Weerpraatje van donderdag 29 maart:

De dag start vandaag koel. We zitten vanochtend aan temperaturen die niet veel hoger zitten dan rond een 2 tot 4 graden. Die waarden lopen langzaam op en vanmiddag noteren we dan weer maxima die alweer niet veel hoger geraken dan rond een waarde van een 10 tot 11 graden. Er is vanochtend bij het krieken van de dag erg veel bewolking. Gaandeweg de ochtend breken de wolken geleidelijk aan wat open en kunnen er enkele opklaringen gaan voorkomen. Die kunnen zelfs lokaal en van tijd tot tijd vrij breed gaan uitvallen waarbij we een wat vriendelijker weerbeeld krijgen. Later in de ochtend gaan wolken en zon elkaar dan ook afwisselen en ook vanmiddag kijken we aan tegen een wisselend weerbeeld met beurtelings ruimte voor wat zon en dan weer wolkenpartijen. In de loop van de middag komen er ook stilaan enkele buien tot ontwikkeling. Dat kunnen later in de middag best pittige buien worden, zeker naar de late middag / vooravond toe. Dan trekt er een buienlijn vanaf de kust binnen met enkele intense buien. Daar zou dan zelfs zomaar ook een donderklap kunnen tussen zitten. De wind zit daarbij de hele dag in een zuid tot zuidwestelijke hoek en waait maar zwak tot matig, maar tijdens en rond de passage van een bui kan die tijdelijk wel uithalen.

Vanavond en vannacht verdwijnen de buien grotendeels, al zou een enkel buitje misschien tot nog in de loop van de avond kunnen opduiken. Verder gaan wolken en opklaringen elkaar afwisselen waarbij de opklaringen zeker in de nacht wat breder kunnen gaan uitvallen. De temperaturen kunnen tijdens die opklaringen dan wel flink gaan dalen met minima die tegen de ochtend tot een 1-2 graden kunnen wegzakken landinwaarts terwijl dat aan de kust tot rond een 3 graden zal zijn. Aan de grond kan het daarbij links en rechts wel een graadje gaan vriezen. De wind valt grotendeels weg.

Ook morgen verdwijnt de wisselvalligheid niet. Integendeel. We starten de dag nog aan de rustige kant met opklaringen en wolkenvelden. De bewolking neemt echter gaandeweg de dag weer toe op nadering van een volgende storing die dan in de namiddag vanaf de kust binnenloopt, opnieuw met perioden van regen. De temperaturen lopen ook morgen niet veel hoger op dan tot maxima die in de buurt van een 10 tot 11 graden uitkomen. De wind is net als vandaag zwak tot hoogstens matig en komt uit een zuid tot zuidoostelijke hoek. Tegen vrijdagavond wordt het dan geleidelijk aan weer droger en in de nacht naar zaterdag is het overwegend droog en wisselend bewolkt met minima die opnieuw aan de frisse kant uitkomen. Tegen de ochtend hebben we dan weer maar een 1 tot 3 graden meer te pakken en zou het aan de grond eventueel hier en daar weer wel een graadje kunnen vriezen.

Zaterdag krijgen we een wisselvallige dag, maar die gaat wel overwegend droog verlopen. Er zijn wel vee wolkenvelden, maar de zon kan er van tijd tot tijd toch ook even doorkomen, al zal het niet van harte zijn. Er is een kleine kans dat er hier of daar een enkel buitje opduikt, maar vele plekken houden het dan toch de hele dag droog. De maxima komen dan wel alweer niet veel hoger uit dan tot rond een graad of 10-11. De wind tenslotte blijft zwak tot hoogstens matig waaien en zit nog steeds in een zuid tot zuidwestelijke hoek.

Pasen zelf wordt ook grotendeels of zelfs volledig droog, maar ook dan blijft het koel. De kans op een bui is er nog steeds, maar dat zal dan op zondag toch echt wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. Wel is de wind op zondag naar een meer noordelijke hoek getrokken en daardoor wordt er op Pasen koelere lucht aangevoerd waarin de maxima de tien graden niet meer zullen halen. We moeten het op zondag stellen met maar een 8 tot 9 graden, maar de zon laat zich wel van tijd tot tijd eens wat zien zodat het weer er per momenten wat vriendelijker uitziet.

Maandag draait de wind weer naar het zuiden tot zuidwesten en wordt het opnieuw wat zachter waarbij we richting 11-12 graden gaan, maar gaandeweg de dag neemt helaas de bewolking snel weer toe. Er nadert een storing en die kan later op de dag weer zorgen voor wat lichte regenval vanaf de kust.

Ook later in de week blijft het erg wisselvallig met regelmatig wat regen of een bui, maar de maxima gaan er wel wat op vooruit en komen na maandag toch een paar graden hoger te zitten.

Samenvattend: Wisselvalligheid blijft het codewoord! Vandaag eerst tijdelijk droger met enkele zonnige intermezzo’s, maar later komt er weer meer bewolking met uiteindelijk enkele pittige buien. Ook morgen is het niet droog met later wat regen. De Paasdagen verlopen op een enkele bui na wel droog. Het blijft koel met elke dag maxima rond 10-11 graden, behalve op Pasen zelf; dan is het wat koeler. Vanaf dinsdag mogelijk geleidelijk wel wat hogere maxima.

Geert, donderdag 29 maart, 06.50 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen