Weerpraatje van zaterdag 24 maart:

Het wordt vandaag een wisselvallig dagje, maar zonder dat we daarin overdrijven. Een zwakke storing ligt de hele dag tegen de kust aan en er zal de hele dag weer veel bewolking zijn. er is daarbij kans dat er vooral in de kustregio al eens een handvol verspreide regendruppels vallen of een kleine bui, maar veel zal het absoluut niet zijn. De droge perioden overheersen overal en op vele plekken blijft het dan ook gewoon de hele dag volledig droog. De wind blijft daarbij zwak tot matig in een steeds zuidwestelijke tot zuidelijke richting zitten. In de loop van de dag echter, laat zeker ook de zon zich tijdelijk wel eens zien. Het wordt dus een dag met een erg wisselend weerbeeld dat dus het best onder licht wisselvallig kan geklasseerd worden. Er is letterlijk ruimte voor de zon, maar er zijn ook veel wolken en er kan hier en daar al eens een enkel buitje gaan vallen. Die zonnige perioden kunnen trouwens best ook wel breed uitvallen. Zeker in de loop van de latere ochtend kan de zon zelfs per momenten gaan overheersen. Een zeer wisselend en wisselvallig weerbeeld dus. De temperaturen lopen daarbij op naar waarden rond een graad of 11 aan zee, terwijl dat landinwaarts rond een 12-tal graden zal zijn. Al bij al wordt het zeker geen slechte dag en zelfs de meest zachte dag van de voorbije dagen, maar wel met een overheersende bewolking.

In de nacht naar zondag blijft het wisselend tot zwaar bewolkt met minima rond een graad of 6-7. De kans op wat lichte regen of een buitje wordt dan wel weer wat groter terwijl de wind zwak blijft waaien en ook vanavond en vannacht nog altijd uit een meest zuidelijke hoek komt aanwaaien. Niet vergeten dat we trouwens vannacht de klok een uur vooruit draaien en opnieuw op het zomeruur overschakelen! Vanaf morgen dus een uur langer licht in de avond 🙂

Morgen moeten we ons eerst nog door een zwak frontje worstelen met andermaal eerst veel wolken en kans op een drupje regen of een bui. Later op de dag is dat front voorbijgetrokken en komen er vanaf de kust opklaringen binnentrekken. Het kan dan in de namiddag vrij zonnig tot zonnig worden bij een wind die wat meer naar het westen trekt en maxima rond een 10 tot 11-tal graden kan het dan tijdelijk toch wel vrij aangenaam worden. Nog later in de middag neemt echter de bewolking opnieuw toe en kan er dan tegen de avond en nacht opnieuw lokaal wel een enkel buitje of wat lichte regen opduiken.

Maandag krijgen we ook zo een dag zoals er dertien in een dozijn passen met een weerbeeld dat niet echt goed weet wat het wil. Er zijn ook op maandag weer veel wolkenvelden aanwezig en hier en daar wordt daar wel al eens een scheur ingetrokken waarbij er dan tijdelijk wat meer zon kan zijn, maar even zo goed zijn er perioden waarin de bewolking overheerst! Het is ook dan overwegend droog, al blijft een enkel licht buitje links of rechts niet uitgesloten. De maxima zitten maandag rond een graad of 10 en dat is toch weer een 2 à 3 graden onder wat we mogen verwachten rond deze periode van het jaar.

Op dinsdag krijgen we te maken met de passage van een actievere storing en kan het best nog vrij nat worden. We houden daarbij ook dan maxima van amper 10 graden. Later in de week krijgen we meer dan waarschijnlijk met nog wat koelere dagen te maken, waarbij donderdag en vrijdag de 10 graden moeilijk zal gehaald worden. Dat zou dan echter wel tijdelijk zijn want zoals  te zien is in de pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen krijgen we naar de Paasdagen toe te maken met een zuidelijke stroming waarbij dan toch weer wat zachtere lucht naar ons toe stroomt. De kans is zelfs vrij groot dat we dan eindelijk een paar échte lentedagen krijgen met maxima rond of toch zeker in de buurt van de 15 graden.

Samenvattend: vandaag en de komende dagen licht wisselvallig met vooral veel wolken en kans dat er hier of daar al eens wat regen of een buitje opduikt. Maxima telkens tussen 10 en 12 graden. Maandag weinig verandering, dinsdag regen. Daarna enkele koelere dagen om tegen het Paasweekeind waarschijnlijk wel de eerste echte lentedagen te mogen verwelkomen.

Geert, zaterdag 24 maart, 08.45 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen