Weerpraatje van dinsdag 27 maart:

Het ziet er voor vandaag niet al te best uit. De dag start nog wel droog, maar lang zal dat niet duren. Een vrij actieve regenzone ligt vanochtend vroeg al net ten westen van onze regio en komt vrij snel onze kant op. Nog voor we halfweg de ochtend zijn, vallen de eerste druppels al aan de Westkust en in de Westhoek. De opklaringen die er eerst nog zijn, gaan dan ook snel verdwijnen en plaats maken voor wolkenvelden die snel binnenlopen. Die wolkenvelden zijn de voorbode van die regenzone. Tegen de middag regent het dan ook op de meeste plaatsen en ook deze namiddag wordt het overal regenachtig. Er kan daarbij toch een 5 à 8 liter water per vierkante meter gaan vallen. De wind spant daarbij ook aan en komt aanvankelijk uit een zuidwestelijke tot zuidelijke richting. Tijdelijk zelfs neigend naar zuidoost. Later vanmiddag, na passage van de regenzone, draait die wind naar een meer westelijke hoek. Overdag waait die meest matig, aan zee soms eens aantrekkend tot vrij krachtig. Aan het eind van de dag kan die tijdelijk nog een tandje bijsteken en zijn er tijdelijk uitschieters tot een 50 à 60 km per uur mogelijk aan de kust. De temperaturen tenslotte, zitten vanochtend op de meeste plekken rond een graad of 4 om de dag te starten. Lokaal zitten we daar iets onder, maar door de band genomen start de dag rond een 3-4 graden. Vanmiddag halen we in de regen niet veel meer dan een graad of 10-11 als hoogste waardes en dat blijft toch telkens aan de onderkant van de gemiddelde waarden die we rond deze periode van het jaar zouden mogen noteren.

Tegen de avond wordt het geleidelijk aan droger en breekt de bewolking tijdelijk wat, al blijft een bui toch wel nog steeds tot de mogelijkheden behoren. Ook vannacht is het wisselend bewolkt met kans op nog een lokale bui. De west tot zuidwestelijke wind draait later weer meer naar het zuidwesten tot zuiden en blijft matig waaien, maar neemt wel weer af in kracht naar de ochtend toe. De nachtelijke minima dalen tegen die tijd naar een 5 à 6 graden.

Ook morgen blijven we niet gespaard van nattigheid. Een volgende, ook weer erg actieve zone met regen en buien komt onze kant op en gaat woensdag ook voor flink wat nattigheid zorgen. Het gaat daarbij om perioden van regen en/of flinke buien die in de loop van de dag kunnen gaan vallen. Zelfs een klap onweer is daarbij later op de dag zeker niet onmogelijk wanneer de meest felle buien gaan binnenlopen. De temperaturen komen daarbij net als op vandaag uit rond maxima die in de buurt van een 10 tot 11 graden uitkomen. De wind zit op woensdag ook nog altijd in een zuidwestelijke richting en waait matig tot vrij krachtig. Er zijn ook op woensdag uitschieters mogelijk en die kunnen zelfs nog wat hogere snelheden halen dan op dinsdag het geval is met pieken tot rond een 70 km per uur, misschien zelfs nog hoger. Het wordt vooral uitkijken naar de precieze koers van een klein lagedrukgebied dat zich vormt in het Kanaal en dat morgen in de namiddag ergens door of net ten zuiden van onze regio zal trekken. Als het laagje door of net ten noorden van ons passeert, kan die wind mogelijk nog forser worden. Trekt het meer ten zuiden, dan is het windveld niet voor ons. De verwachtingen daarover zijn momenteel nog te onzeker om daar al forse uitspraken over te doen, maar hou er rekening mee dat er morgen eventueel in de late namiddag tijdelijk nog wat meer wind kan komen te staan.

In de tweede helft van de week zit er niet veel verandering in de weerkaarten. We blijven zowel op donderdag als op vrijdag met een erg wisselvallig weerbeeld te maken hebben. Bewolkte perioden en momenten met ruimte voor wat meer opklaringen, blijven elkaar daarbij afwisselen. Er passeren op die beide dagen ook regelmatig storingen met wat regen of een aantal buien. Het wordt dan ook moeilijk om een droge dag te bestellen deze week. Er valt vrijwel elke dag wel regen of een aantal buien te verwachten. De temperaturen blijven voorlopig ook steeds rond ongeveer dezelfde waarden haperen van maxima rond een 10 à 11 graden. Toch zijn er tijdelijk ook wel eens betere momenten te sprokkelen. Als die dan net als tijdens de voorbije dagen goed vallen kan het zomaar dat er ergens in die periode toch eens een beter moment te vinden valt met wat meer zon en temperaturen die dan direct een opwaarts duwtje in de rug krijgen naar een graad of 12.

Een eerste blik op het paasweekeind ziet er al even wisselvallig uit. De grootste neerslaghoeveelheden gaan er dan wel uit, maar ook tijdens de paasdagen liggen storingen en/of buienlijnen telkens dicht in de buurt met elke dag wel kans op eens wat regen of een bui. Volledig verregende dagen lijken het dan wel niet meer te worden en er zijn ook betere momenten te vinden. De temperaturen lijken dan wel iets hoger uit te komen waarbij vooral naar paasmaandag toe, het kwik duidelijk wat hoger zou kunnen komen te zitten. Er blijft echter veel wisselvalligheid in de kaarten zitten en misschien is dat nog wel de beste samenvatting: aanhoudend erg wisselvallig!

Samenvattend: het wordt vandaag snel erg nat met regen en wind. Ook morgen wordt het erg nat met opnieuw veel regen en mogelijk tijdelijk ook veel wind. Vanaf donderdag wordt het minder extreem nat, maar er blijft elke dag wel kans op regen en/of buien en op al die dagen maxima rond 10 tot 12 graden. Ook daarna blijft het aanhoudend wisselvallig, maar met wat maxima. Ondanks de aanhoudende wisselvalligheid zijn er vanaf donderdag toch ook betere momenten mogelijk, zeker wanneer er wat bredere opklaringen zouden zijn die tijdens de dagperiode net goed zouden vallen.

Geert, dinsdag 27 maart, 06.40 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen