Weerpraatje van maandag 02 april:

Noot vooraf: Heeft u gisteren de video gemist met uitleg waarop Pasen elk jaar op een andere datum valt? Klik dan op deze link (na eerst het weerpraatje hieronder te hebben gelezen natuurlijk).

Vandaag kijken we tegen een zo goed als volledig grijze dag aan. Er ligt vanochtend vroeg al een eerste storing over onze omgeving en die brengt perioden van regen met zich mee. Daarna volgt dan overdag een drogere periode, maar neerslag is eigenlijk nooit heel erg ver weg. Er ligt de hele tijd een frontaal systeem tegen de kust aan en daaromheen zitten gebieden met regen. Er kan dus gemakkelijk van tijd tot tijd wat neerslag vallen en die kan per momenten zelfs vrij intens zijn. Meestal echter, is het wat gemiezer of lichte regen waar we tegenaan kijken en er zijn ook droge perioden. De zon krijgt weinig of zelfs helemaal geen armslag of het zou al eens een enkele lokale knipoog moeten zijn. Een eventuele opklaring zal echter geen lang leven beschoren zijn en alles zal daarvoor al flink moeten meezitten. De grootste kans op een opklaring zit in de eerste helft van de middag. De neerslag brengt wel zachtere lucht met zich mee. Een naar zuid gedraaide wind voert zachtere lucht aan en daarin halen we tegen de middag al een tiental graden. De meest zachte lucht wordt echter pas tegen het eind van de middag verwacht en hoewel het daarbij steeds zwaar bewolkt tot betrokken blijft, kan het tegen dan toch wel gemakkelijk een 14-tal graden worden. Tegen het eind van de middag neemt echter ook de kans op meer intense regen weer toe wanneer het frontale systeem opnieuw in beweging komt en onze richting uit komt.

Vanavond en vannacht blijft het in eerste instantie nat. Een front trekt in de avond van west naar oost en dat front is opnieuw erg actief. Er kunnen zich op het front ook gemakkelijk ingebedde buien vormen. Zelfs met een kans op enkele donderklappen, vooral in de loop van de avond. Later in de nacht gaan de droge perioden overheersen en kunnen er zelfs enkele voorzichtige opklaringen komen piepen. We blijven in relatief zachte lucht zitten waarbij de minima blijven hangen rond een 8 à 9 graden.

Morgen wordt het algemene weerbeeld helaas al niet veel beter. Het blijft ook dan grotendeels zwaar bewolkt tot betrokken met andermaal perioden van regen en buien. Sommige buien kunnen ook morgen best flink actief zijn en de kans op een lokale donderklap zit er ook morgen nog altijd in. Diverse actieve fronten blijven immers vlak in onze buurt zitten en zorgen voor nattigheid in de vorm van perioden van regen of een aantal buien. De wind blijft in een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek zitten en waait daarbij meestal matig. Die wind voert wel vrij zachte lucht aan met temperaturen die ook op dinsdag wat hoger gaan zitten en rond een 14 graden blijven hangen. In tegenstelling tot vandaag echter, zijn er morgen wel degelijk een aantal opklaringen mogelijk die tussen de bedrijven door gemixt zitten. Tijdens die momenten kan het kwik dan wel even een klein sprongetje opwaarts maken en is een tijdelijke piek in de temperatuur van een 15-tal graden niet uitgesloten.

In de nacht naar woensdag blijft er veel bewolking hangen met nog steeds kans op eens wat verspreide regen of een bui. De minima blijven opnieuw aan de zachte kant zitten met waarden rond een 8 à 9 graden.

Woensdag wordt een doorslag van dinsdag met veel bewolking en de passage van enkele actieve storingen waarbij het opnieuw van tijd tot tijd fors kan gaan regenen met regen en/of buien. De kans op een aantal opklaringen met tijdelijk wat zon is er dan ook nog wel zodat het per momenten toch wat vriendelijker oogt. Het blijft vrij zacht met maxima opnieuw in de buurt van 13-14 graden en een aanhoudende matige wind uit zuidelijke tot zuidwestelijke hoek.

Na woensdag lijkt er zich op de weerkaarten een verandering af te tekenen. Donderdag wordt het tijdelijk nog wat koeler, maar veelal droog. Een naar noordwest draaiende wind voert dan wel weer koudere lucht aan, maar wel met wat opklaringen. Tegen het eind van de week zal de wind naar het zuiden draaien. Er wordt dan beduidend zachtere lucht aangevoerd waarin we vanaf vrijdag terechtkomen. Vrijdag zelf, is er daarbij wel in de loop van de dag weer meer en meer bewolking mee gemoeid, maar we zouden dan toch gemakkelijk een stuk boven de 15 graden terechtkomen. In het weekeind is zelfs een waarde van 20 graden niet uitgesloten! Echter wel met die kanttekening dat de warmte aangevoerd wordt aan de voorzijde van een storing boven de Britse Eilanden en dat de kans op een bui niet uitgesloten is. Het kan trouwens ook allemaal zomaar een paar honderd kilometer oostelijk schuiven en in dat geval krijgen we met die storing te maken. Het moet dus allemaal nog goed vallen, maar er is hoop op beterschap aan de horizon. In elk geval wordt het de komende tijd wel zachter!

Samenvattend: Vandaag grijs en miezerig, later met intense perioden van regen of buien, zeker tegen de avond. Morgen en overmorgen aanhoudend erg wisselvallig en onstabiel. Het wordt wel zachter met maxima richting 15 graden. Donderdag tijdelijk koeler, maar wel droger. Tegen het eind van de week mogelijk de eerste echte warme dagen.

Geert, maandag 02 april, 09.30 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen