Weerpraatje van zaterdag 07 april:

Vandaag zit de wind net als gisteren nog steeds in een zuidelijke hoek en wordt er nog altijd erg zachte lucht aangevoerd. De wind is wel een stuk minder geworden dan gisteren en de uitschieters zijn er ook uit zodat het toch een stukje beter aanvoelt. We krijgen vandaag  maxima die kunnen oplopen naar een 17 tot 18-tal graden. De zon heeft het echter een stuk moeilijker dan gisteren. Een even zonnige dag wordt het dan ook zeker niet. Aanvankelijk is het nog vrij zonnig, maar er schuiven gaandeweg toch geleidelijk steeds meer en meer hoge wolken voor de zon. Later worden dat ook middelbare wolkenvelden en die wolken gaan in de loop van de dag zelfs overheersen. Uiteindelijk is het zelfs niet uitgesloten dat er later in de namiddag zelfs een enkel lokaal buitje of een enkele drup regen gaat vallen. Het zal zeker niet veel voorstellen, maar er kan geen 100% droog garantie uitgegeven worden voor vandaag. De regel is wel hoe verder landinwaarts je gaat, hoe meer zon er zal zijn. De meeste wolkenvelden bevinden zich aan de kust.

Vanavond en vannacht blijft er redelijk veel bewolking hangen. We zitten daarbij nog altijd in een zuidelijke stroming die nog steeds zachte lucht aanvoert met minima die weer niet veel lager gaan uitkomen dan tot rond een laagste waarde van een 8 à 9 graden. De wind neemt daarbij af naar zwak tot matig en draait tegen de ochtend wel geleidelijk naar een iets meer zuidwestelijke hoek.

Morgen houden we het ook de hele dag wisselend tot zwaar bewolkt tot zelfs per momenten betrokken, maar eerst wel nog met een zwakke zuidelijke wind. Die zal dan nog steeds vrij zachte lucht tot bij ons blazen met opnieuw maxima die naar een 15 tot 17 graden kunnen oplopen in het centrum en zuiden van West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen kan dat nog wat meer zijn, aan de kust echter wat minder. Later op de dag gaat de wind meer ruimen naar een west tot noordwestelijke richting en daarmee wordt dan de zachte lucht weer de pas afgesnoerd en komt er flink koelere zeelucht binnen. De temperaturen gaan dan ook in de loop van de dag neerwaarts en dalen aan zee later in de middag zelfs naar een 10 tot 12 graden. Ook landinwaarts gaan tegen die tijd de temperaturen een aantal graden dalen. Bovendien stijgt in de loop van morgen ook de kans op het voorkomen van een lokale regenbui of eens wat lichte regen. Het gaat daarbij allemaal om kleine hoeveelheden, maar de kans dat er wat neerslag aan te pas komt, is toch vrij groot.

Maandag blijft de wisselvalligheid nog steeds aan zet. De warme lucht zit dan nog steeds in onze omgeving, maar de wind is wel noordoostelijk geworden. Daarmee wordt wat minder warme lucht opgepikt boven de Noordzee, zodat het aan de kust aan de koelere kant blijft met een 12-tal graden, maar landinwaarts loopt het kwik wel vrij snel op richting een 15 tot 17 graden. Verder wisselen wolken en opklaringen elkaar af met een in de loop van de dag groeiende kans op eens wat regen of een bui, al lijken het ook dan zeker geen grote hoeveelheden te worden.

Ook later in de week blijft het vrij zacht, maar wel steeds wisselvallig. De grote lijnen daarbij zijn dat we in de zachte lucht blijven zitten, maar we komen in grote delen van Europa onder invloed van één groot gebied van lagedruk. Dat strekt zich uit van ver ten noorden van ons tot aan Noord-Afrika. Daarin zitten diverse kernen van lagedruk en diverse regen- en buiengebieden, maar ook gebieden met opklaringen en het is dus totaal ondoenbaar om daar nu al een detailverwachting op te gaan zetten waar en wanneer de gebieden met neerslag tot bij ons geraken. De rode draad is dat het onstabiel blijft en dat er vanaf dinsdag wel weer elke dag kans is op eens wat regen of een bui, maar het is zacht en dus erg groeizaam weer.

Samenvattend: Vandaag erg zacht met maxima tot 18 graden, maar gaandeweg steeds meer wolkenvelden en kleine kans op een buitje. Morgen meer wolken en een wat grotere kans op een spat regen of een buitje. Het koelt later op de dag vanaf de kust af met een naar noordwest draaiende wind. Ook volgende week aanhoudend zacht, maar steeds onstabiel en wisselvallig.

Geert, zaterdag 07 april, 06.30 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen