Weerpraatje van vrijdag 16 maart:

Het wordt fors kouder de komende 2-3 dagen, maar daar is vandaag nog niets van te merken. We starten de dag met temperaturen die rond een 5-6 graden zitten en vanmiddag gemakkelijk meer dan het dubbele daarvan halen met maxima rond 12-13 graden.  De storing van gisteren, die intussen de grens vormt tussen de koude winterlucht die vanuit Scandinavië weer naar het zuiden stroomt en de zachte lucht waar wij ons nog in bevinden, ligt nog steeds boven Nederland. In de loop van de dag keert die geleidelijk aan op haar passen terug en komt opnieuw naar het zuiden. Intussen lopen enkele andere oude storingen hierop in en die blijven boven onze omgeving liggen. Het is bij ons dan ook vanochtend eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken met af en toe wat regen of een bui. Daarna komen we tijdelijk in een gebied met meer opklaringen terecht. Sommige daarvan kunnen zelfs vrij breed uitvallen en zorgen voor een lentegevoel. Nog later op de dag duiken nieuwe wolken op met wat regen of enkele buien. Het is zelfs niet uitgesloten dat er links of rechts een felle opduikt, zelfs met een kleine kans op een erg lokale donderklap.
Stilaan ontstaat er dus een grote overgangszone tussen de koude lucht boven Nederland en de zachte lucht waar wij ons nog in bevinden. De verschillen ten noorden en ten zuiden van dat front worden daarbij stilaan enorm. In het noorden van Nederland wordt met een stevige noordoostelijke wind koude vrieslucht binnengeblazen waarbij de temperaturen daar in elkaar schrompelen. Wij zitten vandaag nog altijd aan de zachte kant van het front met maxima zoals hierboven vermeld van 12-13 graden. Later vandaag trekt de eerst nog zuidoostelijke tot oostelijke wind, steeds meer richting het noordoosten tegen de avond en begint ook bij ons die koude lucht binnen te lekken. Er blijft daarbij veel bewolking hangen met mogelijk hier en daar eens wat lichte regen of een bui.

Tussendoortje: wie nog wat extra achtergrond wenst over het mooie ochtendrood van gisteren (zie video hieronder) verwijs ik graag nog eens naar het nieuwe weerspreukenartikel hierover via deze link.

In de nacht naar zaterdag komt de koude lucht dan echt binnen. Een noordoostelijke en aantrekkende wind voert de koude vrieslucht geleidelijk richting Vlaanderen en uur na uur dalen de temperaturen om tegen de ochtend rond het vriespunt uit te komen of zelfs al licht onder nul. De bewolking overheerst daarbij nog steeds en links of rechts zou er met het binnenlopen van die koude lucht eventueel een vlokje sneeuw kunnen vallen, maar meer zal het in onze regio toch uiteindelijk niet worden. De fronten die terug richting het zuiden geduwd worden, geraken meer en meer uitgeblust en er schiet niet veel neerslag over eens ze terug bij ons geraken zodat alles beperkt blijft tot wat licht gevlok hier en daar. Veel meer dan een licht aangesuikerd landschap wordt het dan ook zeker niet.

Morgen zitten we dan weer tijdelijk in die erg koude lucht. Iets wat we in lange tijd niet meer gezien hebben, lukt nu voor de tweede keer opeenvolgend: we bevinden ons voor de tweede keer in evenveel maanden in arctische transportkoude die met een stevige oostelijke tot noordoostelijke wind tot bij ons geblazen wordt. Alle oplossingen zijn ook nu weer erg eenduidig, dat zie je duidelijk terug in De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen. Het is op zaterdag dan ook zwaar bewolkt tot betrokken en met een koude noordoostelijke wind wordt het niet veel warmer dan maar amper boven nul. Tijdens de nacht zijn de temperaturen tot rond of zelfs net onder het vriespunt gezakt en morgen overdag zullen die alle moeite van de wereld hebben om daar weer bovenuit te geraken, laat staan te blijven. Er is nog steeds erg veel bewolking en die zorgt ervoor dat de zon niet kan meespelen. Integendeel. Er kan links en rechts gedurende de dag nog steeds wel eens wat lichte sneeuw vallen, maar het zijn en blijven erg kleine hoeveelheden. Daarbij halen we echt niet veel meer dan 1 à 2 graden en dat is een opmerkelijk lage waarde voor half maart. Ware het putje winter geweest, dan hadden we onze tweede stevige winterse periode vast, nu speelt de tijd tegen ons en is het al laat op het jaar om nog zware wintertaferelen te zien, maar niettemin is deze prestatie opmerkelijk te noemen.

Het gaat vervolgens in de nacht naar zondag geleidelijk wat opklaren en gaat het overal toch wel een flink aantal graden vriezen. Dat wordt dan meteen opnieuw een nacht met algemene lichte nachvorst rond -3°C aan zee tot een -3 à -5°C elders. Tegen de ochtend komt een volgende storing vanuit Frankrijk dichterbij met sneeuw en die zal tegen de Frans-Belgische grens aan schuren. Daar kan tegen die tijd wat lichte sneeuw vallen.

Zondag zitten we nog steeds in die koude lucht met nog altijd een aantal wolkenvelden, maar ook ruimte voor opklaringen met zon. In de ochtend ligt nog altijd die storing tegen de Frans-Belgische grens en daar kan die voor wat lichte sneeuwval zorgen, maar veel meer dan 1-2 cm zal dat niet worden. Nadien trekt de storing opnieuw zuidelijk weg en de zon wint dan gaandeweg verder terrein vanuit het noorden. Daarmee wordt het toch een wat vriendelijker weerbeeld. Er staat echter, net zoals op zaterdag, een erg koude en flink doorstaande noordoostenwind die het voor het gevoel weer kouder laat aanvoelen dan het is. Eerst zijn er nog veel wolken, later gaat de zon overheersen. Omdat het toch al half maart is, slaagt die er dan wel in de temperaturen toch weer enkele graden boven het nulpunt te tillen tot maxima van een 3-4 graden.

Ook de daaropvolgende nacht naar maandag en maandag overdag zitten we tijdelijk in die koude lucht met in de nacht opnieuw flink negatieve minima. Die zouden best weer wel tot een 3-5 graden onder nul kunnen zakken terwijl we dan overdag op maandag ook niet veel hoger uitkomen dan rond een 4-5 graden. Het voelt daarbij koud aan, maar de zon is er dan wel terug. Tegen maandagavond komen er stilaan weer meer wolken en trekt de wind richting noord tot noordwest en is de felste kou er uit. In de nacht naar dinsdag vriest het nog maar lichtjes meer.

Vanaf dinsdag lopen de temperaturen dan geleidelijk aan weer op wanneer de wind weer meer noordwestelijk en later westelijk gaat worden. Het erg koude intermezzo zal dus niet zo heel lang duren, maar het is wel opmerkelijk dat het nog zo koud zal gaan worden zo halfweg maart. Op zich is dat niet zo abnormaal in maart en hoort dat wel bij ons klimaat, maar het is wel opmerkelijk dat het nu op korte tijd twee keer na elkaar lukt voor koude Siberische lucht om vlot tot bij ons te geraken, nadat we toch een lange periode van meerdere jaren achter ons liggen hebben die uitblonk in zachte winters.

Samenvattend: vandaag nog een erg zachte dag, maar grijs en met wat regen. Tegen de avond draait de wind naar noordoost en neemt toe en komt het transport van koude lucht op gang. Zaterdag, zondag en maandag is het fors kouder met een nieuwe winterse inval, mogelijk zelfs met een enkele sneeuwvlok, maar waarschijnlijk meest droge koude. Dan dus tijdelijk enkele droge en koude dagen met maxima die de 5 graden niet zullen halen en met enkele graden vorst in de nachten. Mogelijk zelfs tot tegen matige vorst aan. Zondag en maandag wel zonnig. Vanaf dinsdag overgang naar normale temperaturen voor maart.

Geert, vrijdag 16 maart, 06.20 uur.

Opmerking: Op de vroegere site stond er ook altijd een tabel met verdere vooruitzichten. Die is er nog steeds, maar die zit tegenwoordig op een extra aparte pagina. Neem daar zeker ook eens een kijkje: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook het nieuwe weerspreukenartikel over het ochtendrood van gisteren!
Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen