Weerpraatje van zondag 25 maart:

Ons weer houdt zich dit weekend niet volledig aan de eerder vooropgestelde verwachtingen. Zo kregen we gisteren veel meer en ook veel bredere opklaringen dan in de verwachtingen zat, terwijl het vandaag dan weer omgekeerd zal zijn. Nochtans is er aan de grote lijnen van de verwachtingen niet veel veranderd, het zit hem in de details. De zwakke frontjes die in onze omgeving liggen, gedragen zich net iets anders en dat heeft grote gevolgen voor ons weer. Zo lag het zwakke frontje voor onze kust gisteren meer noordwestelijk en verder van onze kustlijn verwijderd, waardoor we meer en brede opklaringen kregen, vandaag is het net omgekeerd! Er ligt de hele dag een zwak frontje in onze buurt en dat wijkt niet snel. Het gevolg is dat we vanochtend en vanmiddag de hele tijd met veel bewolking af te rekenen krijgen en dat de zon daar niet of maar heel moeizaam door geraakt. Het is zwaar bewolkt tot betrokken en bovendien stijgt vanmiddag ook de kans op enkele verspreide regendruppels of een licht buitje. De wind zit daarbij in een noordwestelijke richting en waait daarbij erg zwakjes, maar ze houdt wel de temperaturen wat lager dan gisteren. Veel meer dan een graad of 8-9 aan de kust en 10 tot 11 graden landinwaarts lijken we niet te halen. Zo zien we dus dat een kleine verschuiving in een nochtans zwak frontje, toch direct vrij grote gevolgen voor ons weer kan hebben. Gisteren in positieve, vandaag helaas in negatieve zin.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met eerst nog kans op een drupje regen. Later in de nacht komen er wat opklaringen en blijft het dan droog. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar waarden rond een 4 à 5 graden.

Morgen krijgen we ook zo een dag zoals er dertien in een dozijn passen met een weerbeeld dat niet echt goed weet wat het wil. Er zijn ook morgen weer veel wolkenvelden aanwezig en hier en daar wordt daar wel al eens een scheur ingetrokken waarbij er dan tijdelijk wat meer zon kan zijn, maar even zo goed zijn er perioden waarin de bewolking overheerst! Net als gisteren, is het echter goed mogelijk dat er zomaar weer een aantal brede opklaringen opduiken en dat het weerbeeld daarbij per momenten vrij vriendelijk kan worden. Het is ook dan overwegend droog of het moet eens heel lokaal een handvol regendruppels zijn dat valt. De maxima zitten ook morgen niet veel hoger dan maximaal rond een graad of 10 en dat is toch weer een 2 à 3 graden onder wat we mogen verwachten rond deze periode van het jaar. De wind gaat morgen geleidelijk weer meer naar een westelijke hoek trekken.

Op dinsdag krijgen we te maken met de passage van een actievere storing en kan het best nog vrij nat worden. De hele dag zijn er dan perioden met regen mogelijk. We houden daarbij ook dan maxima van amper 10 graden. De wind zit dan in een zuidwestelijke hoek en gaat matig tot vrij krachtig worden.

Woensdag en de tweede helft van de week zit er niet veel verandering in de weerkaarten. We blijven op al die dagen veel bewolking houden waarbij er af en toe wel eens een opklaring geforceerd wordt, maar de wolken zijn toch telkens in de meerderheid. Veel meer dan maxima in de buurt van een 10 tot 12 graden zitten er daarbij voorlopig niet aan te komen.

Samenvattend: het blijft vandaag en de komende dagen licht wisselvallig met vooral veel wolken en kans dat er hier of daar al eens wat regen of een buitje opduikt. Maxima telkens tussen 10 en 12 graden. Dinsdag gaat het meer regenen. Ook daarna is het aanhoudend wisselvallig zonder grote uitschieters in de temperaturen.

Geert, zondag 25 maart, 09.00 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen