

Samenvattend: We kijken aan tegen een wisselvallige dag die ook koeler verloopt dan de voorbije dagen. Gaandeweg de dag loopt de buienkans steeds verder op en zeker later vanmiddag vallen er enkele buien. Sommige kunnen daarbij best fel uit de hoek komen. We noteren tussen 12 graden op het strand tot 16 in het oosten van de regio. Morgen en de komende dagen aanhoudend licht wisselvallig met telkens een mix van wolkenvelden en zonnige perioden met kans op een lokale bui. Het wordt geleidelijk aan weer een aantal graden zachter, maar aan zee blijft het kwik telkens wat achter doordat daar elke dag wel een zeebriesje opduikt.

Geert, donderdag 12 april, 08.35 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen