Weerpraatje van vrijdag 06 april:

Daar is de lente! Het wordt vandaag eindelijk een mooie lentedag. De koude noordwestelijke wind van gisteren, is naar het zuiden tot zelfs zuidoosten gedraaid. Er wordt dan ook in de loop van de dag beduidend zachtere lucht aangevoerd. Vanochtend starten we wel frisjes aan de ochtend, maar die temperaturen gaan snel omhoog met veel zon. Later vandaag verschijnen er dan geleidelijk wat hoge sluierwolken en gaandeweg krijgt de zon het dan ook een beetje moeilijker, maar verdwijnen doet ze zeker niet. De temperaturen hebben dan ook niet veel moeite om op te lopen en gemakkelijk een stuk boven de 15 graden terecht te komen met maxima die in de loop van de dag kunnen oplopen naar een graad of 17 in het binnenland terwijl we ook aan zee al gemakkelijk naar een 16 à 17 graden gaan. De zuidelijke wind zorgt er immers voor dat de warme lucht overal terechtkomt, ook aan de kust. Die wind kan later vandaag wel matig tot zelfs per momenten vrij krachtig en wat vlagerig gaan waaien.

Vanavond en vannacht blijft het erg zacht met minima die rond een 8 tot 9 graden blijven zitten als laagste waarde. Het is daarbij dan licht tot wisselend bewolkt en de zuidelijke wind zwakt af naar zwak tot matig, maar verdwijnt niet helemaal uit het weerbeeld.

Morgen zit die wind nog steeds in een zuidelijke hoek en wordt er nog altijd erg zachte lucht aangevoerd. We krijgen dan maxima die kunnen oplopen naar een 17 tot 18-tal graden. De zon heeft het echter een stuk moeilijker dan vandaag. Een even zonnige dag als vandaag wordt het dan ook zeker niet. De bewolking gaat in de loop van de dag zelfs overheersen en later in de namiddag is er zelfs kans op het voorkomen van een lokaal buitje of een enkele drup regen. Het zal zeker niet veel voorstellen, maar er kan geen 100% droog garantie uitgegeven worden voor de zaterdag. De regel is wel hoe verder landinwaarts je gaat, hoe meer zon er zal zijn. De meeste wolkenvelden bevinden zich aan de kust.

Zondag houden we het ook de hele dag wisselend tot zwaar bewolkt tot zelfs per momenten betrokken, maar wel nog met een zwakke zuidelijke wind. Die zou dan nog steeds vrij zachte lucht tot bij ons blazen met opnieuw maxima die naar een 15 tot 17 graden kunnen oplopen. Echter gaat die wind in de loop van de dag meer naar een west tot noordwestelijke richting neigen en daarmee wordt dan de zachte lucht weer de pas afgesnoerd en komt er flink koelere zeelucht binnen. De temperaturen gaan dan ook in de loop van de dag neerwaarts en dalen aan zee later in de middag zelfs naar een 10 tot 12 graden. Ook landinwaarts gaan tegen die tijd de temperaturen een aantal graden dalen. Bovendien stijgt in de loop van de zondag ook de kans op het voorkomen van een lokale regenbui of eens wat lichte regen. Het gaat daarbij allemaal om kleine hoeveelheden, maar de kans dat er wat neerslag aan te pas komt, is toch vrij groot.

Na het weekeind blijft de wisselvalligheid aan zet, maar het blijft ook begin volgende week waarschijnlijk nog wel vrij zacht met maxima die ook op maandag en dinsdag een stuk boven de 15 graden uitkomen. Er is ook op die dagen echter telkens vrij veel bewolking met steeds kans op wat regen of een bui. Vooral op dinsdag nemen de regenkansen daarbij opnieuw toe en zou het weer veel kunnen gaan regenen.

Samenvattend: Vandaag de mooiste dag van de week met eerst volop zon en maxima die later naar een 15 tot 17 graden oplopen. Wel met redelijk wat wind. Morgen ook nog erg zacht, maar wel met wat wolkenvelden en later kans op een buitje. Zondag meer wolken en later een flinke afkoeling, zeker aan de kust. De kans op een bui neemt dan toe. Maandag en dinsdag opnieuw wisselvallig, maar wel nog vrij zacht.

Geert, vrijdag 06 april, 06.40 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen