Weerpraatje van dinsdag 03 april:

Noot vooraf: Heeft u dit weekend de video gemist met uitleg waarop Pasen elk jaar op een andere datum valt? Klik dan op deze link (na eerst het weerpraatje hieronder te hebben gelezen natuurlijk).

We krijgen vandaag een bijzonder wisselend en wisselvallig weerbeeld. Een stevige zuidelijke tot zuidwestelijke stroming voert talrijke buien aan. Die zuidelijke tot zuidwestelijke wind waait daarbij matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. Daar zijn uitschieters tot een 50 km per uur mogelijk. Ook tijdens en rond actieve buien zijn uitschieters mogelijk en die kunnen dan overal gemakkelijk tot een 50 km per uur halen, tijdens de meest felle buien kan dat nog wat meer zijn. Die buien die zijn er zeker. Het weerbeeld wisselt vandaag van plaats tot plaats en van moment tot moment erg af. Het ene ogenblik is er plaats voor brede opklaringen met flinke zonnige perioden. Dat wordt dan weer snel afgewisseld door wisselende hoeveelheden bewolking en op nog een ander moment vallen er al dan niet felle buien. Vanochtend valt het met de felste buien nog wel mee, maar zeker vanmiddag en dan zeker met het vorderen van de middag, kunnen er felle buien opduiken. Daar kan gaandeweg zelfs een klap onweer mee gemoeid gaan. Het is daarbij wel een troost dat het een stuk zachter geworden is. De temperaturen halen daarbij gemakkelijk een graad of 14. Lokaal kan het kwik zelfs pieken tot een graad of 15 als de opklaringen lang en breed genoeg uitvallen.

Vanavond kunnen er eerst nog enkele buien vallen, maar dat zijn dan wel de laatste. Later in de avond gaan die er geleidelijk aan uit en wordt het overal droog. In de nacht blijft er dan wel vrij veel bewolking hangen, maar we houden het dan wel droog. De wind neemt ook in kracht af en draait naar een meer zuidwestelijke richting. De minima blijven opnieuw aan de zachte kant zitten met waarden rond een 8 à 9 graden.Tegen de ochtend komt er dan opnieuw meer bewolking binnenlopen vanaf de Franse grens en neemt de kans op wat regen of een aantal buien opnieuw toe.

Morgen wordt een doorslagje van vandaag met andermaal erg veel bewolking en de passage van enkele actieve storingen en buienlijnen waarbij het opnieuw van tijd tot tijd fors kan gaan regenen met regen en/of buien. De kans op een aantal opklaringen met tijdelijk wat zon is er dan ook nog wel zodat het per momenten toch wat vriendelijker oogt. Het blijft vrij zacht met maxima opnieuw in de buurt van 13-14 graden en een aanhoudende matige wind uit zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Die kan ook morgen per momenten flink uithalen met nog altijd uitschieters tot rond een 50 km per uur. Er zijn ook morgen zeker en vast momenten in de loop van de dag waarop het eens wat vriendelijker oogt met tijdelijk zelfs wat meer ruimte voor de zon en wat bredere opklaringen. We kunnen tijdens die momenten dan ook gemakkelijk tijdelijk eens tot een graad of 15 noteren, maar telkens liggen er toch weer buien op de loer en die kunnen ook morgen fel uit de hoek komen. Er is daarbij nog steeds kans dat er hier of daar een donderklap bij komt kijken.

In de nacht naar donderdag verdwijnen de meeste buien geleidelijk aan, al blijft een enkel exemplaar wel nog mogelijk. Het is dan nog altijd vrij zacht met minima rond een 6-7 graden tegen de ochtend en de wind neemt weer af en draait tegen die tijd naar een meer westelijke richting.

Donderdag wordt het tijdelijk weer wat koeler, maar veelal droog. Een naar noordwest draaiende wind voert dan wel weer koudere lucht aan, maar wel met wat opklaringen. Er kunnen dan vooral in de ochtend nog eerst een paar lichte buitjes vallen, maar in de namiddag wordt het steeds zonniger met steeds breder wordende opklaringen. De temperaturen zitten dan wel maximaal maar weer rond een graad of 10 aan de kust terwijl dat landinwaarts een 11 tot 12 graden zal zijn.

Vrijdag zal de wind naar het zuiden draaien. Er wordt dan beduidend zachtere lucht aangevoerd. Vrijdag zelf, is er daarbij wel in de loop van de dag weer meer en meer bewolking mee gemoeid, maar we zouden dan toch gemakkelijk een stuk boven de 15 graden terechtkomen met maxima die in de loop van de dag kunnen oplopen naar een graad of 18. Het blijft dan waarschijnlijk ook de hele dag droog, maar zoals gezegd wel met redelijk wat wolkenvelden al komt de zon er toch zeker ook per momenten wel door.

In het weekeind is zelfs een waarde van 20 graden niet uitgesloten! Echter wel met die kanttekening dat de warmte aangevoerd wordt aan de voorzijde van een storing boven de Britse Eilanden en dat de kans op een bui niet uitgesloten is. Er blijft dan ook op beide dagen toch wel vrij veel bewolking hangen waarbij zeker later op zaterdag de kans op wat regen of een bui weer groter wordt. Het wordt dus zeker en vast een flink stuk zachter, maar het algemene weerbeeld gaat daar niet volledig in mee. Na het weekeind lijkt de wisselvalligheid trouwens snel weer aan zet te geraken, iets wat duidelijk te zien is in De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen.

Samenvattend: Vandaag en morgen aanhoudend erg wisselvallig en onstabiel. Er vallen tal van buien en we krijgen een mix van opklaringen, wolken en buien te verwerken. Het wordt wel zachter met maxima van 13-14, lokaal richting 15 graden. Donderdag tijdelijk koeler, maar wel droger. Tegen het eind van de week en in het weekeind mogelijk de eerste echte warme dagen,maar wel met aanhoudend veel bewolking en in het weekend ook telkens weer een kans op enkele buien in de loop van de dag.

Geert, dinsdag 03 april, 06.40 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen