Weerpraatje van woensdag 14 maart:

Vandaag krijgen we een mooie lentedag. We starten wel frisjes met temperaturen die tegen zonsopgang op vele plaatsen gedaald zijn tot maar net of enkele graden boven het nulpunt en het is daarbij lokaal ook uitkijken voor een enkele gladde plek. Verder zit er op sommige plaatsen ook wat lokale mist. Dat verdwijnt echter allemaal snel en daarna krijgen we een erg zonnige ochtend met brede opklaringen en slechts sporadisch wat bewolking. Vanmiddag kunnen er gaandeweg wat meer wolken verschijnen, maar de zon houdt de overhand. Het blijft daarbij gegarandeerd droog en de wind waait zwak. Eerst komt die nog uit een wat veranderlijke richting, maar gaandeweg kiest die toch resoluut voor het zuiden. De temperaturen lopen daarbij aardig op en komen uit rond maxima van een 12 tot 13-tal graden.

Ook vanavond en vannacht blijft het droog.Het koelt daarbij in de avond eerst geleidelijk aan af, later kan dat wat sneller gaan, maar veel minder dan een 5 à 6 graden lijkt het niet te worden. Er komen gaandeweg de avond en de nacht geleidelijk aan meer wolkenvelden binnenlopen en ook de zuidelijke wind blijft zwak tot matig waaien. Die elementen zorgen er dan voor dat de temperaturen niet al te laag zullen uitvallen

Morgen en de komende dagen zal maart doen waar deze maand goed in is: uitblinken in zware wisselvalligheid en erg wisselende weerbeelden. Maart is de overgangsmaand tussen winter en lente en zal dat in de loop van de komende dag meer dan dik in de verf zetten. In de ochtend al raakt het snel bewolkt op nadering van een volgende storing die haar opwachting maakt en later in de ochtend  met regen en wind binnenloopt en zorgt voor een nat vervolg van de dag. De storing brengt wel nog steeds vrij zachte lucht met zich mee waarin we ook dan toch een 12 graden zullen halen, maar de zon is er dan niet meer bij. Het waait daarbij weer vrij stevig uit een zuidelijke, later meer westelijke hoek.

Tegen de avond en nacht naar vrijdag houdt de continue regen dan wel weer op, maar wat buien of nog wat tijdelijke regen zijn dan nog steeds mogelijk. De temperaturen lopen daarbij terug naar een 5 à 6 graden als minimale waarden.

Vrijdag wordt een wisselvallige dag. Er liggen nog altijd storingen vlak in de buurt en die blijven zorgen voor erg veel wisselvalligheid. Wolken en een paar opklaringen wisselen elkaar dan af, maar wat regen of een bui zijn nooit ver weg. De maxima vallen wat terug en veel meer dan een tiental graden zit er dan niet meer in. De wind wordt in de loop van de dag noordwestelijk tot noordelijk en waait dan meestal matig.

In het weekeind komt er opnieuw een portie erg koude lucht op ons af. De luchtdruk boven Scandinavië schiet weer de hoogte in en er bouwt zich daar voor de tweede keer op korte tijd een flink hogedrukgebied op. Iets wat we in lange tijd niet meer gezien hebben, lukt nu voor de tweede keer opeenvolgend: zaterdag wordt een portie winterse lucht met een noordoostelijke tot oostelijke stroming rond dit hoog richting West-Europa op transport gezet. Alle oplossingen zijn ook nu weer erg eenduidig, dat zie je duidelijk terug in De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen. Zaterdag dendert die koude lucht naar het zuiden en komt bij ons binnen. De storing van vrijdag keert dan van terug van over Nederland naar onze richting en passeert dan van oost naar west onze regio. Het is dan ook zwaar bewolkt tot betrokken en met een koude noordoostelijke wind wordt het niet veel warmer dan maar enkele graden boven nul. Zoals het er nu naar uitziet, starten we de dag nog met waarden rond een 4 à 5 graden en dalen de temperaturen geleidelijk in de loop van de dag met het binnenlopen dan die koude lucht. Tegen het eind van de dag hebben we nog amper 1 à 2 graden over. Mogelijk valt er uit die bewolking ook wat neerslag. Dat zou dan eerst wat lichte regen kunnen zijn, later een sneeuwvlok. Veel zal het allemaal zeker niet zijn en de neerslag lijkt heel beperkt te blijven. Een pak sneeuw zit er dan ook absoluut niet in, hoogstens wat gevlok links en rechts.

In de nacht naar zondag klaart het verder op en gaat het overal een paar graden vriezen. Dat wordt dan meteen opnieuw een nacht met algemene lichte nachvorst rond -2°C aan zee tot een -3 à -4°C elders.

Zondag zitten we in die koude lucht met nog altijd een aantal wolkenvelden, maar ook ruimte voor opklaringen met zon. Die zon wint gaandeweg verder terrein en daarmee wordt het toch een wat vriendelijker weerbeeld. Er staat echter, net zoals op zaterdag, een erg koude noordoostenwind die het voor het gevoel weer kouder laat aanvoelen dan het is. Omdat het toch al half maart is, slaagt de zon er dan wel in de temperaturen toch weer enkele graden boven het nulpunt te tillen tot maxima van een 3-4 graden.

Ook de daaropvolgende nacht en begin volgende week zitten we tijdelijk in die koude lucht met in de nachten negatieve minima. Die zouden best weer wel tot een 3-4 graden onder nul kunnen zakken terwijl we dan overdag op maandag ook niet veel hoger uitkomen dan rond een 4-5 graden. Het voelt daarbij koud aan, maar de zon is er dan wel terug.

Vanaf dinsdag lopen de temperaturen dan geleidelijk aan weer op wanneer de wind weer meer noordwestelijk en later westelijk gaat worden. Het erg koude intermezzo zal dus niet zo heel lang duren, maar het is wel opmerkelijk dat het nog zo koud zal gaan worden zo halfweg maart. Op zich is dat niet zo abnormaal in maart en hoort dat wel bij ons klimaat, maar het is wel opmerkelijk dat het nu op korte tijd twee keer na elkaar lukt voor koude Siberische lucht om vlot tot bij ons te geraken, nadat we toch een lange periode achter ons liggen hebben die uitblonk in zachte winters.

Samenvattend: vandaag een echte lentedag. Morgen regen, vrijdag wisselvallig. Zaterdag en in het weekeind fors kouder met een nieuwe winterse inval, mogelijk zelfs met een enkele sneeuwvlok, maar waarschijnlijk meest droge koude. Dan tijdelijk enkele droge en koude dagen met maxima die de 5 graden niet zullen halen en met enkele graden vorst in de nachten. Mogelijk zelfs tot tegen matige vorst aan. Tegen midden volgende week opnieuw minder koud.

Geert, woensdag 14 maart, 06.25 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen