Weerpraatje van vrijdag 30 maart:

Ook vandaag verdwijnt de wisselvalligheid niet. Integendeel. We starten de dag nog aan de rustige kant met eerst nog ruimte voor een aantal opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. De bewolking neemt echter gaandeweg de dag weer toe op nadering van een volgende storing die dan in de namiddag vanaf de kust binnenloopt, opnieuw met perioden van regen. De temperaturen lopen ook vandaag weer niet veel hoger op dan tot maxima die in de buurt van een 10 tot 11 graden uitkomen. De wind is daarbij net als gisteren zwak tot hoogstens matig en komt uit een zuid tot zuidoostelijke hoek.

De regen houdt vanavond eerst nog een tijdje aan. Pas later in de avond en nacht wordt het dan geleidelijk aan weer droger en in de nacht is het dan vervolgens overwegend droog en wisselend bewolkt met minima die opnieuw aan de frisse kant uitkomen. Tegen de ochtend hebben we dan weer maar een 1 tot 3 graden meer te pakken en zou het aan de grond eventueel hier en daar weer wel een graadje kunnen vriezen. Er zou tegen de ochtend hier en daar ook wat nevel of mist kunnen gevormd worden.

Morgen krijgen we een wisselvallige dag. Eerst gaat die nog wel overwegend droog verlopen. Er zijn wel veel wolkenvelden, maar de zon kan er van tijd tot tijd toch ook even doorkomen, al zal het niet van harte zijn. Gaandeweg de dag stijgt ook weer de kans dat een aantal wolken het buienstadium bereiken en dat er een paar buien opduiken,maar vele plekken houden het dan toch de hele dag droog. De maxima komen dan wel alweer niet veel hoger uit dan tot rond een graad of 10-11. De wind tenslotte blijft zwak tot hoogstens matig waaien en zit morgen in een zuid tot zuidwestelijke hoek.

In de nacht van zaterdag op zondag blijft het dan wel weer droog, maar in de brede opklaringen die er dan weer zijn, kan het opnieuw behoorlijk koel worden met minima die weer wegduiken richting een 1 tot 3 graden en met kans op wat verspreide vorst aan de grond.

Pasen zelf wordt grotendeels of zelfs volledig droog, maar ook dan blijft het koel. De kans op een heel enkele bui is er nog steeds, maar dat zal dan op zondag toch echt wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn en een zaak voor de gebieden die verder landinwaarts liggen. Wel is de wind op zondag naar een meer noordelijke hoek getrokken en daardoor wordt er op Pasen koelere lucht aangevoerd waarin de maxima de tien graden niet meer zullen halen. We moeten het op zondag stellen met maar een 8 tot 9 graden als absolute maxima, meestal ligt het kwik zelfs iets lager, maar de zon laat zich wel van tijd tot tijd eens wat zien zodat het weer er per momenten wat vriendelijker uitziet. Zeker aan de kust zullen er op zondag toch duidelijk veel meer zonnige momenten zijn dan bewolkte perioden.

Maandag draait de wind weer naar het zuiden tot zuidwesten en wordt het opnieuw wat zachter waarbij we richting 11-12 graden gaan, maar gaandeweg de dag neemt helaas de bewolking snel weer toe. Er nadert een storing en die kan later op de dag weer zorgen voor regenval die vanaf de kust zal binnenlopen.

Ook later in de week blijft het erg wisselvallig met regelmatig wat regen of een bui, maar de maxima gaan er wel wat op vooruit en komen na maandag toch een paar graden hoger te zitten.

Samenvattend: Wisselvalligheid blijft ook vandaag nog steeds het codewoord! Vandaag eerst tijdelijk droger met enkele zonnige intermezzo’s, maar later komt er weer meer bewolking met uiteindelijk weer regen. Op een enkele bui op zaterdag na, blijft het dan wel droog. Het blijft koel met elke dag maxima rond 10-11 graden, behalve op Pasen zelf; dan is het koeler en halen we geen tien graden! Maandag kan het echter in de loop van de dag weer gaan regenen. Vanaf dinsdag mogelijk geleidelijk wel wat hogere maxima, maar aanhoudend wisselvallig met dikwijls regen en/of buien.

Geert, vrijdag 30 maart, 06.35 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen