Weerpraatje van zondag 01 april:

Noot vooraf: altijd al willen weten waarop Pasen elk jaar op een andere datum valt? Klik dan op deze link!

Vandaag blijft het op een enkele plaatselijke bui in de ochtend niet te na gesproken, in onze regio grotendeels of zelfs volledig droog, maar wel erg koeltjes. De wind is zoals verwacht naar een noordelijke tot noordwestelijke hoek gedraaid en daarmee wordt koele lucht aangevoerd. Die wind waait daarbij overwegend matig en zorgt voor een koud gevoel. We halen daarbij vanochtend trouwens sowieso maar een 6 à 7 graden. In de namiddag kunnen de maxima naar een 8 à 9 graden oplopen, maar aan zee is dat het hoogst haalbare. Landinwaarts kan het aan het eind van de middag misschien net een graad of 10 worden, maar ook daar zit er niet meer in.

Hoewel het grotendeels droog blijft, is de kans op een heel enkele bui er toch nog steeds, maar dat zal dan toch echt wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. De kans dat er een bui voorkomt, is er vooral nog in de ochtend en beperkt zich dan wel tot het noorden van de regio. In de namiddag is eventueel nog een enkel buitje mogelijk in die gebieden die verder landinwaarts liggen.

In de loop van de dag wordt de aangevoerde lucht geleidelijk aan wel droger en komt er stilaan ruimte voor opklaringen. Aan zee zijn er in de ochtend al een aantal scheuren in het wolkendek, elders gebeurt dat in de loop van de middag ook stilaan. In de tweede helft van de middag zijn dan ook een aantal bredere opklaringen mogelijk, zeker aan de kust. Ook landinwaarts eindigt de dag met wat schuchtere opklaringen.

Vanavond is het dan ook eerst droog en wisselend bewolkt met temperaturen die snel naar een 4-5 graden terugvallen. Later in de nacht neemt de bewolking snel toe op nadering van een volgende storing. De neerslag daarvan bereikt ons al snel en nog voor zonsopgang begint het overal weer te regenen. De noordelijke wind draait dan naar een zuidwestelijke hoek en gaat matig waaien.

Morgen blijft die wind zitten in het zuiden tot zuidwesten en wordt het opnieuw wat zachter waarbij we richting 12-13 graden gaan, maar we houden het helemaal niet droog, integendeel. In de ochtend hebben we al te maken met de neerslag van een eerste frontenreeks. Daarbij kan het opnieuw flink regenen. Nadien volgt een drogere periode, maar het blijft zwaar bewolkt tot betrokken.  Later op de dag volgt dan een volgende frontenreeks waarbij het opnieuw fors kan gaan regenen. De zon blinkt ook morgen weer uit in zo goed als totale afwezigheid.

Dinsdag wordt het al niet veel beter. Het blijft ook dan grotendeels zwaar bewolkt tot betrokken met andermaal perioden van regen en buien. Diverse actieve fronten blijven in de buurt zitten en zorgen voor nattigheid. De wind blijft dan wel in een zuidwestelijke hoek zitten en waait daarbij meestal matig. Die wind voert wel vrij zachte lucht aan met temperaturen die ook op dinsdag wat hoger gaan zitten en rond een 13-14 graden blijven hangen.

Woensdag wordt een doorslag van dinsdag met veel bewolking en de passage van enkele actieve storingen waarbij het van tijd tot tijd fors kan gaan regenen. Het blijft vrij zacht met maxima opnieuw in de buurt van 13-14 graden.

Na woensdag lijkt er zich op de weerkaarten een verandering af te tekenen. Donderdag wordt het tijdelijk nog wat koeler, maar veelal droog. Een naar noordwest draaiende wind voert dan wel weer koudere lucht aan, maar wel met wat opklaringen. Tegen het eind van de week zou de wind naar het zuiden draaien en zou veel zachtere lucht ons mogelijk kunnen gaan bereiken. Het is nog ver,maar in dat scenario zou dan eindelijk echt lenteweer op de plank liggen. We gaan de zegevlag nog niet uithangen, maar er is wel hoop op fors beter weer tegen eind van de week / volgend weekend.

Samenvattend: Het wordt een koele en meest bewolkte Paasdag, met geleidelijk aan wat opklaringen. Op een enkel buitje na in de ochtend, blijft het daarbij wel droog, maar koel. Maxima rond 8-9 graden. Vanaf morgen beduidend zachter, maar wel opnieuw met (veel) regen. Donderdag weer tijdelijk koeler, maar vanaf vrijdag mogelijk een doorbraak van de lente.

 

NIEUW: WEER-APP: KLIK HIER!

 

Geert, zondag 01 april, 10.00 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video: Waarom valt Pasen elk jaar op een andere datum?

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen