Weerpraatje van dinsdag 20 maart:

Vandaag gaat de grootste koude haar biezen pakken. In de loop van de nacht is de wind naar het noorden gedraaid en is een zwak frontje binnengelopen. Aan zee liggen de temperaturen vanochtend vroeg al rond een graad of 2, maar landinwaarts gaat het een stuk trager. Daar vriest het nog altijd op vele plekke heel lichtjes en in combinatie met dat zwakke frontje kan dat de allereerste uren van de ochtend nog tot wat lokale gladheid leiden. Het is allemaal niet veel, maar hier en daar valt er toch een sneeuwvlok of is er een licht buitje en in combinatie met de nog lichte vorst landinwaarts, kan dat lokale gladheid leiden! Dat gaat echter snel verdwijnen want enerzijds lopen de temperaturen met de naar noord gedraaide wind stilaan op en anderzijds zit de vorst ook niet echt in de grond. De bodemtemperaturen worden dan ook overal snel positief en de gladheid verdwijnt. We krijgen vervolgens vanochtend nog wel hier en daar wat regen of een buitje, maar in de tweede helft van de ochtend en zeker tegen de middag, wordt en blijft het droog.
Vanmiddag is het dan wisselend bewolkt met geleidelijk aan zelfs brede opklaringen die gaan binnenlopen waarbij de zon zich nog flink kan laten zien. De wind trekt dan weer tijdelijk aan tot matig à vrij krachtig aan de kust. Landinwaarts is dat een matige wind uit een noordelijke richting. De maxima halen vanmiddag dan een graad of 7-8 waarbij de felste kou uit de lucht gaat.

Vandaag begint trouwens, net zoals elk jaar op 20 maart en NIET op 21 maart, de lente! Exact om kwart na vijf vanmiddag, dan staat de zon loodrecht op de evenaar en begint de astronomische lente! In de video hieronder leg ik haarfijn uit hoe het komt dat de lente elk jaar op 20 maart begint en niet op 21 maart zoals algemeen aangeleerd (maar dus niet klopt). Meteen zul je ook zien dat onze lente en zomer telkens vier (!) dagen langer duren dan de herfst en de winter 🙂

Vanavond en vannacht is het vervolgens eerst nog licht tot wisselend bewolkt en koelt het opnieuw fors af. Mogelijk komt er landinwaarts zelfs weer een graadje vorst voor of het zal toch niet veel schelen. We zijn immers de meest koude arctische lucht wel kwijt, maar we zitten nu in polaire lucht en in de opklaringen die er vanavond eerst nog zijn, kan het daarin opnieuw flink afkoelen. Zeker aan de grond is er later vanavond en in de nacht wat lokale gladheid mogelijk. Later in de nacht komen er geleidelijk aan weer meer wolkenvelden binnen op nadering van een volgende zwakke storing die tegen de ochtend arriveert. Daarbij kan er dan mogelijk weer wat lichte regen vallen, maar dat leidt niet meer tot gladheid want tegen dan zijn de temperaturen alweer aan het oplopen. Tegen de ochtend noteren we dan alweer 3 tot 4 graden.

Morgen overdag hebben we met een wisselend weerbeeld te maken. Het is dan wisselend tot zwaar bewolkt. Er liggen dan enkele zwakke storingen in de buurt en die kunnen zorgen voor tijdelijk eens wat lichte regen of een bui, maar veel zal het niet voorstellen. De zon is de grote afwezige en op een knipoog niet te na gesproken, komt ze er morgen niet meer aan te pas. De wind is dan westelijk geworden en de temperaturen zitten opnieuw rond maximale waarden van een graad of 8. Een dag zoals er dertien in een dozijn passen dus.

Ook donderdag wordt een dag met een wisselende tot zwaar bewolkte hemel en temperaturen die weer niet veel hoger komen te zitten dan rond een 7 tot 8 graden. Er liggen ook enkele storingen in de buurt met kans op eens wat regen of een buitje. Die storingen zijn wel wat actiever en het kan donderdag van tijd tot tijd al eens wat harder regenen. Het wordt sowieso de natste dag van deze week. De wind trekt dan wel wat meer naar een zuidwestelijke richting.

Vrijdag en het komende weekend lijken we dan meer in een zuidwestelijke stroming te arriveren met temperaturen wat meer richting de normale waarden voor de tijd van het jaar opschuiven. Een 10 graden overdag, in de nachten bivakkerend rond een graad of 5. Actieve storingen lijken er niet direct aan te komen, maar er is wel telkens redelijk wat bewolking met kans op eens wat lichte regen of een bui. Veel hogere waarden lijken we voorlopig in temperaturen niet te halen en echte lentedagen liggen de komende week dan ook niet direct in het verschiet al zou tegen zaterdag-zondag de temperatuur wel verder kunnen opschuiven naar maxima van een graad of 11-12.

Samenvattend: vandaag ruilen we de heel erg koude arctische lucht in voor een polaire variant. Dat gaat in de ochtend met wat lichte neerslag gepaard, maar vanmiddag wordt het zonniger. We halen 8 graden. Vervolgens krijgen we enkele minder koude dagen zonder dat het direct erg zacht wordt. Morgen met vrij veel zon, daarna overheerst de bewolking en vooral donderdag valt er meer regen. Tegen het eind van de week pas gaan we naar dubbele cijfers in de maxima.

Geert, dinsdag 20 maart, 06.35 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Op 20 maart begint de lente!
Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel
over de paddentrek!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen