Weerpraatje van donderdag 22 maart:

een dag met een wisselende tot zwaar bewolkte hemel. Vanochtend is het alleszins volledig bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. Vanmiddag worden later in de middag de regenperioden wat minder en komen er geleidelijk aan ook meer droge perioden aan te pas. Nog later in de middag kunnen er dan vanaf de kust heel voorzichtig een paar opklaringen tevoorschijn komen, maar veel zal het niet zijn. Enkel aan zee kan aan het eind van de dag de zon nog wat meer armslag krijgen, elders blijven haar tussenkomsten tegen die tijd tot een knipoog beperkt. De temperaturen kunnen dan wel een klein tikkeltje hoger komen te zitten dan gisteren het geval was en zitten maximaal dan vanmiddag rond een 8 tot 9 graden. We starten daarbij vanochtend rond een graad of 6-7. De storingen die in de buurt liggen en die van west naar oost trekken, zijn wel wat actiever en het kan daarbij van tijd tot tijd al eens wat harder regenen. Het wordt sowieso de natste dag van deze week. De wind trekt dan wel wat meer naar een zuidwestelijke richting en gaat ook tijdelijk wat harder waaien in de loop van de dag.

Vanavond en vannacht levert dit weerbeeld geen grote verschuivingen op. Eerst zijn er nog wat opklaringen aanwezig waarbij het dan afkoelt tot ongeveer 3 graden landinwaarts. Aan zee komen we tegen de ochtend uit rond een graad of 5. Tegen die tijd is er alweer veel bewolking en kans op wat tijdelijke regen of een buitje tegen de ochtend.

Morgen zitten we dan meer in een zuidwestelijke stroming te arriveren met temperaturen die opnieuw een klein beetje meer richting de normale waarden voor de tijd van het jaar opschuiven. Een 10 graden is dan wel haalbaar. Het blijft echter onafgebroken zwaar bewolkt met slechts sporadisch eens wat ruimte voor de zon, maar meestal blijft die afwezig. De wind blijft daarbij in het zuidwesten steken en waait zwak tot matig. Doordat er ook morgen storingen telkens dicht in de buurt blijven zitten, blijft de kans op een tijdelijke bui of eens wat regen aanwezig, maar het gaat morgen duidelijk om kleinere hoeveelheden dan vandaag.

aterdag betreft, zijn de vooruitzichten duidelijk bijgesteld. Een volgende zwakke storing ligt dan tegen de kust aan en er zal de hele dag weer veel bewolking zijn, met later op de dag weer kans op wat lichte regen, maar veel zal het absoluut niet zijn. Er is daarbij ook wel eerst nog wat ruimte voor enkele opklaringen met wat zon. Veel meer dan een knipoog zal ook dat zeker niet worden. We komen daarbij wel niet in de meest zachte lucht terecht en dat is een verandering ten opzichte van de vorige dagen. Het zag er eerst nog naar uit dat we gemakkelijk naar een 12-13 graden zouden kunnen gaan, maar zoals de kaarten er nu bij liggen, zal dat toch eerder maar een graad of 10-11 worden, misschien niet een lokale 12 graden.

In de nacht naar zondag blijft het wisselend tot zwaar bewolkt met minima rond een graad of 5-6. De kans op wat lichte regen of een buitje wordt dan wel weer wat groter.

Zondag moeten we ons eerst nog door een zwak frontje worstelen met andermaal eerst veel wolken en kans op een drupje regen of een bui. Later op de dag is dat front voorbijgetrokken en komen er vanaf de kust opklaringen binnentrekken. Het kan dan in de namiddag vrij zonnig tot zonnig worden bij een wind die wat meer naar het westen trekt en maxima rond een 10 tot 11-tal graden kan het dan tijdelijk toch wel vrij aangenaam worden.

Een eerste blik op volgende week levert meer van hetzelfde op. De echte lente blijft uit en het blijft erg wisselvallig met veel wolken en regelmatig wat regen of een bui. Eerst houden we maxima die rond een 10 tot 12 graden blijven zitten, later in de week worden de verwachtingen erg onzeker, maar dat is nog op lange termijn. Het kan dan alle kanten uit, wat heel goed te zien is in de pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen . Tot gisteren wezen alle neuzen daar nog in één richting: de richting van koude, maar vandaag is dat anders.
Het Europese weermodel lijkt die piste te verlaten met slechts nog enkele leden die voor koude kiezen. Het Amerikaanse model is zekerder van zijn stuk en laat de kou wél terugkeren, maar ook daar wordt de operationele berekening niet meer door alle leden gevolgd. Het meest waarschijnlijke scenario is aanhoudende wisselvalligheid.

Samenvattend: vandaag en de komende dagen wisselvallig met veel wolken en af en toe wat regen bij maxima rond 8 à 10 graden. Het wordt daarbij vanaf het weekeind geleidelijk een beetje zachter, tot een graad of 12 en vooral zondag kan er later op de dag meer zon komen. Ook volgende week is een aanhouden van het wisselvallige weer het meest waarschijnlijke scenario.

Geert, donderdag 22 maart, 06.35 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Video’s over waarom de lente op 20 maart begint en de dag dan al meer dan 12 uren zonlicht telt!

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen