Weerpraatje van zondag 18 maart:

De wolken zijn de voorbije nacht niet weggetrokken, integendeel. De grens tussen het onbewolkte weer ten noorden van ons en wolkenvelden die samenhangen met veel zachtere lucht boven Frankrijk, bevindt zich nog steeds in onze omgeving. Deze wolkenband trekt vandaag maar heel langzaam verder naar het zuiden terug zodat de brede opklaringen die zich boven het noorden van Nederland bevinden, ons nog niet direct bereiken. We krijgen vandaag dan ook nog de hele dag met erg veel wolkenvelden te maken. De zon probeert daar van tijd tot tijd wel door te geraken, maar veel meer dan wat waterige pogingen levert dat eigenlijk niet op. Af en toe kan ze hier en daar even wat beter door de wolken heen geraken, maar echt zonnig weer wordt het zeker niet. In de ochtend zijn de wolkenvelden zelfs nog zo dik dat het niet onmogelijk is dat er links of rechts nog wat sneeuwvlokjes vallen. Veel stelt het niet voor, maar het kan wel. De temperaturen blijven daarbij ook laag. Vanochtend vriest het eerst overal een 2-tal graden. Heel geleidelijk aan kruipen de temperaturen daarbij omhoog richting het vriespunt en geraken daar vanmiddag uiteindelijk ook wel boven, maar veel meer dan 1-2 graden zal dat niet opleveren. De bewolking speelt een te grote rol en daardoor kan de invloed van de zon niet maximaal benut worden om dat kwik nog iets hoger te krijgen. Verder staat er ook vandaag nog altijd een gemene noordoostelijke tot oostelijke wind te blazen die het voor het gevoel echt koud laat aanvoelen. Het waait aan zee van tijd tot tijd nog krachtig, een 4 à 5 Bft. Ook boven land staat de wind goed door te blazen en haalt bij tijden met gemak een volle 4 Bft. Er zijn daarbij nog steeds uitschieters mogelijk die tot een 40 à 50 km per uur kunnen halen. De algemene trend is wel dat de wind geleidelijk aan toch wat minder wordt.

Vanavond en vannacht trekken de wolken dan geleidelijk aan toch verder richting het zuiden en komen er steeds meer en bredere opklaringen door naarmate de nacht vordert. Dat leidt dan tot flink negatieve minima. Die zouden best wel tot een 3-5 graden onder nul kunnen zakken tegen morgenochtend. Aan zee wordt dat dan gemakkelijk een -3 graden, terwijl dat landinwaarts tot een 4 à 5 graden vorst kan leiden. De wind neemt geleidelijk verder in kracht af en zal vooral landinwaarts tegen de ochtend veel minder hard waaien zodat daar effectief de grootste afkoeling kan plaatsvinden.

Overdag komen we dan morgen ook niet veel hoger uit dan rond een 4-5 graden. Het voelt daarbij koud aan, maar de zon is er dan wel terug. De wolken van vandaag zijn dan verdwenen zodat de zon wel ten volle haar rol kan opnemen en de maxima wat hoger kan tillen. Tegen maandagavond komen er stilaan weer meer wolken en trekt de wind richting noord tot noordwest en is de felste kou er uit.

In de nacht naar dinsdag vriest het nog maar lichtjes meer of zelfs helemaal niet meer. Er komen immers meer wolkenvelden vanuit het noordwesten en die gaan de kou temperen. Die wolkenvelden zijn er aan zee al vrij snel zodat daar de minima rond een 2 graden in de plus gaan zitten, maar landinwaarts kan het kwik wel nog rond het vriespunt uitkomen. Dat kan later in de nacht en tegen de ochtend wel eventueel voor wat gladheid gaan zorgen. Er trekt tegen de ochtend een zwak frontje door waarop eventueel wat neerslag kan zitten in de vorm van wat lichte regen en die kan dan aanvriezen op de koude ondergrond. Dat wordt iets om de komende tijd nog even in de gaten te houden en op te volgen.

Vanaf dinsdag lopen de temperaturen dan geleidelijk aan weer op wanneer de wind weer meer noordwestelijk en later westelijk gaat worden. Het erg koude intermezzo zal dus niet zo heel lang duren. Dinsdag kunnen de maxima al weer oplopen naar een 7 tot 8 graden. Het is dan wisselend tot zwaar bewolkt met kans op eens wat lichte regen of een bui.

De rest van de week lijken we dan in een westelijke tot noordwestelijke stroming te blijven zitten met temperaturen die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Een 8 à 10 graden overdag, in de nachten bivakkerend rond een graad of 4. Actieve storingen lijken er niet direct aan te komen, maar er is wel telkens redelijk wat bewolking met kans op eens wat lichte regen of een bui. Echte lentedagen liggen de komende week echter ook niet direct in het verschiet.

Samenvattend: vandaag ook nog een erg koude winterdag, maar helaas wel met veel meer wolken dan aanvankelijk was voorzien. Die wolken trekken maar heel langzaam naar het zuiden weg zodat we nog de hele dag met die wolken rekening moeten houden. De tussenkomsten van de zon beperken zich tot wat halfslachtige pogingen. Vanavond en vannacht vrij stevige nachtvorst voor de tijd van het jaar. Maandag verloopt dan erg zonnig. Vanaf dinsdag wordt het weer zachter, maar bewolkt.

Geert, zondag 18 maart, 09.30 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen