Weerpraatje van zaterdag 31 maart:

Vandaag krijgen we een wisselvallige dag. Eerst gaat die nog wel overwegend droog verlopen. Er zijn wel veel wolkenvelden, maar de zon kan er van tijd tot tijd toch ook even doorkomen, al zal het niet van harte zijn. Gaandeweg de dag stijgt ook weer de kans dat een aantal wolken het buienstadium bereiken en dat er een paar buien opduiken,maar er zijn zeker plekken die het toch de hele dag droog zullen weten te houden, maar dat lukt niet overal. Sommige van de buien die vooral later vanmiddag gaan voorkomen, kunnen echter wel vrij fel worden en er is daarbij zelfs kans op het voorkomen van hagel en onweer. De maxima komen dan vandaag helaas voor de liefhebbers van warmte alweer niet veel hoger uit dan tot rond een graad of 10-11. Met wat geluk en als de zon zich hier en daar even wat langer zou willen laten zien, is lokaal misschien net wel een 12-tal graden haalbaar. De wind tenslotte blijft zwak tot hoogstens matig waaien en zit daarbij in een zuid tot zuidwestelijke hoek.

In de loop van de avond kunnen er eerst wel nog een aantal buien voorkomen. Die doven geleidelijk aan uit en in de nacht gaan die geleidelijk aan volledig verdwijnen en wordt het dan wel weer droog. Er komen tegen de ochtend zelfs een aantal bredere opklaringen aan, maar daarin kan het opnieuw behoorlijk koel worden met minima die weer wegduiken richting een 1 tot 3 graden tegen de ochtend in die gebieden. Waar er wat meer wolken blijven hangen, dalen de minima tot ongeveer 3 à 4 graden.

Pasen zelf wordt in in het westen van onze regio grotendeels of zelfs volledig droog, maar ook dan blijft het koel. De kans op een heel enkele bui is er nog steeds, maar dat zal dan op zondag toch echt wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn en een zaak voor de gebieden die verder landinwaarts liggen. Wel is de wind op zondag naar een meer noordelijke tot noordwestelijke hoek getrokken en daardoor wordt er op Pasen koelere lucht aangevoerd waarin de maxima de tien graden niet meer zullen halen. We moeten het op zondag stellen met maar een 8 tot 9 graden als absolute maxima, meestal ligt het kwik zelfs iets lager, maar de zon laat zich wel van tijd tot tijd eens wat zien zodat het weer er per momenten wat vriendelijker uitziet. Zeker aan de kust zullen er op zondag toch duidelijk veel meer zonnige momenten zijn dan bewolkte perioden. Bovendien worden de opklaringen in de loop van de dag geleidelijk aan wel breder waardoor het weerbeeld vriendelijker wordt naarmate de middag vordert.

Maandag draait de wind weer naar het zuiden tot zuidwesten en wordt het opnieuw wat zachter waarbij we richting 11-12 graden gaan, maar gaandeweg de dag neemt helaas de bewolking snel weer toe. Er nadert een storing en die kan later op de dag weer zorgen voor regenval die vanaf de kust zal binnenlopen. Het ziet er op de laatste verwachtingen meer en meer naar uit dat die regen trouwens al heel snel haar opwachting zal maken en dat het grootste deel van de dag in natte omstandigheden zal verlopen met maar tijdelijk een drogere periode tussenin. Zowel in de ochtend als later in de middag zijn regenperioden mogelijk.

Ook later in de week blijft het erg wisselvallig met regelmatig wat regen of een bui, maar de maxima gaan er wel wat op vooruit en komen na maandag toch een paar graden hoger te zitten. Echter blijft het nat. Zowel op dinsdag als op woensdag trekken regenzones over onze regio en wordt het bij tijden erg nat. De maxima halen tegen het midden van de week wel waarden rond een graad of 15 en ook de minima lijken eindelijk een beetje hoger uit te gaan komen.

Samenvattend: Wisselvalligheid blijft ook vandaag nog steeds het codewoord! Er vallen in de loop van de dag een aantal buien, waarvan sommige zelfs fel, mogelijk met een donderklap. Het blijft koel met elke dag maxima rond 10-11 graden, behalve op Pasen zelf; dan is het koeler en halen we geen tien graden! Maandag gaat het in de loop van de dag weer gaan regenen. Vanaf dinsdag mogelijk geleidelijk wel wat hogere maxima, maar aanhoudend wisselvallig met dikwijls regen en/of buien.

Geert, zaterdag 31 maart, 06.30 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen