Weerpraatje van donderdag 15 maart:

andaag al in de helft van de maand, dus je zou verwachten dat de lente verder op dreef gaat komen, maar niets is minder waar. De wisselvalligheid die maart als kenmerk hoog in het vaandel kan dragen, zal de komende dagen hoogtij vieren. Zoals gisteren al gezegd, is maart de schakelmaand tussen winter en het warmere weer dat er aan komt en zijn net in deze maand de tegenstellingen dikwijls erg groot en dat gaan we de komende dagen zeer goed merken. Was het gisteren nog volop lente, dan schakelen we vandaag over naar herfstmodus. Een storing boven Frankrijk nadert ons erg snel en in de ochtend al raakt het snel bewolkt op nadering daarvan. Later vanochtend gaat die storing met regen en wind binnenlopen en dat zorgt voor een nat vervolg van de dag. De storing brengt wel nog steeds vrij zachte lucht met zich mee waarin we maxima van een 10-tal graden zullen halen, maar de zon is er vanmiddag helaas totaal niet meer bij. Het waait daarbij ook weer vrij stevig uit een zuidelijke, later meer westelijke hoek. Er kan in totaal tot de avond toch wel gemakkelijk een 5 tot 10 liter water per vierkante meter gaan vallen op de toch al natte ondergrond waarmee maart ook meteen een erg natte eerste helft van de maand neerzet.

Tegen vanavond houdt de continue regen dan wel weer op, maar wat buien of nog wat tijdelijke regen zijn dan nog steeds mogelijk. Er blijft immers vrij veel bewolking hangen want de storing komt tot stilstand boven Nederland en blijft daar haperen. Wij zitten daarbij nog altijd in vrij zachte lucht en de temperaturen lopen daarbij terug naar een 8 à 9 graden als minimale waarden tegen de ochtend bij een wat meer west tot noordwest geworden wind..

Vrijdag wordt een wisselvallige dag. De storing van vandaag, die intussen de grens vormt tussen de koude winterlucht die vanuit Scandinavië weer naar het zuiden stroomt en de zachte lucht waar wij ons nog in bevinden, ligt nog steeds boven Nederland. In de loop van de dag keert die geleidelijk aan op haar passen terug en komt opnieuw naar het zuiden. De verschillen ten noorden en ten zuiden van dat front zullen morgen enorm zijn. In het noorden van Nederland wordt met een stevige noordoostelijke wind koude vrieslucht binnengeblazen waarbij de temperaturen daar in elkaar schrompelen. Wij zitten dan nog altijd aan de zachte kant van het front met maxima morgen rond een 10 tot 12 graden. Later op de dag wordt de wind dan wel geleidelijk noord tot noordoost tegen de avond en begint ook bij ons die koude lucht binnen te lekken. Er blijft daarbij veel bewolking hangen met mogelijk hier en daar eens wat lichte regen of een bui.

In de nacht naar zaterdag komt de koude lucht binnen. Een noordoostelijke wind voert de koude vrieslucht geleidelijk richting Vlaanderen en uur na uur dalen de temperaturen om tegen de ochtend rond het vriespunt uit te komen of zelfs al licht onder nul. De bewolking overheerst daarbij nog steeds en links of rechts zou er met het binnenlopen van die koude lucht eventueel een vlokje sneeuw kunnen vallen, maar meer zal het niet worden.

In het weekeind zitten we dan weer tijdelijk in die erg koude lucht. Iets wat we in lange tijd niet meer gezien hebben, lukt nu voor de tweede keer opeenvolgend: we bevinden ons voor de tweede keer in evenveel maanden in transportkoude die met een stevige oostelijke tot noordoostelijke wind tot bij ons geblazen wordt. Alle oplossingen zijn ook nu weer erg eenduidig, dat zie je duidelijk terug in De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen. Het is op zaterdag dan ook zwaar bewolkt tot betrokken en met een koude noordoostelijke wind wordt het niet veel warmer dan maar enkele graden boven nul. Veel meer dan een 2 à 3 graden zal het overdag niet meer worden en dat is een opmerkelijk lage waarde voor half maart. Ware het putje winter geweest, dan hadden we onze tweede stevige winterse periode vast, nu speelt de tijd tegen ons en is het al laat op het jaar om nog zware wintertaferelen te zien.

Niettemin gaat het in de nacht naar zondag geleidelijk wat opklaren en gaat het overal toch wel een flink aantal graden vriezen. Dat wordt dan meteen opnieuw een nacht met algemene lichte nachvorst rond -3°C aan zee tot een -3 à -5°C elders.

Zondag zitten we in die koude lucht met nog altijd een aantal wolkenvelden, maar ook ruimte voor opklaringen met zon. Die zon wint gaandeweg verder terrein en daarmee wordt het toch een wat vriendelijker weerbeeld. Er staat echter, net zoals op zaterdag, een erg koude noordoostenwind die het voor het gevoel weer kouder laat aanvoelen dan het is. Eerst zijn er nog veel wolken, mogelijk zelfs nog met een lokale sneeuwvlok, later gaat de zon overheersen. Omdat het toch al half maart is, slaagt die er dan wel in de temperaturen toch weer enkele graden boven het nulpunt te tillen tot maxima van een 3-4 graden.

Ook de daaropvolgende nacht naar maandag en maandag overdag zitten we tijdelijk in die koude lucht met in de nachten negatieve minima. Die zouden best weer wel tot een 3-5 graden onder nul kunnen zakken terwijl we dan overdag op maandag ook niet veel hoger uitkomen dan rond een 4-5 graden. Het voelt daarbij koud aan, maar de zon is er dan wel terug. Tegen maandagavond komen er stilaan weer meer wolken en trekt de wind richting noord tot noordwest en is de felste kou er uit. In de nacht naar dinsdag vriest het nog maar lichtjes meer.

Vanaf dinsdag lopen de temperaturen dan geleidelijk aan weer op wanneer de wind weer meer noordwestelijk en later westelijk gaat worden. Het erg koude intermezzo zal dus niet zo heel lang duren, maar het is wel opmerkelijk dat het nog zo koud zal gaan worden zo halfweg maart. Op zich is dat niet zo abnormaal in maart en hoort dat wel bij ons klimaat, maar het is wel opmerkelijk dat het nu op korte tijd twee keer na elkaar lukt voor koude Siberische lucht om vlot tot bij ons te geraken, nadat we toch een lange periode van meerdere jaren achter ons liggen hebben die uitblonk in zachte winters.

Samenvattend: vandaag schakelen we over op herfstmodus, morgen wordt de overgang naar een koud weekeind. Zaterdag, zondag en maandag is het fors kouder met een nieuwe winterse inval, mogelijk zelfs met een enkele sneeuwvlok, maar waarschijnlijk meest droge koude. Dan dus tijdelijk enkele droge en koude dagen met maxima die de 5 graden niet zullen halen en met enkele graden vorst in de nachten. Mogelijk zelfs tot tegen matige vorst aan. Zondag en maandag wel zonnig. Vanaf dinsdag overgang naar normale temperaturen voor maart.

Geert, donderdag 15 maart, 06.45 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen