Weerpraatje van vrijdag 23 maart:

De dag begint vandaag met veel bewolking en dat blijft zo. We zitten daarbij in een west tot zuidwestelijke stroming met temperaturen die opnieuw een klein beetje meer richting de normale waarden voor de tijd van het jaar opschuiven. Een 10 graden is vandaag wel haalbaar. Het blijft echter onafgebroken zwaar bewolkt met slechts sporadisch eens wat ruimte voor de zon, maar meestal blijft die afwezig. De wind blijft daarbij in het zuidwesten steken en waait zwak tot matig. Tijdelijk kan die vooral aan de kust iets harder waaien, maar tegen het eind van de dag neemt die dan toch overal weer in kracht af. We houden daarbij over het algemeen droge omstandigheden vast, al is het niet onmogelijk dat er toch links of rechts eens een drup regen tevoorschijn komt, maar meer dan een handvol druppels zal dat niet zijn.

Vanavond en vannacht blijft het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken en zit er weinig tot geen verandering in het heersende weerbeeld. Het is ook dan meestal of helemaal droog met slechts een kleine kans op een heel enkele spat regen. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 5 à 6 graden aan de kust, terwijl dat landinwaarts een graadje lager kan zijn.

Morgen ligt een zwakke storing tegen de kust aan en er zal de hele dag weer veel bewolking zijn, met later op de dag weer kans op een handvol verspreide regendruppels, maar veel zal het absoluut niet zijn. De droge perioden overheersen overal en op vele plekken blijft het dan ook gewoon de hele dag volledig droog. De wind blijft daarbij zwak tot matig in een steeds zuidwestelijke tot westelijke richting zitten. In de loop van de dag kan de zon zich tijdelijk wel eens wat laten zien, maar veel meer dan een paar knipogen zal dat zeker niet worden. De temperaturen lopen daarbij op naar waarden rond een graad of 11 aan zee, terwijl dat landinwaarts rond een 12-tal graden zal zijn. Al bij al wordt het zeker geen slechte dag en zelfs de meest zachte dag van de voorbije dagen, maar wel met een overheersende bewolking.

In de nacht naar zondag blijft het wisselend tot zwaar bewolkt met minima rond een graad of 5-6. De kans op wat lichte regen of een buitje wordt dan wel weer wat groter.

Zondag moeten we ons eerst nog door een zwak frontje worstelen met andermaal eerst veel wolken en kans op een drupje regen of een bui. Later op de dag is dat front voorbijgetrokken en komen er vanaf de kust opklaringen binnentrekken. Het kan dan in de namiddag vrij zonnig tot zonnig worden bij een wind die wat meer naar het westen trekt en maxima rond een 10 tot 11-tal graden kan het dan tijdelijk toch wel vrij aangenaam worden.

Een eerste blik op volgende week levert meer van hetzelfde op. De échte lente blijft uit en het blijft erg wisselvallig met veel wolken en regelmatig wat regen of een bui. Zeker in de eerste helft van de week en vooral in de nacht van maandag op dinsdag en mogelijk ook dinsdag overdag, zou het best nog vrij nat kunnen worden. We houden daarbij eerst nog maxima die rond een 10 tot 12 graden blijven zitten, later in de week worden de verwachtingen erg onzeker, maar dat is nog op lange termijn. Het kan dan alle kanten uit, wat heel goed te zien is in de pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen . De meest koude oplossingen zijn daar vandaag wel wat uit verdwenen en er is niet zoveel steun meer voor mogelijk flinke koude aan het eind van de week. Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook voorlopig een verder aanhoudende wisselvalligheid.

Samenvattend: vandaag en de komende dagen licht wisselvallig met vooral veel wolken, maar overwegend droog. Zondag tijdelijk kans op wat regen in de ochtend, maar na de middag flinke opklaringen. Maxima telkens tussen 10 en 12 graden. Maandag weinig verandering, dinsdag regen. Daarna is alles vrij onzeker, maar een aanhouden van het wisselvallige weer het meest waarschijnlijke scenario.

Geert, vrijdag 23 maart, 06.20 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen