Weerpraatje van woensdag 04 april:

Het wordt vandaag al een even wisselvallige dag als gisteren het geval was. We starten de dag net zoals gisteren met een aantal buien of wat regen. Die horen bij een eerste, eerder zwakke storing die vanochtend vroeg door onze regio trekt met veel bewolking en een aantal lokale buien. Die zijn niet zo heel actief en trekken vrij snel door. Veel plekken houden het zelfs droog.

Daarachter komen we dan al snel in drogere lucht terecht met opklaringen en wolkenvelden. We krijgen dan ook in de loop van de latere ochtend en in het eerste deel van de middag meest droge omstandigheden. Er komen dan zelfs enkele best wel brede opklaringen aan te pas waarbij het met een aantal flinke zonnige periodes een 13 tot 14 graden kan worden, lokaal zelfs even tot een graad of 15. De wind speelt daarbij wel weer redelijk op en komt net zoals gisteren uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en waait daarbij matig, af en toe vrij krachtig en kan nog steeds uithalen tot rond een 50 km per uur.

Later in de middag en naar de vooravond toe, komt een volgende storing dichterbij en kunnen er weer enkele verspreide buien gaan vallen. Die kunnen feller uitpakken dan de buien van deze ochtend en er is daarbij ook weer kans op een lokale donderklap. Ook gisteren was dat in de vooravond hier en daar het geval en dat kan dus ook vanavond weer gaan gebeuren.

Vanavond verdwijnen dan later op de avond de meeste buien geleidelijk aan, al blijft een enkel exemplaar wel nog mogelijk. In de nacht wordt het dan grotendeels droog, maar het blijft wel vrij zwaar bewolkt met weinig ruimte voor brede opklaringen. Het wordt een mengelmoes van veel wolken en enkele opklaringen. Het is dan wel nog altijd vrij zacht met minima rond een 6-7 graden tegen de ochtend en de wind neemt weer af en draait tegen die tijd naar een meer westelijke richting.

Morgen wordt het tijdelijk weer flink wat koeler, maar veelal droog. Een naar noordwest draaiende wind voert dan wel weer koudere lucht aan, maar wel met wat opklaringen.

Er kunnen dan vooral in de ochtend nog eerst een paar lichte buitjes vallen in de nasleep van een zwak frontje dat doortrekt met ook eerst nog veel bewolking.

In de namiddag wordt het steeds zonniger met steeds breder wordende opklaringen. De temperaturen zitten dan wel maximaal maar weer rond een graad of 8-9 aan de kust terwijl dat landinwaarts een 10-tal graden zal zijn. Dat zal dan wel weer een verschil maken ten opzichte van vandaag.

In de avond en nacht naar vrijdag koelt het dan ook erg snel af. We zitten dan in van oorsprong weer koude lucht en de minima duiken in elkaar tot waarden van amper een 1 tot 2 graden tegen vrijdagochtend. Aan de grond kan het tegen die tijd op heel wat plaatsen weer een paar graadjes gaan vriezen. De wind valt daarbij grotendeels weg en draait tegen vrijdagochtend naar een zuidwestelijke tot zuidelijke richting.

Vrijdag is de wind naar het zuiden gedraaid. Er wordt dan beduidend zachtere lucht aangevoerd. Vrijdag zelf, is er daarbij wel in de loop van de dag weer meer en meer bewolking mee gemoeid, maar we zouden dan toch gemakkelijk een stuk boven de 15 graden terechtkomen met maxima die in de loop van de dag kunnen oplopen naar een graad of 17 in het binnenland terwijl we ook aan zee al gemakkelijk naar een 16 à 17 graden gaan in de loop van de dag. De zuidelijke wind zorgt er immers voor dat de warme lucht overal terechtkomt, ook aan de kust. Het blijft dan waarschijnlijk ook de hele dag droog, maar zoals gezegd wel met redelijk wat wolkenvelden die later op de dag gaan binnenschuiven, al komt de zon er toch zeker ook per momenten wel goed door.

In het weekeind wordt het vooral op zaterdag warmer. Toch wil ik hier nog eens uitdrukkelijk waarschuwen voor al té hoge verwachtingen wat het weekend betreft. Er wordt op vele plaatsen geschermd met een eerste échte lenteweekend, maar dat beeld klopt niet met de realiteit!

Er is al een paar dagen gezegd dat een 20’er niet uitgesloten is, maar daar blijft het dan ook bij. De temperaturen zullen snel oplopen tot waarden van een 16 tot 18 graden en lokaal kan dat nog wat meer worden. Vooral in het binnenland dan, dus voor onze regio is dat meer alles wat ten oosten van Gent ligt. Daar is de kans op een 20’er het grootste, maar dan moet alles wel meezitten!

We krijgen sowieso op zaterdag én op zondag met veel bewolking te maken. Zoals ik de vorige dagen al zei: echter wel met die kanttekening dat de warmte aangevoerd wordt aan de voorzijde van een storing boven de Britse Eilanden en dat de kans op een bui niet uitgesloten is en waarbij zeker later op zaterdag de kans op wat regen of een bui weer groter wordt.

Zondag is het feestje trouwens snel over want de zuidelijke wind van zaterdag, draait op zondag naar noord tot noordwest en daarmee komt fors koelere lucht binnen. Het is dan zelfs nog maar de vraag of we aan de kust op zondag nog wel de tien graden halen. Landinwaarts valt het kwik dan terug op maxima van een 13 tot 15 graden met opnieuw kans op een bui of wat regen en vrij veel bewolking.

Na het weekeind blijft de wisselvalligheid trouwens aan zet, iets wat duidelijk te zien is in De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen. Hierbij valt ook erg op dat vooral de operationele uitvoer (de rode lijn in de verwachting) opnieuw bijzonder lage temperaturen laat zien. Zo’n vaart zal het nu ook wel weer niet lopen, maar we staan zeker niet aan het begin van een lange stabiele lenteperiode.

Samenvattend: Vandaag eerst een lokale bui, daarna overwegend droog en wisselend bewolkt met vrij veel wind, maar zacht. Later in de middag en avond weer een paar forse buien. Morgen tijdelijk koeler, maar wel droger. Vrijdag en zaterdag veel zachter met maxima die op grote schaal naar 17-18 graden gaan, landinwaarts mogelijk wat meer. Wel telkens aanhoudend veel wolkenvelden. Zaterdag toch later weer kans op een bui en vanaf zondag snel weer koeler en aanhoudend wisselvallig.

Geert, woensdag 04 april, 06.45 uur.

Heeft u het voorbije weekend de video gemist met uitleg waarop Pasen elk jaar op een andere datum valt? Klik dan op deze link.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen