Weerpraatje van woensdag 28 maart:

Het ziet er ook voor vandaag net als gisteren, echt niet al te best uit. De dag start in eerste instantie net als gisteren, ook nog wel droog, maar ook dat zal echt niet lang duren. Een klein lagedrukgebied gaat vandaag een koers net over West-Vlaanderen volgen en dat levert veel regen en later ook tijdelijk veel wind op. Net als gisteren, ligt een vrij actieve regenzone vanochtend vroeg al net ten westen van onze regio en komt vrij snel onze kant op. We kunnen daarbij volledig in herhaling zeggen wat gisteren gold: nog voor we halfweg de ochtend zijn, vallen de eerste druppels al aan de Westkust en in de Westhoek. Het gaat daarbij om perioden van regen en/of flinke buien die in de loop van de dag kunnen gaan vallen. Zelfs een klap onweer is daarbij later op de dag zeker niet onmogelijk wanneer de meest felle buien gaan binnenlopen. In de ochtend betreft het inderdaad meestal continue regen. Na de middag komen er ook droge perioden voor, maar dan gaan er ook buien vallen en die kunnen fel zijn. De zon blinkt zeker in de ochtend uit in grote afwezigheid. Vanmiddag is het niet onmogelijk dat ze zich hier en daar heel even laat zien, maar meer dan een streepje zon zal dat zeker niet worden. De temperaturen komen daarbij net als gisteren uit rond maxima die in de buurt van een 10 tot 11 graden uitkomen. De wind speelt vandaag een ander spel dan gisteren. Overdag zit die aan de voorzijde van een klein lagedrukgebied in een zuidelijke tot zelfs zuidoostelijke richting en waait eerst lange tijd zwak tot hoogstens matig. In de late middag, vlak na passage van het kleine lagedrukgebied dat ons vandaag al die regen en buien zal bezorgen, draait die plotsklaps naar het westen tot noordwesten en trekt dan fors aan! Er zijn dan tijdelijk flinke uitschieters mogelijk en die kunnen zelfs nog wat hogere snelheden halen dan op dinsdag het geval was met pieken tot rond een 60-70 km per uur, misschien zelfs nog hoger. Die wind houdt niet al te lang aan, maar hou er vooral in de late middag en vooravond rekening mee.

Vanavond en vannacht wordt het snel rustiger. Aangezien dat kleine lagedrukgebied snel verder oostwaarts trekt, zal de wind even snel verder afnemen. In de loop van de avond al gaat die flink gas terugnemen en wordt later opnieuw zwak tot matig boven land, matig aan de kust. Die draait daarbij later in de nacht weer naar een meer zuidwestelijke hoek. De temperaturen dalen daarbij tegen de ochtend tot en 4 à 5 graden. Verder hebben we daarbij met een wisselende bewolking te maken en is het meestal droog, al is een enkele lokale bui niet volledig uit te sluiten.

Morgen is het wisselvallig. Eerst is het daarbij overwegend droog met wolkenvelden en soms, zeker in de ochtend, ook best wel brede opklaringen. In de loop van de dag ontwikkelen er zich stapelwolken en stijgt de kans op een aantal plaatselijke buien. Zeker in de namiddag kunnen er enkele flinke exemplaren vallen. De meest zware buien vallen daarbij landinwaarts met zelfs kans op een donderklap of wat hagel. We halen daarbij weer niet veel meer dan een 10 à 11 graden met een matige, zuidwestelijke wind. Aan het eind van de dag nadert ons nog een wat meer actieve buienlijn en kunnen er overal enkele intense buien gaan vallen.

Vrijdag zit er ook al niet veel verandering in de weerkaarten. We blijven met een erg wisselvallig weerbeeld te maken hebben. Bewolkte perioden en momenten met ruimte voor wat meer opklaringen, blijven elkaar daarbij afwisselen. Er passeren verder ook regelmatig storingen met wat regen of een aantal buien. Het wordt dan ook moeilijk om een droge dag te bestellen deze week. Er valt vrijwel elke dag wel regen of een aantal buien te verwachten. De temperaturen blijven voorlopig ook steeds rond ongeveer dezelfde waarden haperen van maxima rond een 10 à 11 graden. Toch zijn er tijdelijk ook wel eens betere momenten te sprokkelen. Als die dan net goed vallen kan het zomaar dat er ergens in die periode toch eens een beter moment te vinden valt met wat meer zon en temperaturen die dan direct een opwaarts duwtje in de rug krijgen naar een graad of 12.

Een eerste blik op het paasweekeind ziet er al even wisselvallig uit. De grootste neerslaghoeveelheden gaan er dan wel uit, maar ook tijdens de paasdagen liggen storingen en/of buienlijnen telkens dicht in de buurt met elke dag wel kans op eens wat regen of een bui. Volledig verregende dagen lijken het dan wel niet meer te worden en er zijn ook betere momenten te vinden. De temperaturen lijken dan wel iets hoger uit te komen waarbij vooral naar paasmaandag toe, het kwik duidelijk wat hoger zou kunnen komen te zitten. Er blijft echter veel wisselvalligheid in de kaarten zitten en misschien is dat nog wel de beste samenvatting: aanhoudend erg wisselvallig!

Samenvattend: het wordt dus ook vandaag snel erg nat met regen en later in de middag ook tijdelijk erg veel wind. Vanaf morgen wordt het minder extreem nat, maar er blijft elke dag wel kans op regen en/of buien en op al die dagen maxima rond 10 tot 12 graden. Ook daarna blijft het aanhoudend wisselvallig, maar met wat maxima. Ondanks de aanhoudende wisselvalligheid zijn er vanaf morgen toch ook betere momenten mogelijk, zeker wanneer er wat bredere opklaringen zouden zijn die tijdens de dagperiode net goed zouden vallen.

Geert, woensdag 28 maart, 06.45 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen