Weerpraatje van maandag 19 maart:

Ook de voorbije nacht zijn niet alle wolken verdwenen. De bewolking is wel minder dik geworden, maar toch starten we vandaag nog met de nodige wolkenpartijen. Zeker in het zuiden. In het noorden komen er al heel snel brede opklaringen binnen vanuit Nederland. Het is daarbij ook weer koud met vanochtend vroeg weer overal algemene nachtvorst. De minima zitten rond een graad of 2-3 onder het vriespunt, zowel aan zee als landinwaarts. Dat is vooral landinwaarts iets hoger dan voorzien, met dank aan de bewolking daarvoor. Die wolkenvelden trekken de komende dag geleidelijk aan verder richting het zuiden zodat er vanuit Nederland toch steeds meer opklaringen onze kant gaan opkomen en die veroveren uiteindelijk onze volledige regio. Het is een erg langzaam proces, dat zuidelijk opschuiven van de bewolking, maar uiteindelijk wordt het vanmiddag dan toch overal licht bewolkt tot zonnig. De temperaturen kunnen dan ook weer iets hoger uitkomen en halen een 3 tot 4 graden als maximum. We blijven daarbij wel nog steeds in die koude arctische luchtsoort zitten met een erg lage luchtvochtigheid en ook nog altijd een noordoostelijke wind. Die waait wel iets minder hard dan in het voorbije weekend zodat het voor het gevoel toch wel allemaal net wat aangenamer wordt. Aan zee is nog wel van tijd tot tijd een vrij krachtige wind mogelijk, maar boven land beperkt die zich toch tot matig. Echte uitschieters zitten daar niet meer tussen, al kan de wind wel nog altijd wat vlagerig uit de hoek komen. Later vandaag neemt die af en trekt meer naar een noordelijke hoek.

Vanavond en vannacht gaat het in eerste instantie opnieuw flink afkoelen. Het is eerst immers nog helder tot licht bewolkt en daarbij gaan de temperaturen al snel weer richting het vriespunt en weer iets daaronder. Later in de nacht gaat een zwak koufront van het noorden uit de koudste lucht verdrijven. Dat gaat gepaard met wolkenvelden die binnenlopen en na middernacht vergroot de kans op wat lichte neerslag. Het gaat om een erg zwak front, maar niettemin kan het wel voor de nodige hinder zorgen. De neerslag die valt, kan immers voor gladheid zorgen. Dat wordt waarschijnlijk een mengelmoes van een paar sneeuwvlokken, wat lichte regen en ijzel. Nogmaals: het gaat om erg kleine hoeveelheden, maar toch is het na middernacht uitkijken voor mogelijke gladheid als gevolg hiervan.

Vanaf morgen lopen de temperaturen dan geleidelijk aan weer op. Het kan in de ochtend eerst nog wat glad zijn, maar de temperaturen lopen al snel weer op wanneer de wind weer meer noordwestelijk en later westelijk gaat worden. Het erg koude intermezzo van de voorbije dagen komt daarmee tot een eind, maar erg zacht wordt het morgen en de volgende dagen toch ook nog niet meteen. Morgen kunnen de maxima al weer oplopen naar een 7 tot 8 graden, maar ook niet meer dan dat. Het is dan eerst wisselend tot zwaar bewolkt, later op de dag overheersen de opklaringen en wordt het toch een veel vriendelijker weertype.

In de nacht naar woensdag is het eerst nog licht tot wisselend bewolkt en koelt het opnieuw fors af. Mogelijk komt er landinwaarts zelfs weer een graadje vorst voor of het zal toch niet veel schelen. Woensdag overdag hebben we met een wisselend weerbeeld te maken. Het is dan wisselend tot zwaar bewolkt. Er liggen dan enkele zwakke storingen in de buurt en die kunnen zorgen voor tijdelijk eens wat lichte regen of een bui, maar veel zal het niet voorstellen. De wind is dan westelijk geworden en de temperaturen zitten opnieuw rond maximale waarden van een graad of 8. Een dag zoals er dertien in een dozijn passen dus.

Ook donderdag wordt een dag met een wisselende tot zwaar bewolkte hemel en temperaturen die weer niet veel hoger komen te zitten dan rond een 7 tot 8 graden. Er liggen ook dan zwakke storingen in de buurt met kans op eens wat regen of een buitje, zonder dat het om grote hoeveelheden gaat. De wind trekt dan wel wat meer naar een zuidwestelijke richting.

Vrijdag en het komende weekend lijken we dan meer in een zuidwestelijke stroming te arriveren met temperaturen wat meer richting de normale waarden voor de tijd van het jaar opschuiven. Een 10 graden overdag, in de nachten bivakkerend rond een graad of 4. Actieve storingen lijken er niet direct aan te komen, maar er is wel telkens redelijk wat bewolking met kans op eens wat lichte regen of een bui. Veel hogere waarden lijken we voorlopig in temperaturen niet te halen en echte lentedagen liggen de komende week dan ook niet direct in het verschiet.

Samenvattend: vandaag ook nog een erg koude winterdag, maar wel met de zon die eindelijk weer doorbreekt. Vanavond nog algemene vorst, daarna komt er zachtere lucht binnen met na middernacht kans op wat gladheid. Vervolgens krijgen we enkele minder koude dagen zonder dat het direct erg zacht wordt. Morgen met vrij veel zon, daarna overheerst de bewolking. Tegen het eind van de week pas gaan we naar dubbele cijfers in de maxima.

Geert, maandag 19 maart, 06.40 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen