Weerpraatje van woensdag 11 april:

De algemene luchtdrukverdeling is dat we nog steeds in een uitgebreid lagedrukgebied zitten. Er ligt hogedruk boven Scandinavië, terwijl wij en alles wat ten zuiden van ons zit, tot ver in het Middellandse Zeegebied, te maken heeft mat lagedruk. Daarbij wordt er wel steeds erg zachte lucht richting onze streken gepompt zodat het aanhoudend zacht blijft, maar het is ook onstabiel. Wel met die kanttekening dat we vooral in het westen van onze regio telkens moeten rekening houden met wat lagere maxima door de invloed van de koude Noordzee. Er zijn in die onstabiele lucht gisteren boven het zuiden van Nederland extreem zware onweersbuien ontstaan waarbij in totaal meer dan 80.000 ontladingen genoteerd werden op een paar uur tijd. Lokaal viel er daar tientallen liters water, zelfs met hagel. Vandaag kunnen er ook weer van die buien opduiken in die regio. Bij ons loopt het niet zo’n vaart, maar toch is ook hier later op de dag een enkele bui niet helemaal uit te sluiten.

We krijgen dan ook vandaag te maken met afwisselend opklaringen en wat wolkenvelden, maar in eerste instantie zonder buien. De wind draait daarbij wel van de zuidelijke hoek waar ze gisteren nog in zat naar een meer noordoostelijke tot oostelijke richting en waait aanvankelijk erg zwak tot matig. Later vandaag gaat die aan zee en in de kustregio naar een noordelijke hoek draaien en zorgt daar dan voor afkoeling. De maxima gaan daarbij aan de kust eerst oplopen naar een graad of 15-16 om dan later vanmiddag terug te vallen op 13-14 graden. Landinwaarts is dat uiteraard een paar graden hoger en kan het kwik in Oost-Vlaanderen zelfs naar een 17-18 graden oplopen. Gaandeweg de dag wisselen dus zon en wolkenpartijen elkaar af, maar er is een kleine en groeiende kans dat er toch hier of daar een enkele bui opduikt. Vooral landinwaarts. Eventueel zou die enkele bui zelfs met een paar donderklappen kunnen gepaard gaan, maar zo’n zware buien als in Nederland, lijken er voor ons niet op het menu te staan.

Ook vanavond en vannacht is er zeker in eerste instantie nog kans op een enkele lokale bui. Later verdwijnt die kans en wordt of blijft het rustig bij een wisselende bewolking en minima die naar een 8-tal graden terugvallen tegen de ochtend. Zeker in de kustregio kan het ook wat nevelig zijn.

Morgen wordt het opnieuw stukken wisselvalliger. We blijven weliswaar in zachte lucht zitten met maxima die weer naar een 13 tot 14 graden oplopen aan zee en 15 tot 17 landinwaarts, maar we komen weer meer terecht onder de invloed van storingen en buienlijen. Het is dan ook meestal wisselend tot zwaar bewolkt met vooral later op de dag ook weer perioden van regen en/of buien. Er kunnen daarbij lokaal best wel weer flinke buien tot ontwikkeling komen waarbij er dan voor ons wel kans is op een paar felle onweersbuien. Tussendoor zijn er dan wel momenten waarop de zon nog redelijk kan tevoorschijn komen, maar het totaalplaatje oogt erg wisselvallig. De wind zit op donderdag aanvankelijk nog in die noordoostelijke hoek van vandaag, maar gaat later op de dag meer en meer uit een zuidelijke hoek waaien.

Ook vrijdag speelt de wisselvalligheid nog mee met ook dan nog een mix van opklaringen, wolkenvelden en enkele buien. Het wordt alleszins minder wisselvallig dan op donderdag, maar stabiel is het zeker niet. Het blijft wel vrij zacht met telkens maxima die gemakkelijk naar een 15 tot 17 graden oplopen.

Een eerste blik op het weekeind toont ons dat het ook dan erg zacht blijft met geleidelijk zelfs nog wat oplopende temperaturen. Wel met die kanttekening dat de kustregio telkens wel achterblijft door de invloed van een zeebries die telkens de temperaturen wat lager kan zetten. De wisselvalligheid wordt wel geleidelijk aan minder en de invloed van storingen en buien verdwijnt.

Samenvattend: Vandaag een mix van wolken, zonnige perioden en gaandeweg ook hier en daar een enkele bui met een kleine kans dat er later op de dag een heel enkel stevig exemplaar zou kunnen opduiken. Maxima tussen 14 graden aan zee tot 17 landinwaarts. Ook de komende dagen aanhoudend zacht, maar vooral morgen en deels ook nog overmorgen meer onstabiliteit in de vorm van wat regen of een aantal buien.

Geert, woensdag 11 april, 09.30 uur.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen