Weerpraatje van maandag 09 april:

De wisselvalligheid blijft vandaag nog volop aan zet. Van oorsprong is de luchtsoort waar we ons in bevinden, erg zacht. Op grote hoogte staat er daarbij een zuidoostelijke stroming die steeds verder zachte lucht aanvoert. We bevinden ons echter onder invloed van lagedrukgebieden en de wind aan de grond is daarbij noord tot noordoost. Daarmee wordt aan de grond die warme lucht als het ware vanuit het Europese vasteland met een grote boog rond ons de Noordzee op geblazen en keert dan met die noordoostelijke wind terug naar ons. Daar neemt ze enerzijds uiteraard wat minder warme lucht op boven de Noordzee, zodat het aan de kust aan de koelere kant blijft met een 10 tot 12-tal graden en anderzijds vormt er zich door interactie met het koude zeewater flink wat nevel en mist en lage bewolking en die drijft de kustgebieden binnen.

Concreet is het vanochtend aan de kust gewoon koel met temperaturen die tussen 6 en 8 graden zitten en maar langzaam naar een graad of 10 oplopen tegen de middag. Het is daar nevelig en mistig. Verder landinwaarts hangt er ook sowieso erg veel bewolking, maar landinwaarts loopt het kwik wel vrij snel op. Vanmiddag noteren we dan maxima van een 10 graden op het strand, tot 12-13 in de kustregio. In West-Vlaanderen lopen de maxima dan landinwaarts verder door naar een 15-tal graden, in Oost-Vlaanderen kan het in het oosten van de provincie tegen het eind van de middag nog iets zachter worden. We houden het daarbij wel overal grotendeels zwaar bewolkt tot betrokken en bovendien blijft het ook niet helemaal droog! Er kan links of rechts al eens een drup regen of een buitje vallen. De wind blijft daarbij noord tot noordoost en waait over het algemeen zwak tot matig.

In de late middag en vanavond komt er een storing dichterbij. Die komt vanuit Frankrijk en brengt ons een portie extra onstabiele lucht. Daarop zouden zich een aantal forse regen- en onweersbuien kunnen gaan ontwikkelen en sommige modellen suggereren dat die in onze buurt zouden kunnen gaan vallen. Vooral het westen van de regio lijkt kans te maken op enkele forse buien in de loop van de avond. Een zekerheid is het niet, maar het lijkt er toch sterk op dat we in de loop van de avond met enkele felle buien zouden kunnen te maken hebben.

Vanavond en vannacht trekken de buien dan weg en wordt het opnieuw droog en rustiger. De wind draait na de buien naar een meer oostelijke tot zuidoostelijke richting en blaast de lage wolken weg richting de Noordzee. Het wordt dan overal zwaar tot wisselend bewolkt met minima tegen de ochtend rond een 6 à 8 graden.

Morgen is de wind zuid tot zuidoostelijk geworden en worden de Noordzeewolken de pas afgesneden. Het is dan wisselend bewolkt en hoewel de wind maar zwak tot matig waait, houdt hij een eventuele zeebries dan wel weer buien. Gedurende de dag wisselen wolken, opklaringen en zonnige perioden elkaar af en er is een kleine kans op een eventuele enkele bui, maar wij houden het in onze regio meer dan waarschijnlijk volledig droog. We noteren maxima van een 15 tot 17-tal graden, ook aan de kust want de zuidelijke wind is dan sterk genoeg om de zeebries buiten spel te zetten.

Ook woensdag zou een droge dag worden met afwisselend opklaringen en wat wolkenvelden, maar zonder buien. De wind blijft in een zuidelijke hoek zitten en waait ook dan zwak tot matig. De kans dat er dan een zeebriesje opduikt, is dan iets groter dan op dinsdag bij maxima die in dezelfde orde van grootte komen te zitten en oplopen tot een 15 tot 17-tal graden; 15 in het westen van de regio, 17 in het oosten. Aan de kust vallen de maxima later in de middag dan wel weer een aantal graden terug wanneer de zeebries de kop opsteekt.

Ook later in de week blijft het vrij zacht, maar wel steeds wisselvallig. De grote lijnen daarbij zijn dat we in de zachte lucht blijven zitten, maar we komen in grote delen van Europa onder invloed van één groot gebied van lagedruk. Dat strekt zich uit van ver ten noorden van ons tot aan Noord-Afrika. Daarin zitten diverse kernen van lagedruk en diverse regen- en buiengebieden, maar ook gebieden met opklaringen en het is dus totaal ondoenbaar om daar nu al een detailverwachting op te gaan zetten waar en wanneer de gebieden met neerslag tot bij ons geraken. Zeker is dat het zowel op donderdag als op vrijdag opnieuw niet volledig droog zal blijven, maar dat we wel telkens in de vrij zachte lucht blijven zitten. De kustregio kan wel telkens wat achterblijven in temperaturen door de invloed van de koude Noordzee.

Samenvattend: Vandaag blijft het grijs of het scheelt niet veel. Aan zee is het ronduit koel, nevelig en mistig. Landinwaarts is het zicht beter, maar zijn er ook veel wolken, maar is het zachter. Van west naar oost lopen de maxima in West-en Oost-Vlaanderen op van 10 graden aan zee over 12-13 in de kustregio en Polders, naar 14-15 in West- en 16-17 in Oost-Vlaanderen. In de late middag en avond is er KANS op enkele felle onweersbuien. Morgen en woensdag droog of zo goed als met een wisselende bewolking en vrij zacht. In de tweede helft van de week opnieuw erg wisselvallig, maar aanhoudend zacht.

Geert, maandag 09 april, 09.30 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen