Weerpraatje van zaterdag 17 maart:

De winter is terug in Vlaanderen. Een zeer scherpe noordoostelijke wind voert erg vandaag koude lucht aan. Het is dezelfde arctische luchtsoort waar we ook in februari al kennis mochten mee maken, die ons vandaag en morgen opnieuw een bezoekje brengt. Die erg koude lucht wordt met een matige tot vrij krachtige, aan zee krachtige noordoostelijke tot oostelijke wind tot bij ons geblazen.

De temperaturen zaten vanochtend vroeg overal rond of net onder het vriespunt, behalve in de zuidelijke helft van West-Vlaanderen, waar ze nog net licht positief waren. De rest van de dag blijven we met erg lage temperaturen zitten. Die kunnen wel overal weer heel licht positief worden, maar veel meer dan een graad of 1-2 zal het daarbij vandaag niet worden, als we dat al zullen halen.

Het is immers zwaar bewolkt tot betrokken en de zon blinkt uit in afwezigheid. De wind zorgt daarbij ook voor een zeer scherp koudegevoel en het voelt allemaal veel kouder aan dan het is. Er zijn uitschieters mogelijk die gemakkelijk tot een 50 km per uur kunnen halen.

Bovendien ligt er nog een zwak front in onze omgeving. Dat trekt in de loop van – vooral de ochtend – van noord naar zuid en zorgt voor wat lichte sneeuwval. Het stelt allemaal niet zo heel veel voor, maar het zwakke frontje lijkt vooral boven Oost- en West-Vlaanderen toch wat te kunnen activeren waardoor er dan toch op sommige plekken wel wat lichte sneeuw kan gaan vallen in de loop van de voormiddag. Het gaat daarbij maximaal om hoogstens een centimetertje.
De vraag is dan ook nog echter eens hoeveel daarvan overleeft. De bodem is nog warm en heeft nog niet de tijd gehad om flink af te koelen, dus wat valt op steen en beton en blote grond, smelt gemakkelijk weg door instraling van onderen uit. Op bomen, planten, struiken, gebouwen, auto’s en andere zaken kan de sneeuw wel wat blijven liggen. We kunnen dus hier en daar een wat aangesuikerd landschap te zien krijgen. Door de fors doorstaande wind kan er ook wat van die sneeuw gaan stuiven. Veel zal echter tegen de avond alweer verdwenen zijn. Enerzijds dus door bodemwarmte die de sneeuw van onderen uit doet smelten, maar anderzijds ook door diffuus zonlicht. De zon staat al hoog aan de hemel en de stralen die diffuus door de wolken heen geraken, zorgen ook voor inwerking op de sneeuw en afsmelten daarvan.

Toch wel een bijzondere weersetting voor half maart, maar zoals je ziet zeker niet onmogelijk en uitzonderlijk. Het is nog al wel gebeurd dat we late winterprikken krijgen. Maart is de overgangsmaand tussen winter en lente, maar weerkundig is en blijft het een bijzondere gebeurtenis. De hele dag verloopt dan ook in erg gure, onaangename winterse omstandigheden.

Vanavond en vannacht krijgen we dan een wisselende bewolking met geleidelijk aan een aantal opklaringen die van het noorden uit binnenlopen. Dat wordt dan meteen een nacht met algemene lichte nachtvorst. De minima kunnen daarbij tegen morgenochtend toch uitkomen rond -2 tot -3°C aan zee tot een -3 à -4°C elders. De wind blijft ook vanavond en vannacht daarbij flink doorwaaien en zorgt aanhoudend voor een groter gevoel van koude en voor een erg gure gewaarwording.

Morgen zitten we nog steeds in die koude lucht met nog altijd een aantal wolkenvelden, maar ook ruimte voor opklaringen met zon. In de ochtend ligt nog altijd een storing tegen de Frans-Belgische grens en zorgt daar eventueel nog voor een vlokje sneeuw. Nadien trekt de storing opnieuw zuidelijk weg en de zon wint dan gaandeweg verder terrein vanuit het noorden. Daarmee wordt het toch een wat vriendelijker weerbeeld. Er staat echter, net zoals op vandaag, een erg koude en flink doorstaande noordoostenwind die het voor het gevoel weer kouder laat aanvoelen dan het is. Eerst zijn er nog veel wolken, later gaat de zon overheersen. Omdat het toch al half maart is, slaagt die er dan wel in de temperaturen toch weer enkele graden boven het nulpunt te tillen tot maxima van een 3-4 graden, maar de wind blijft een beetje de grote spelbreker en verpester van de dag.

Ook de daaropvolgende nacht naar maandag en maandag overdag zitten we tijdelijk in die koude lucht met in de nacht opnieuw flink negatieve minima. Die zouden best weer wel tot een 3-5 graden onder nul kunnen zakken terwijl we dan overdag op maandag ook niet veel hoger uitkomen dan rond een 4-5 graden. Het voelt daarbij koud aan, maar de zon is er dan wel terug. Tegen maandagavond komen er stilaan weer meer wolken en trekt de wind richting noord tot noordwest en is de felste kou er uit. In de nacht naar dinsdag vriest het nog maar lichtjes meer of zelfs helemaal niet meer. Er komen immers meer wolkenvelden vanuit het noordwesten en die gaan de kou temperen.

Vanaf dinsdag lopen de temperaturen dan geleidelijk aan weer op wanneer de wind weer meer noordwestelijk en later westelijk gaat worden. Het erg koude intermezzo zal dus niet zo heel lang duren. Dinsdag kunnen de maxima al weer oplopen naar een 7 tot 8 graden. Het is dan wisselend tot zwaar bewolkt met kans op eens wat lichte regen of een bui.

De rest van de week lijken we dan in een westelijke tot noordwestelijke stroming te blijven zitten met temperaturen die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Een 8 à 10 graden overdag, in de nachten bivakkerend rond een graad of 4. Actieve storingen lijken er niet direct aan te komen, maar er is wel telkens redelijk wat bewolking met kans op eens wat lichte regen of een bui. Echte lentedagen liggen de komende week echter ook niet direct in het verschiet.

Samenvattend: vandaag een echt gure winterdag met maxima die amper boven nul geraken. Het is bewolkt, koud en guur met een flink doorstaande noordoostelijke wind en vooral in de ochtend kan er wat lichte sneeuw vallen. Ook morgen is een erg koude winterdag, maar dan wel een zonnige. Maandag verloopt ook nog zonnig en tot tijd tijd vriest het in de nachten telkens een aantal graden. Vanaf dinsdag wordt het weer zachter, maar bewolkt.

Geert, zaterdag 17 maart, 09.30 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van 15 maart!

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen