Weerpraatje van maandag 26 maart:

We starten de dag vandaag met nevelige en mistige omstandigheden. Er is de voorbije nacht met een noordelijke tot noordwestelijke wind vochtige lucht vanaf de Noordzee binnengelopen. Daaroverheen zit nog een zwak frontje en die combinatie zorgt ervoor dat het vanochtend nevelig en mistig is om de dag te beginnen. In de loop van de ochtend gaat de wind meer noordwestelijk en later vandaag westelijk worden, waarmee drogere lucht binnenloopt. Er komen dan ook geleidelijk aan opklaringen opzetten. Vanmiddag is het dan ook wisselend bewolkt met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Die laatste kunnen later in de middag zelfs vrij breed gaan uitvallen zodat het weerbeeld tegen dan een stuk vriendelijker zal worden. We houden het daarbij dan ook droog. De temperaturen zitten vanochtend vroeg lokaal hier en daar vrij laag met waarden rond een graad of 2. Het is een heel wisselend beeld want hier en daar zitten we evengoed rond een graad of 6. In de namiddag halen we maxima rond een 10 tot 11 graden. Aan zee blijft het kwik wat achter en daar moeten we het stellen met maxima die niet veel hoger geraken dan tot rond een graad of 9.

Vanavond en vannacht is het eerst licht bewolkt. Later in de nacht komt er geleidelijk aan meer bewolking opzetten. Aanvankelijk kunnen de minima daarbij vrij snel en ook flink dalen en bereiken een 3-4 graden. Na middernacht nemen bewolking en wind toe. Die laatste trekt aan uit een zuidwestelijke richting. Tegen de ochtend ligt een regenzone klaar om binnen te lopen en volgt er nattigheid.

Morgen krijgen we te maken met de passage van een actievere storing en kan het best nog vrij nat worden. De hele dag zijn er dan perioden met regen mogelijk. We houden daarbij ook dan maxima van amper 10 graden. De wind zit dan in een zuidwestelijke hoek en gaat matig tot vrij krachtig worden. Er zijn daarbij uitschieters mogelijk die in de loop van de dag uithalen tot rond een 50 km per uur boven land, terwijl dat aan de kust zelfs later tot rond een 60 km per uur kan zijn. Tegen de avond en nacht wordt het dan geleidelijk aan droger, al is een enkele bui zeker niet helemaal uit te sluiten. De minima zitten tegen woensdagochtend rond een 5 à 6 graden.

Ook woensdag blijven we niet gespaard van nattigheid. Een volgende, ook weer erg actieve zone met regen en buien komt onze kant op en gaat woensdag ook voor flink wat nattigheid zorgen. Het gaat daarbij om perioden van regen en/of flinke buien die in de loop van de dag kunnen gaan vallen. Zelfs een klap onweer is daarbij niet onmogelijk. De temperaturen komen daarbij net als op vandaag en morgen uit rond maxima die in de buurt van een 10 tot 11 graden uitkomen. De wind zit op woensdag ook nog altijd in een zuidwestelijke richting en waait matig tot vrij krachtig. Er zijn ook op woensdag uitschieters mogelijk en die kunnen zelfs nog wat hogere snelheden halen dan op dinsdag het geval is met pieken tot rond een 70 km per uur.

In de tweede helft van de week zit er niet veel verandering in de weerkaarten. We blijven op al die dagen een erg wisselvallig weerbeeld hebben. Bewolkte perioden en momenten met ruimte voor wat meer opklaringen, blijven elkaar daarbij afwisselen. Er passeren op die beide dagen ook regelmatig storingen met wat regen of een aantal buien. Het wordt dan ook moeilijk om een droge dag te bestellen deze week. Er valt vrijwel elke dag wel regen of een aantal buien te verwachten. De temperaturen hebben in de tweede helft van de week ook eerder de neiging om weer wat terug te vallen zodat het er voorlopig nog niet naar uitziet dat we vrij snel een 15 graden te pakken zullen krijgen …

Samenvattend: het wordt vandaag een wisselend bewolkte dag met vooral later vandaag kans op meer en bredere opklaringen. Vanaf morgen wordt het erg nat met elke dag regen en/of buien en vooral morgen en woensdag kan dat om veel regen gaan. Ook de wind trekt daarbij aan bij maxima rond 10 tot 12 graden. Ook daarna is het aanhoudend wisselvallig met in de tweede weekhelft eerder iets lagere maxima.

Geert, maandag 26 maart, 06.35 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen