Weerpraatje van donderdag 05 april:

We krijgen vandaag een frisse dag. In tegenstelling tot de vorige dagen, zal het kwik vandaag niet veel hoger komen dan de waarden die we vanochtend vroeg al noteren van een 8 à 9 graden.
Er vallen daarbij vanochtend vroeg nog een paar verspreide buitjes. In de heel vroege ochtend krijgen we allemaal tijdelijk nog een buitje of wat regen op passage van een zwak koufrontje. Daarna zitten de meeste buitjes nog even tijdelijk in het noorden van de regio en langs de Belgisch-Nederlandse grens. Elders is het dan al meestal droog. Die buitjes trekken daarbij snel weg en later in de ochtend en vanmiddag breken er brede zonnige perioden door. In de loop van de middag wordt het daarbij vanaf de kust zonnig. Daar zijn er tegen het eind van de middag amper nog wolken over, landinwaarts duurt het wat langer voordat de bewolking helemaal verdwijnt. De temperaturen zitten daarbij maxima rond een 8 à 9 graden aan de kust, landinwaarts wordt het misschien net wel een graad of 10, maar dat is dan toch wel het hoogst haalbare voor vandaag. Verder valt ook de wind op. Die kan tijdelijk en zeker later vanochtend, rond de middag en in de eerste uren van de namiddag wel aantrekken tot vrij krachtig aan zee. Boven land waait die dan tijdelijk matig tot vrij krachtig. Die wind neemt wel gaandeweg de middag dan weer af.

Vanavond en vannacht koelt het dan ook erg snel af. We zitten dan in van oorsprong weer koude lucht en de minima duiken in elkaar tot waarden van amper een 1 tot 2 graden tegen vrijdagochtend. Lokaal kunnen we landinwaarts zelfs rond de nul graden uitkomen. Het is immers helder of zo goed als helder en dat zet dan ook de deur (letterlijk) open voor snel dalende minima. Aan de grond kan het tegen die tijd op heel wat plaatsen weer een paar graadjes gaan vriezen. De wind valt daarbij grotendeels weg en draait tegen vrijdagochtend naar een zuidwestelijke tot zuidelijke richting.

Morgen is de wind naar het zuiden tot zelfs zuidoosten gedraaid. Er wordt dan beduidend zachtere lucht aangevoerd. Er is daarbij wel in de loop van de dag weer meer en meer bewolking mee gemoeid, maar we zouden dan toch gemakkelijk een stuk boven de 15 graden terechtkomen met maxima die in de loop van de dag kunnen oplopen naar een graad of 17 in het binnenland terwijl we ook aan zee al gemakkelijk naar een 16 à 17 graden gaan in de loop van de dag. De zuidelijke wind zorgt er immers voor dat de warme lucht overal terechtkomt, ook aan de kust. Het blijft dan waarschijnlijk ook de hele dag droog, maar zoals gezegd wel met redelijk wat wolkenvelden die later op de dag gaan binnenschuiven, al komt de zon er toch zeker ook per momenten wel goed door. Het gaat daarbij immers vooral om hoge wolkensluiers waar de zon nog wel kan tussendoor schijnen.

Zaterdag zit die wind nog steeds in een zuidelijke hoek en wordt er nog altijd erg zachte lucht aangevoerd. We krijgen dan maxima die kunnen oplopen naar een 17 tot 18-tal graden. De zon heeft het echter moeilijk. Er ligt een front voor de kust en dat front stuurt uitgebreide wolkenvelden over ons heen. Een zonnige dag wordt het dan ook zeker niet. De bewolking blijft de hele tijd wel overheersen en later in de namiddag is er zelfs kans op het voorkomen van een lokaal buitje of een enkele drup regen. Het zal zeker niet veel voorstellen, maar er kan geen 100% droog garantie uitgegeven worden voor de zaterdag.

Zondag leek het er in de vooruitzichten vang gisteren nog op dat het thermische feestje trouwens snel over zou gaan zijn want de zuidelijke wind van zaterdag, draait op zondag naar noord tot noordwest en daarmee komt fors koelere lucht binnen. Vandaag is dat niet zo zeker meer en lijken de modellen weer een stuk zachter te worden voor zondag. Alles hangt dan af van de exacte ligging van het front waar we ook op zaterdag al mee te maken hebben. In de verwachting van gisteren, leek dat vrij snel door te trekken. Vandaag maakt dat front op zondag vertraging. In dat geval houden we het ook zondag de hele dag zwaar bewolkt tot zelfs betrokken, maar wel nog met een zwakke zuidelijke wind. Die zou dan nog steeds vrij zachte lucht tot bij ons blazen met opnieuw maxima die naar een 15 tot 17 graden kunnen oplopen. We gaan voorlopig mee in dit scenario en houden het op een nog zachte zondag.

Na het weekeind blijft de wisselvalligheid aan zet, maar het blijft ook begin volgende week waarschijnlijk nog wel vrij zacht met maxima die ook op maandag en dinsdag een stuk boven de 15 graden uitkomen. Er is ook op die dagen echter telkens vrij veel bewolking met steeds kans op wat regen of een bui. Vooral op dinsdag nemen de regenkansen daarbij opnieuw toe.

Samenvattend: Vandaag een flink koelere dag. Na passage van nog wat buien in de heel vroege ochtend, wordt het dan wel droog met een flink doorbrekende zon later in de middag. Het wordt wel moeilijk om de 10 graden te halen. Morgen wordt het na een koude nacht fors zachter met maxima boven de 15 graden. Gaandeweg wel veel bewolking. Het weekeind wordt ook zacht, maar veelal bewolkt met kans op een enkel buitje of een druppel regen.

Geert, donderdag 05 april, 06.35 uur.

 

Bekijk hieronder nog een fraaie timelapse van de passage van het koufront gisterenavond met voorafgaandelijk daaraan bijzonder fraaie en woelige luchten!

Hieronder kunt nu nog de video van het voorbije weekend bekijken met de uitleg waarom Pasen elk jaar op een andere datum valt.

 

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen