Weerpraatje van dinsdag 10 april:

Vandaag is de wind zoals verwacht zuid tot zuidoostelijk geworden en worden de Noordzeewolken de pas afgesneden. Vanochtend is het landinwaarts al snel vrij zonnig, in het westen en aan de kust moet er nog even geduld uitgeoefend worden want daar hangen nog een aantal lage wolken. Geleidelijk aan worden ook die echter terug de Noordzee opgeblazen en krijgen we de rest van de dag vrij zonnig weer met een aantal verspreide wolkenvelden. Het is dan wisselend bewolkt en hoewel de wind maar zwak tot matig waait, houdt hij een eventuele zeebries dan wel weer buien. Gedurende de dag wisselen wolken, opklaringen en zonnige perioden elkaar af en er is een kleine kans op een eventuele enkele bui, maar wij houden het in onze regio meer dan waarschijnlijk volledig droog. We noteren maxima van een 15 tot 17-tal graden, ook aan de kust want de zuidelijke wind is dan sterk genoeg om de zeebries buiten spel te zetten.

Vanavond en vannacht komt een gebied met regen- en onweersbuien vanuit Duitsland onze kant op. De buien kunnen al in de loop van de namiddag via het oosten van Vlaanderen arriveren, maar voorlopig blijven die dan beperkt tot Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Het is pas tegen de avond dat een aantal van die buien verder westwaarts trekken. Daarbij stijgt dan ook in Oost-Vlaanderen de kans op een aantal buien. Het is wel zo dat de buien verminderen in intensiteit naarmate ze verder westwaarts trekken en overgaan in meer continue regen. Het is zelfs de vraag of het gebied met die regen en buien zelfs tot in West-Vlaanderen geraakt. Meer dan waarschijnlijk is tegen dan alle activiteit er uit en blijft een eventuele bui of wat regen bij ons beperkt tot die gebieden nabij de Nederlandse grens en dan nog de delen van de regio ten oosten van Gent, meerbepaald het Waasland en eventuele nog net het Gentse havengebied. Tegen de ochtend wordt het dan weer zo goed als droog als het dat al niet was. De minima dalen daarbij richting waarden van een 7 tot 8 graden tegen de ochtend.

Ook morgen krijgen we een droge dag worden met afwisselend opklaringen en wat wolkenvelden, maar zonder buien. De wind draait dan wel van die zuidelijke hoek waar ze vandaag in zat naar een meer noordoostelijke tot oostelijke richting en waait ook dan zwak tot matig. De kans dat er dan een zeebriesje opduikt, is dan meteen ook weer een stuk groter geworden dan op vandaag bij maxima die in dezelfde orde van grootte komen te zitten en oplopen tot een 15 tot 17-tal graden; 15 in het westen van de regio, 17 in het oosten. Aan de kust vallen de maxima later in de middag dan wel weer een aantal graden terug wanneer de zeebries de kop opsteekt en gaan de maxima later in de middag terugvallen richting een 13 tot 14 graden.

Donderdag wordt het opnieuw stukken wisselvalliger. We blijven weliswaar in zachte lucht zitten met maxima die weer naar een 13 tot 14 graden oplopen aan zee, 15 tot 17 landinwaarts, maar we komen weer terecht onder invloed van storingen. Het is op donderdag dan ook meestal wisselend tot zwaar bewolkt met perioden van regen en/of buien. Er kunnen daarbij lokaal best wel weer flinke buien tot ontwikkeling komen waarbij ook weer kans is op een paar felle onweersbuien. Tussendoor zijn er dan wel momenten waarop de zon nog redelijk kan tevoorschijn komen, maar het totaalplaatje oogt erg wisselvallig. De wind zit op donderdag in een zuidwestelijke tot zuidelijke richting en waait meestal zwak tot matig.

Ook vrijdag speelt de wisselvalligheid nog mee met ook dan nog een mix van opklaringen, wolkenvelden en enkele buien. Het wordt alleszins minder wisselvallig dan op donderdag, maar stabiel is het zeker niet. Het blijft wel vrij zacht met telkens maxima die gemakkelijk naar een 15 tot 17 graden oplopen.

Samenvattend: Vandaag een best aardige dag, al moet in het westen wel eerst alle bewolking opgeruimd geraken. Daarna wordt het dan wisselend bewolkt met vrij zonnige perioden en zacht met maxima tussen 15 en 17 graden. Vanavond en vannacht een eventuele (onweers)bui. Morgen opnieuw vrij zonnig, maar een paar graden koeler, zeker aan zee. Later in de week opnieuw erg wisselvallig.

Geert, dinsdag 10 april, 09.15 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen