Weerpraatje van woensdag 21 maart:

Vandaag begint opnieuw koud. Aan zee zijn de temperaturen tegen zonsopkomst met 2-4 graden al overal positief en dat is ook het geval in een brede kuststrook, maar landinwaarts zit het kwik op vele plekken nog rond of zelfs tot 1-2 graden onder het nulpunt. Het is daarbij aanvankelijk landinwaarts nog uitkijken voor een lokale gladde plek en het is ook autoruiten krabben! Het is daarbij vooral landinwaarts eerst zonnig, maar er schuiven echter snel een aantal wolken binnen en die brengen later op de ochtend en vanmiddag ook af en toe eens wat regen of een buitje met zich mee. Er komen immers enkele zwakke storingen in de buurt liggen, maar veel zal het allemaal niet voorstellen. De droge perioden overheersen nog steeds. Gisteren kregen we de zon daarbij in de namiddag volop te zien, maar vandaag is ze bij tijden toch de grote afwezige. Ze doet af en toe nog wel eens een poging om door te breken, maar het is vooral vanochtend dat we nog wat zon te zien krijgen. Vanmiddag komt ze er al veel minder aan te pas, al blijven enkele opklaringen toch nog mogelijk. De wind is dan westelijk geworden en de temperaturen zitten opnieuw rond maximale waarden van een graad of 8.

Vanavond en vannacht blijft het vervolgens zwaar bewolkt tot betrokken met nog altijd kans dat er tijdelijk al eens wat lichte regen of een buitje valt,maar het zijn kleine hoeveelheden. De droge perioden blijven toch duidelijk overheersen. De minima dalen daarbij tegen de ochtend tot rond een graad of 4 bij een zwakke tot matige westelijke wind. Vorst komt er dan niet meer aan te pas.

Ook morgen wordt een dag met een wisselende tot zwaar bewolkte hemel. De temperaturen kunnen dan wel een klein tikkeltje hoger komen te zitten dan vandaag en zitten dan rond een 8 tot 9 graden. Er liggen ook morgen enkele storingen in de buurt met kans op eens wat regen of een buitje. Die storingen zijn wel wat actiever en het kan daarbij van tijd tot tijd al eens wat harder regenen. Het wordt sowieso de natste dag van deze week. De wind trekt dan wel wat meer naar een zuidwestelijke richting en gaat ook tijdelijk wat harder waaien in de loop van de dag.

Ook de nacht naar vrijdag levert geen grote verschuivingen op met alweer veel bewolking en kans op wat tijdelijke regen of een buitje. Minima daarbij opnieuw rond ongeveer 4 graden.

Vrijdag lijken we dan meer in een zuidwestelijke stroming te arriveren met temperaturen wat meer richting de normale waarden voor de tijd van het jaar opschuiven. Een 10 graden is dan wel haalbaar. Het blijft echter onafgebroken zwaar bewolkt met slechts sporadisch eens wat ruimte voor de zon, maar meestal blijft die afwezig. De wind draait dan naar het zuidwesten en waait zwak tot matig en ook op vrijdag is er al eens een tijdelijke bui of wat lichte regen mogelijk, maar ook dan blijven het kleine hoeveelheden.

Zaterdag kan het tijdelijk wat zachter worden. Een volgende zwakke storing ligt dan tegen de kust aan, dus er is wel weer veel bewolking met later op de dag weer kans op wat lichte regen, maar eerst is er ruimte voor enkele opklaringen met wat zon. Met een naar zuid draaiende wind kan er dan ook wat zachtere lucht binnenlopen met maxima die eerst naar een graad of 12-13 kunnen oplopen zodat we dan toch een wat meer uitgesproken lentegevoel krijgen.

Zondag moeten we die graden weer inleveren en wordt het dan een 10-tal graden bij opnieuw meer wolken en kans op een drupje regen of een bui. Een eerste blik op volgende week levert meer van hetzelfde op. De echte lente blijft uit en het blijft erg wisselvallig met veel wolken en regelmatig wat regen of een bui. Later in de week zou het zelfs weer kouder gaan worden met zelfs weer kans op nachtvorsten en winterse neerslag. De grote hoofdmodellen alluderen immers op nog een koude periode die tegen het eind van de maand in de steigers zou gezet worden …

Samenvattend: vandaag en de komende dagen wisselvallig met veel wolken en af en toe wat regen bij maxima rond 8 à 10 graden. Zaterdag is het tijdelijk zachter en is er wat meer lentegevoel aanwezig, maar vanaf zondag weer minder zacht en later volgende week waarschijnlijk weer een flink stuk kouder. De echte lente blijft voorlopig uit.

Geert, woensdag 21 maart, 06.35 uur.

Voor wie het gisteren op één of andere manier gemist heeft: om kwart na vijf stond de zon loodrecht op de evenaar en begon bij ons de astronomische lente. Hieronder leg ik nog even de link naar twee video’s waarin ik haarfijn uitleg hoe het komt dat de lente elk jaar op 20 maart begint en niet op 21 maart zoals algemeen aangeleerd; terwijl je in een tweede video eronder uitgelegd krijgt hoe het komt dat op dat moment bij ons de zon al een stuk meer dan 12 uren boven de horizon staat. Veel kijkplezier!

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Op 20 maart begint de lente!
Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel
over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen