Weerpraatje van zondag 08 april:

Vandaag start de dag alleszins al helemaal zoals het voorzien was: het is wisselend tot zwaar bewolkt, per momenten zelfs betrokken en er valt hier en daar al wat lichte regen of een buitje. De wind is daarbij eerst nog overal zwak zuidelijk en voert eerst nog zachte lucht aan. Er ligt daarbij een front over onze omgeving en dat front markeert de scheiding tussen de zachte lucht waar wij in zitten en de koelere lucht die boven de Noordzee ligt.

Er komen daarbij gaandeweg nog wel wat opklaringen vanuit Frankrijk binnenwaaien, waarbij we een afwisseling gaan krijgen tussen opklaringen, wolkenvelden en bewolkte momenten. Later vanmiddag gaat de bewolking overheersen en verliest de zon het pleit. De wind draait na de middag geleidelijk meer naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek, vanavond zelfs naar het noordoosten. De temperaturen vallen daarbij dan fors terug. Rond de middag en in de eerste helft van de middag kunnen we nog naar maxima van een 15-tal graden gaan vlak aan de kust, landinwaarts zelfs nog in de buurt van een 17-18 graden. Van zodra de noordelijke wind aan haar opmars begint, gaan de temperaturen dalen en tegen het eind van de middag is het aan de kust nog 10 tot 12 graden, verder landinwaarts vallen de maxima dan op een 13 tot 15 graden terug.

Daarbij komt er ook veel bewolking binnen vanaf de Noordzee. Op zee vormt zich ook mist en lage stratus en die komt aan het eind van de dag ook de kustregio binnen zodat daar dan ook de zichten gaan teruglopen. Landinwaarts blijft ook de kans op een lokaal drupje regen of een buitje bestaan.

In het oosten van Vlaanderen is het verhaal helemaal anders en daar blijven ze tot de avond in de warme lucht zitten waarbij het daar vanmiddag wel gemakkelijk nog tot meer dan 20 graden warm kan worden.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken en nevelig / mistig in de kustregio. Het is nog wat koffiedik kijken hoe ver de nevel en mist van over de Noordzee het land opkomen. De minima dalen daarbij naar een 8 à 9 graden tegen de ochtend en de noordelijke tot noordoostelijke wind neemt dan weer in kracht af.

Morgen blijft die wisselvalligheid nog steeds aan zet. De van oorsprong warme lucht zit dan nog steeds in onze omgeving, maar de wind is wel noordoostelijk geworden. Die warme lucht wordt daarmee als het ware vanuit het Europese vasteland met een grote boog rond ons de Noordzee op geblazen en keert dan met die noordoostelijke wind terug naar ons. Daar neemt ze uiteraard wat minder warme lucht op boven de Noordzee, zodat het aan de kust aan de koelere kant blijft met een 10 tot 12-tal graden, maar landinwaarts loopt het kwik wel vrij snel op richting een 15 tot 17 graden. Verder wisselen wolken en opklaringen elkaar af met een in de loop van de dag groeiende kans op eens wat regen of een bui, al lijken het ook dan zeker geen grote hoeveelheden te worden.

Probleem hierbij is dat die wolken in die warme lucht boven de Noordzee gevormd worden en dat je met zeemist en lage stratus te maken krijgt en dat het bijzonder moeilijk zal zijn voor de zon om die allemaal op te lossen. Het risico bestaat dat ze morgen aan de kust heel lang zullen moeten wachten vooraleer de zon en wind erin zullen slagen die lage wolken op te lossen en terug te blazen over de zee. De wind wordt immers gaandeweg wel meer en meer aflandig, maar het kan tot de avond duren voordat die wolken verdwijnen.

Dinsdag is de wind zuid tot zuidoostelijk geworden en worden de Noordzeewolken de pas afgesneden. Het is dan wisselend bewolkt en hoewel de wind maar zwak tot matig waait, houdt hij een eventuele zeebries dan wel weer buien. Gedurende de dag wisselen wolken, opklaringen en zonnige perioden elkaar af en er is een kleine kans op een eventuele enkele bui. We noteren maxima van een 14 tot 16-tal graden.

Zoals de kaarten er nu bij geschud liggen, zou het dan woensdag een droge dag worden met afwisselend opklaringen en wat wolkenvelden, maar zonder buien. De wind blijft in een zuidelijke hoek zitten en waait ook dan zwak tot matig. De kans dat er dan een zeebriesje opduikt, is dan iets groter dan op dinsdag bij maxima die in dezelfde orde van grootte komen te zitten en oplopen tot een 14 tot 16-tal graden.

Ook later in de week blijft het vrij zacht, maar wel steeds wisselvallig. De grote lijnen daarbij zijn dat we in de zachte lucht blijven zitten, maar we komen in grote delen van Europa onder invloed van één groot gebied van lagedruk. Dat strekt zich uit van ver ten noorden van ons tot aan Noord-Afrika. Daarin zitten diverse kernen van lagedruk en diverse regen- en buiengebieden, maar ook gebieden met opklaringen en het is dus totaal ondoenbaar om daar nu al een detailverwachting op te gaan zetten waar en wanneer de gebieden met neerslag tot bij ons geraken. Sowieso gaat het daarbij toch telkens maar om buien; grote regenperioden zitten er niet direct in en de temperaturen blijven over de hele lijn vrij zacht.

Samenvattend: Vandaag veel wolken en kans op eens een buitje. Het wordt nadien tijdelijk zonniger met maxima richting 14-17 graden, maar later vanmiddag draait de wind naar het noorden en vallen de temperaturen in elkaar met vooral aan zee en in de kustregio ook lage wolken. Morgen is het wisselend bewolkt landinwaarts, aan zee is het lang grijs. Daarna opnieuw opklarend. De rest van de week licht wisselvallig, maar wel erg zacht.

Geert, zondag 08 april, 10.00 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen